Cornell rektörü istifa etti

Martha Pollack üniversite topluluğuna yönelik yazdığı mektupta, Gazze savaşının ile İsrail karşıtı gösterilerin yarattığı ´büyük, beklenmedik zorluklara´ değinirken emekli olma kararının kendisine ait olduğunu vurguladı.

Zafir REYTAN Dünya
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Cornell Üniversitesi Rektörü Martha E. Pollack, antisemitizm ve İsrail-Hamas savaşına ilişkin yapılan protestolar üzerine kampüste şiddetli tartışmalar sürerken önümüzdeki ay görevinden ayrılacağını açıkladı. Pollack istifasını açıklayan üçüncü Ivy League rektörü oldu.

Cornell topluluğuna perşembe günü gönderilen e-postada Pollack, savaşın yarattığı büyük, beklenmedik zorluklarla antisemitizm ve İslamofobi olaylarına atıfta bulundu. Görevden ayrılma kararının kendisine ait olduğunu vurguladı.

Pollack e-postada “Yerel ve dünyadaki olaylar, Yahudi ve İsrailli öğrencilerimizin yanı sıra Arap, Filistinli ve Müslüman öğrencilerimiz de dahil olmak üzere birçok kökene sahip öğrenciler için büyük acılara neden oldu. Topluluğumuzun her kökenden gelen tüm üyelerinin güvenliğini ve refahını sağlamak için çalışırken dikkatli davrandık; geçen yılki olaylardan çok önce kendimi bu çalışmaya adamıştım” diye yazdı.

Pollack'ın duyurusu, Pensilvanya ve Harvard Üniversitesi rektörlerinin son aylarda gerçekleşen istifalarının ardından geldi. Her iki rektör de, Yahudilere yönelik soykırım çağrısının okul kurallarını ihlal ettiğini söylemeyi reddettikleri, aralık ayındaki Kongre oturumunun ardından görevlerinden ayrılmıştı.

Pollack, Hamas’ın 7 Ekim’de İsrail’in güneyinde gerçekleştirdiği katliamla başlayan ve Gazze'de devam eden savaştan bu yana Kongre önünde ifade vermedi. Ancak savaşın başlamasından haftalar sonra, kampüste sansasyon yaratan bir Yahudi karşıtı olayı ele almak zorunda kaldı. Bu olaydan beri, mütevelli heyetinin eski bir üyesinin istifa etmesi yönünde yaptığı baskıyla karşı karşıya kaldı.

Ekim ayında bir öğrenci, kampüsteki Yahudi öğrencilere karşı çok sayıda ölüm tehdidinde bulundu ve kaşer yemek servis eden yemek salonuna ‘ateş açacağını’ iddia etti. Okul, bir ‘topluluk günü’ düzenlemek amacıyla dersleri iptal etti ve suçunu kabul eden öğrenci nisan ayında okuldan uzaklaştırıldı.

Pollack o dönemde kampüsteki topluluğa “Cornell'de antisemitizme tolerans göstermeyeceğiz” yazan bir mesaj yolladı. “Antisemitizmin şiddeti ve yıkıcılığı gerçektir. Bu, Yahudi öğrencilerini, öğretim üyelerini ile çalışanlarını, hatta tüm Cornell topluluğunu derinden etkilemektedir. Bu olay, bizi bölen ve nefrete sürükleyen güçlerle mücadele etme ihtiyacını ortaya koyuyor.”

Aynı ay, tarih profesörü Russell Rickford, 7 Ekim'deki Hamas saldırısından dolayı ‘neşeli’ olduğunu söyledi. Daha sonra özür dileyen Rickford, izne ayrıldı.

Cornell nisan ayında, İsrail karşıtı ve Filistin yanlısı öğrencilerin kamp protestoları düzenlediği onlarca okuldan biriydi. Okul, protestocuların birçoğunu okuldan uzaklaştırdı.

Ocak ayında Cornell mütevelli heyeti eski üyesi Jon Lindseth, Pollack'ı antisemitizmle yeterince mücadele edememesi nedeniyle istifa etmeye çağırmıştı; Pollack'ı Çeşitlilik, Eşitlik ve Katılım (DEI) politikalarını benimsemesinden sorumlu tuttu.

Lindseth, okulun mütevelli heyetine yazdığı mektubunda, Pollack'ın 2020'de ‘George Floyd trajedisine verdiği hızlı ve güçlü tepkiyle karşılaştırıldığında, açık terör ve antisemitizm eylemlerine verdiği son zamanlardaki utanç verici tepkiyi’ kınadı.

Provost Michael I. Kotlikoff, 1 Temmuz'dan itibaren iki yıllık bir dönem için geçici rektör olarak görev yapacak.

Pollack'ın rektör olarak görev yaptığı süre boyunca Cornell Üniversitesi, İsrail'deki Technion Üniversitesi ile işbirliği yaparak,  lisansüstü araştırma kampüsü olan New York Roosevelt Adası'nda Cornell Tech kampüsünü açtı.

Pollack, 2023-2024 akademik yılı için Cornell'de ilk ‘temalı yılı’ başlattı. Bu yılın teması ifade özgürlüğüydü. Pollack istifa mektubunda, öğrencileri teşvik etmek amacıyla “farklı bakış açıları aramak için yeteneklerinizi daha fazla geliştirin ve farklılaştığımız kişileri dinlemeye istekli olun, bunu entelektüel merakla ve açık fikirlilikle yapın; aynı zamanda söylediklerimizin birbirimize etkisini de her zaman göz önünde bulundurmalıyız ve düşünceli bir şekilde tartışmaya girmeliyiz" sözlerine yer verdi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün