Otomotiv sektörü yeni kampanyalar bekliyor

Daver Eskenazi Bilim ve Teknoloji
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Otomotiv sektöründe 7 Temmuz'da güvenlik özelliklerinde birçok donanımın standart olması zorunluluğu başlıyor. Avrupa Birliği ülkelerinde zorunlu olan güvenlik yönetmeliği ülkemizde de geçerli olacak. Otomotiv firmalarında şu an için bu zorunlu ekipmanları olmayan araçlar mevcut. 7 Temmuz’dan sonra bu araçları tescil edemeyeceklerinden dolayı stoklarını eritmek isteyecekler ve bu durumda birçok kampanya yapmaları bekleniyor. Standart olacak güvenlik özellikleri acil durum fren asistanı, kaza veri kaydedicisi, akıllı hız yardımı, şerit takip asistanı, otobüs ve kamyonlarda kör nokta, yaya ve bisiklet çarpışma uyarısı, lastik basınç izleme gibi birçok donanım paketini kapsıyor. Bu donanımlarının standart olması ile araç fiyatlarının yükselmesi bekleniyor.

Liderlik TOGG’da

TOGG yaptığı 800 Bin TL 12 ay sıfır faiz kampanyası ile nisan ayında elektrikli otomobil pazarında 3003 adetle lider olurken, ikinci 739 adet ile KG-SSANGYONG Torres, üçüncü ise 361 adet ile BMW X1 oldu.

Firmalar üst vergi dilime girmeden uygun fiyatlı araçlar getirmek için Türkiye pazarına göre donanım ve motor seçekleri ile piyasa araç sunmaya başladı. Hyundai Ioniq 5 ve Ioniq 6 modellerine Advance donanım paketiyle %10’luk ÖTV dilimine girmesini sağlayarak aynı araçların diğer paketlerine göre fiyat avantajı sağladı.

Tesla ise dünyada sadece Türkiye’ye özel Model Y Rwd için özel bir paket hazırladı. Motor gücü yazılım ile kısıtlanarak 160 kW güce düşürüldü. Arkadan itişli olan modelde 0-100 7,5 saniye olarak belirtirmiş. Bu sayede aracın %10’luk Ötv dilimine girmesi sağlandı ve diğer Model Y versiyonlarında yüksek olan MTV'nin uygun olması sağlandı.

Mercedes Benz G serisinin EQ özelliklerine sahip G580 modelininin tanıtımını yaptı. Eylül ayı itibariyle ülkemizde satışa sunulacak yeni elektrikli G serisi tüm ikonik unsurları içeren köşeli siluetini koruyarak modelin karakterini korumaya devam ediyor. Kullanılabilir 116 kWh batarya kapasitesi ile Wltp’ye göre 473 kilometreye kadar menzil sunuyor. Maksimum gücü 432 kW olan modelin Torku ise 1164 Nm. 0-100 km hıza 4,7 sn olan modelde son hız ise 180 km/saat ile sınırlandırıldı. DC şarj hızı 200 kw ile %10-80 arasını 32 dakikada şarj olmasını sağlıyor

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün