New York´ta öğrencilere Holokost eğitimi

New York (NYC) şehir ve okul sistemi, İsrail-Hamas savaşının patlak vermesinden bu yana artan antisemitizm sebebiyle Manhattan´daki Yahudi Müzesine on binlerce öğrenci gönderme kararı aldı.

Zafir REYTAN Dünya
5 Haziran 2024 Çarşamba

Yeni girişim kapsamında, sonbahardan itibaren önümüzdeki üç yıl boyunca devlet ve özel okullardan 85 bin sekizinci sınıf öğrencisi Yahudi Mirası Müzesini (Museum of Jewish Heritage) ziyaret edecek. Müzeyi halihazırda her yıl ziyaret eden beşinci sınıftan on ikinci sınıfa kadar 40 bin öğrenci var.

Program üç yıl sonra, sekizinci sınıf öğrencilerinin tamamını müzeye getirecek şekilde genişletilecek. Geçen yıl şehrin devlet okulu sisteminde kayıtlı yaklaşık 73 bin sekizinci sınıf öğrencisi ile on binlerce özel okul öğrencisi vardı.

Karar, New York yetkililerinin müze ziyaretlerini ve özellikle nefretle mücadele amacıyla Holokost eğitimini kullanma yönündeki son önerisi oldu. Birkaç yıl önce antisemitizmdeki artışa karşılık olarak belediye, Brooklyn'in Ortodoks ağırlıklı üç mahallesindeki sekizinci ve onuncu sınıf devlet okulu öğrencileri için Yahudi Mirası Müzesine turlar düzenlemişti.

Geçtiğimiz yıl müze, antisemitizm iddialarıyla çalkalanan City University of New York sistemindeki öğrenciler için turlar düzenlemeye başlamıştı. New York Eyaleti ayrıca devlet okulu öğrencilerine Holokost eğitimi verilmesini zorunlu tutuyor.

Başka bir pilot program da binlerce devlet okulu öğrencisini Brooklyn'deki bir Yahudi müzesine gönderecek.

NYC devlet okulu öğretmenlerini temsil eden Amerikan Öğretmenler Federasyonu Başkanı Randi Weingarten müzede düzenlediği basın toplantısında, "Nefretin aramızda yeri yok demek yeterli değil" dedi. Weingarten, "TikTok'a, sosyal medyaya ve 30 saniyelik videolara karşı mücadele ediyoruz. Eğitimcilerin 'Tamam, bir sonraki adım ne?' demesi bu yüzden. Bir sonraki adım da eğitim" dedi.

Yahudi Mirası Müzesi yakın zamanda genç ziyaretçilerin ilgisini çekmek için girişimlerde bulundu. Müzenin ekim ayında açılan ‘Harekete Geçme Cesareti: Danimarka'da Kurtarma’ adlı güncel sergisi 9 yaş üzeri ziyaretçilere yönelik. Sergi, 1943'te Danimarka'daki Yahudileri kurtarma çabalarını anlatıyor.

Programa destek

2,5 milyon dolara mal olacak program, New York şehri gençliği ve Yahudi davalarına yönelik programları finanse eden Gray Foundation'ın 1 milyon dolarlık bağışıyla finanse edilecek. Yatırım şirketi Blackstone'un Başkanı Jon Gray ve eşi Mindy tarafından kurulan vakıf, 2016'dan beri müzeye destek veriyor.

Geriye kalan 1,5 milyon dolar, artan ziyaretleri karşılamak ve öğrencilere ulaşım sağlamak için daha fazla personel almayı planlayan müze tarafından finanse edilecek. Ziyaretler için okullardan ücret alınmayacak.

Programa Yukarı Doğu Yakası'nı temsil eden Belediye Meclis Üyesi Julie Menin öncülük etti. Menin'in büyükbabası Holokost'ta Naziler tarafından öldürülmüş; annesi ile büyükannesi sağ kurtulmuş. Menin öğrencilere Holokost'u öğretmek için sınıf derslerinin yeterli olmadığını söyledi.

Menin etkinlikte, "Çoğu zaman öğrencilerin Holokost’u öğrenmeleri gereken şekilde öğrenmediklerini biliyoruz" dedi. Konuşmasında Amerikalı gençler arasında Holokost hakkında yaygın bir bilgisizliğin ortaya çıktığını gösteren 2020 tarihli bir ankete de atıfta bulundu ve "Holokost'u bir ders kitabından öğrenemezsiniz. Sergilenen hikayeleri ve malzemeleri görsel olarak görmeniz ve duymanız gerekiyor" dedi.

Okullarda artan antisemitizm

Menin bu programı, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e saldırısının ardından önerdi. NYPD verilerine göre ekim başı ile mart sonu arasında tüm nefret suçlarının yüzde 62'sinin kurbanı Yahudiler oldu. NYC Devlet Okulları Şansölyesi David Banks, 7 Ekim'den bu yana şehir okullarında meydana gelen 281 dini önyargı olayının yüzde 42'sinin antisemit olduğunu ifade etti. Banks, "Bu, nefretin baş gösterdiği ve ayağa kalkmamız gereken bir an. New Yorklular olarak ayağa kalkmalıyız, Amerikalılar olarak ayağa kalkmalıyız, iyi insanlar olarak ayağa kalkmalıyız" dedi.

Okullarda, kasım ayında Banks'in mezun olduğu Queens'te bulunan Hillcrest Lisesindeki Yahudi öğretmenini hedef alan bir protesto da dâhil olmak üzere birçok antisemitizm vakası yaşandı. Banks, bu ayın başlarında okul sistemindeki antisemitizmle ilgili bir duruşmada Kongre önünde ifade vermişti.

Okul sistemi ocak ayında antisemitizmle mücadeleye yönelik, öğretim üyeleri için ek eğitim, daha net disiplin kuralları ve inanç topluluklarıyla etkileşim de dâhil olmak üzere diğer önlemleri açıkladı.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün