Baharın renkleri ve STEAM

Oyuna dayalı kazanımların çocuğun kendine olan güven artışı, sosyal becerilerinin gelişmesi, sorgulayan bireyler olarak yetişmesi gibi kanıtlanmış sonuçları olduğunu biliyoruz. Ancak bir ebeveyn olarak STEAM eğitim modelini uyguladığımız aktivitelerin temelini oyunların oluşturma gerekçesini merak ediyor olabilirsiniz.

Vivet Pitelon SPARKES Çocuk-Aile
15 Mayıs 2024 Çarşamba

Psikolojik çalışmalar, çocuğun gelişimi için oyunun hayati öneme sahip olduğunu belirtmekte.

Çocukların görevleri ise, oyun oynarken istedikleri oranda öğrenmeye açık olmaları ve kendi çözümlerini üretebilir seviyeye gelmeleridir. Oyun çocukların doğasıdır. Oyuna dayalı aktiviteler, çocuklarımızın iletişim kurmalarına, iş birliği yapmalarına ve paylaşımcı olmalarına yardımcı olur.

Bilimin, teknolojinin, mühendisliğin, sanatın ve matematiğin temel unsurlarını tanıtan etkinlikleri birleştirerek çocuk, eleştirel düşünme, okuryazarlık ve yenilikçi potansiyel anlayışını artırabilecek değerli beceri ve yetenekler geliştirmeye başlayabilir.

Etkili STEAM aktiviteleri heyecan yaratabilir ve çocukları okul öncesi derslerinin yanı sıra çevrelerindeki dünyayla ilgi duymalarına teşvik edebilir. Tüm bunların ışığında bu ay aktivitelerimizi seçerken, oyunların eğlenceli tarafına odaklandım. İlk deneyimizi yaparken Adam’la birlikte ne kadar çok eğlendiğimizi bilmenizi isterim. Balonun hızlı bir şekilde havasının sönmesi ve elinden uçup gitmesi bolca kahkaha atmamızı sağladı. Her ay zevkle hazırladığım bu etkinlikler bizim evimize de neşe katıyorlar. Haydi, şimdi sıra sizde!

HAVA BALONU DENEYİ

Gerekli malzemeler: Karton bardak, balon, renkli boya kalemleri, makas, pompa.

Yapılışı: Karton bardağın yarısından fazlası kesilir. Altına küçük bir çizgi kesilir. Bardak istenildiği şekilde boyanır. Balonun ucu çizikten geçirilir. Pompa yardımıyla balon şişirilir. Hazır olunca balon havaya bırakılır. İşte şimdi eğlenmenin zamanı!

Neler oluyor?
Balon, hava basıncı azaldığı için kendi iç basıncını azaltmaya çalışarak bu durumu dengelemeye çalışır. Balonun iç basıncının azalması için hacminin artması gerekir. Bu yüzden de deniz seviyesinden yukarı çıktıkça balonun hacmi artar.

Haydi, hep birlikte renkli balonumuzla yaptığımız deneyden sonra biraz sanat dalından faydalanalım.

BAHARIN RENKLERİ KABARCIKLAR

Gerekli malzemeler: Plastik bir kap, kabı örtecek kadar yağ, kap kek kalıbı, süt, renkli gıda boyaları, damlalık.

Yapılışı: Sütü eşit miktarda kek kalıbının içine dökelim. Her bir kalıp için farklı bir gıda boyası ekleyip süt ile karıştıralım. İkincil ve üçüncül renkleri bulmak ayrıca keyifli olacaktır. Yağı plastik kabın içine dökelim. Şimdi sıra damlalık yardımıyla renkli sütümüzü içi yağ dolu kaba yavaş yavaş eklemeye geldi. Renkli süt yağın üzerinde güzel bir görüntü oluşturdu öyle değil mi?

Neler oluyor?
Gıda boyası yağın içinde çözünmez. Gıda boyasını yağın içine döktüğünüz zaman boya damlacıklarının dağıldığını görürsünüz. Süt ve yağ birbirine karışmaz.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün