BM: ´´Ölen Gazzeli çocuk ve kadın sayısı bildirilenin yarısı´´

Birleşmiş Milletler Gazze´deki ölümlerin yüzde 40´ının erkek, yüzde 32´sinin çocuk ve yüzde 20´sinin kadın olduğuna dikkat çekti.

Dünya
13 Mayıs 2024 Pazartesi

Birleşmiş Milletler tarafından 6 ve 8 Mayıs’ta yayınlanan verilere göre Gazze’de bildirilen kadın ve çocuk ölümlerinin sadece yarısı gerçek.

Birleşmiş Milletler Hamas’ın kontrolü altında olan Gazze’deki Sağlık Bakanlığının bildirdiği ölüm sayılarını yayınladı. Ancak İsrailli yetkililer bu sayıları reddederken, verilerin altına şu notu yazdılar: “Birleşmiş Milletler bu zamana kadar özgür, kapsamlı ve doğrulanabilir ölüm sayıları temin edemedi.”

6 Mayıs’ta BM’nin yayınladığı verilere göre Gazze’de 34.735 kişi hayatını kaybetti. Bu ölümlerin 9.500’ü kadın, 14.500’ü çocuk…

8 Mayıs’ta BM tarafından yayınlanan verilerde ise 34.844 kişinin öldürüldüğü bildirildi. Bu sayının 4.959’u kadın, 7.797’si çocuk oldu.

Yeni rakamlar 30 Nisan’a kadar kaydedilmiş toplam 24.696 ölüm sayısını gösteriyor. Yeni veriler aynı zamanda 10.006 erkek ve 1924 yaşlının öldürüldüğünü de belirtiyor.

Verilerin doğruluğu hakkında sorular

Söz konusu veriler, ileri gelen istatistik uzmanlarının Gazze’nin bildirdiği ölüm sayılarının doğru olamayacağı yönündeki iddialarının doğruluğunu aylar sonrasında ortaya koydu.

Washington Yakın Doğu Politikaları Enstitüsü geçtiğimiz ocak ayında yayınladığı raporda bildirilen ölüm sayılarında tutarsızlık olduğunu belirtmişti. Yapılan incelemede bu tutarsızlıkların manipülasyon sonucu oluştuğu açıklandı.

Profesör Abraham Wyner, Tablet Mecmuasına belirtilen ölüm oranlarının garip olduğunu ve sistemli olarak aşırı bir yükseliş gösterdiğini söyledi.

Wyner’a göre savaşın şiddeti inişli çıkışlı olduğuna göre, ölümlerin örüntüsünün de aynı olması gerekirdi. Wyner; Birleşmiş Milletler raporunun ölümlerin oranının yüzde 15 yükseldiğini gösterdiğini ancak bunun istatistiksel olarak imkânsız olduğu sonucuna vardığını açıkladı.

Etiketler:

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün