New York Belediye Başkan yardımcısından, Washington Post´a antisemitizm suçlaması

NY Belediye Başkanı Eric Adams´ın yardımcısı, varlıklı Yahudilerin İsrail´i savunma kampanyası düzenlediğini ve Columbia Üniversitesi´ndeki İsrail karşıtı protestolara karşı harekete geçmesi için Belediye Başkanı´na baskı yaptığını anlatan bir makale yayınlayan Washington Post´u antisemitizmle suçladı.

Zafir REYTAN Dünya
22 Mayıs 2024 Çarşamba

Washington Post'un perşembe günü yayınladığı makale, WhatsApp mesajlaşma platformundaki bir grup sohbet kayıdına odaklanıyor. Kayıtta, Yahudi milyarderler ile önde gelen iş insanları, İsrail hükümetinin Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği saldırının görüntülerinden derlenmiş videonun gösterilmesini kolaylaştırmak da dahil olmak üzere İsrail'i savunmayı tartışıyorlar.

Makalede sohbet katılımcılarının, geçen ay Filistin yanlısı öğrencilerin Columbia kampüsünde kamp kurmasının ardından, Adams'ı New York Polis Teşkilatını (NYPD) arayıp protestoları bitirmeye nasıl ikna edebilecekleri konusunda strateji geliştirdikleri yer alıyor. Katılımcılar, Adams'ın yeniden seçilme kampanyasına bağışta bulunmayı, Columbia'nın mütevelli heyetini protestoları durdurmak için harekete geçmeye çağırmayı ve özel dedektifleri işe almayı tartıştılar.

Habere göre 26 Nisan'da sohbet katılımcılarının bazıları Adams'la bir Zoom görüşmesi gerçekleştirdi. Ertesi hafta Columbia, NYPD'den protestocuları işgal ettikleri kampüs binasından tahliye etmelerini istedi.

Makalede "Mesajlarda genel olarak, bazı önde gelen kişilerin paralarını ve güçlerini, Amerika'nın Gazze savaşı hakkındaki görüşlerinin yanı sıra New York Belediye Başkanı da dahil olmak üzere akademik, iş dünyası ve siyasi liderlerin eylemlerini şekillendirmek amacıyla nasıl kullandıklarına dair bir fikir veriyor" ifadeleri yer alıyor.

Adams'ın iletişimden sorumlu Başkan Yardımcısı Fabien Levy, Washington Post'un haber için Belediye Başkanının ofisiyle iletişime geçmesiyle "şok olduğunu" yazdı. Levy, X'te yayınladığı gönderisinde "Yahudi bağışçıların hükümet operasyonlarını etkilemek için gizlice komplo kurdukları iması çok tanıdık bir antisemit kinayedir" yazdı.

Yahudi olan Levy, polisin yalnızca Columbia yönetiminin özel yazılı talepleri üzerine kampüse girdiğini belirterek karar verme sürecinde başka faktörlerin de bulunduğunu öne sürmenin tamamen yanlış olduğunu ekledi.

NYPD, 18 Nisan'da Columbia Üniversitesi protesto kampını; 30 Nisan'da ise işgal altındaki binayı tahliye ederken her iki olayda da onlarca kişiyi tutuklanmıştı. Üniversite yönetimi her iki seferde de protestoculara karşı polis müdahalesi talep etti. Tutuklamalar öncesinde polis ve Belediye Başkanı defalarca üniversitenin özel mülkiyet olduğunu, dolayısıyla polisin yalnızca yönetim tarafından çağrılırsa kampüse girebileceğini söylemişti.

Levy, Washington Post ve diğer yayın organları "üniversitelerin polisten kampüslerdeki yasa dışı kampları tahliyesini isteme kararlarına karşı çıkan editoryal kararlar alabilirler" dedi ve ekledi: "Fakat Yahudilerin 'Amerikan görüşlerini şekillendirmek için paralarını ve güçlerini kullandıklarını' söylemek pek çok açıdan saldırgandır."

Post, suçlamalar hakkında kamuya açık bir yorumda bulunmadı ancak gazeteden bir kaynak, Post'un rutin olarak güç ve zenginliğe sahip olanların kamu işlerini nasıl etkilemeye çalıştıklarını ele aldığını söyledi.

Perşembe günkü makalede "Gazze'deki savaşa ilişkin ABD kamuoyunun görüşünü şekillendirmeye çalışan bir grup milyarder ve iş devleri" anlatılıyor. "İsrail'deki Güncel Olaylar" adlı WhatsApp sohbeti 7 Ekim'den kısa bir süre sonra kurulmuş. Yaklaşık 100 üyeli grup, bu ayın başlarında kapatıldı.

Grup, Yahudi emlak yatırımcısı Barry Sternlicht'in grupta olmayan bir çalışanı tarafından kuruldu. Habere göre Sternlicht'in çalışanı, grubun amacının ABD kamuoyunu kazanmak olduğunu belirtti.

Adams'la görüşen grubun üyeleri arasında hedge fonu yöneticisi Daniel Loeb, milyarder Len Blavatniki emlak kralı Joseph Sitt gibi isimler yer alıyor. Makalede Yahudi kökenli oldukları belirtilmiyor. Haberde, WhatsApp grubunun bazı katılımcılarının Adams'a bağış yapmayı tartıştıkları ve Blavatnik Belediye Başkanına maksimum 2.100 dolar bağışta bulunduğu belirtildi.

Grupta ayrıca 7 Ekim'den bu yana üniversitelerin İsrail’e karşı tutumlarını açık bir şekilde eleştiren hedge fon yöneticisi Bill Ackman da vardı. Diğer katılımcılar arasında Amerikan Yahudi Komitesi CEO'su Ted Deutch, Starbucks eski CEO'su Howard Schultz, Dell'in kurucusu ve CEO'su Michael Dell ile Jared Kushner'ın kardeşi yatırımcı Joshua Kushner bulunuyor.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün