Colombia´daki Yahudi öğrencilerden manifesto

ABD´de Columbia Üniversitesi´ndeki 400´den fazla Yahudi öğrenci, İsrail´e desteklerini savunan ve kampüsteki Filistin yanlısı protestolarda karşılaştıkları saldırıları kınayan açık bir mektup imzaladı.

Dünya
10 Mayıs 2024 Cuma

Mektup şöyle:

‘‘Geçtiğimiz altı ay boyunca birçok kişi bizim adımıza konuştu. Bazıları, üniversite kapısında İsrail bayrağını dalgalandıran iyi niyetli mezunlar. Bazıları Amerika'nın kültür savaşını kışkırtmak için deneyimlerimizi kullanmak isteyen politikacılar. En önemlisi, bazıları gerçek Yahudi değerlerini temsil ettiklerini iddia ederek kendilerini simgeleştiren ve yaşanmış antisemitizm deneyimlerimizi meşrulaştırmaya çalışan Yahudi akranlarımız. Topluluğumuza bağlı, kültürümüz ve tarihimizle derinden ilgilenen Columbia Üniversitesi'ndeki Yahudi öğrenciler olarak size yazıyoruz. Kendi adımıza konuşmak istiyoruz.

Birçoğumuz sınıfta sizin yanında oturuyoruz. Biz sizin laboratuvar ortaklarınız, çalışma arkadaşlarınız, akranlarınız ve arkadaşlarınızız. Sizinle aynı kulüplere, gönüllü organizasyonlara ve spor takımlarına katılıyoruz. Çoğumuz politik aktivist olmayı seçmedik. Akılda kalıcı sloganlar atmıyoruz. Bizler öğrenciyiz, tıpkı sizin gibi finalleri geçmeye çalışıyoruz. Bizi antisiyonizm altında şeytanlaştırıyor ve Yahudi kimliğimizi savunmaya zorluyorlar.

Yahudi kimliğimizin temel bir ilkesi olarak, Yahudi halkının kendi kaderini tayin hakkına gururla inanıyoruz. Pek çok kişinin size düşündürtmeye çalıştığının aksine, Yahudilik İsrail'den ayrılamaz. Siyonizm, basitçe söylemek gerekirse, bu inancın tezahürüdür.

Dini metinlerimiz İsrail, Siyon ve Kudüs'e göndermelerle, İsrail toprakları ise yüzyıllara yayılan bir Yahudi varlığının arkeolojik kalıntılarıyla doludur. Yahudi Halkı anavatanımıza dönmeyi hayal etmekten asla vazgeçmedi. Birkaç gün önce hepimiz Pesah Bayramı sofralarımızı şu sözle kapattık: "Gelecek Yıl Kudüs'te”

Birçoğumuz dindar değiliz, ancak Siyonizm Yahudi kimliklerimizin bir dayanağı olmaya devam ediyor. Rusya, Libya, Etiyopya, Yemen, Afganistan, Polonya, Mısır, Cezayir, Almanya, İran'dan atıldık. İsrail'e yalnızca atalarımızın vatanı olarak değil, modern dünyada Yahudilerin kendi kaderlerine güvenle sahip çıkabilecekleri tek yer olarak bağlanıyoruz. Columbia'daki son altı aydaki deneyimlerimiz bunun hatırlatıcısıdır.

Büyükanne ve büyükbabalarımızın toplama kampları, gaz odaları ve etnik temizlik hikayeleriyle büyüdük. Hitler'in antisemitizminin özü, yeterince “Avrupalı olmadığımız”, Yahudiler olarak “üstün” Aryan ırkına tehdit olduğumuz gerçeğiydi. Bu ideoloji nihayetinde altı milyonumuzu küller içinde bıraktı.

Bugünün antisemitizminin kötü ironisi, Holokost mirasımızın çarpık bir şekilde tersine çevrilmesidir. Bu hastalıklı çarpıtma, antisemitizmin doğasını aydınlatıyor. Her nesilde Yahudi Halkı, zamanın toplumsal kötülüğünden sorumlu olarak suçlanıyor ve günah keçisi ilan ediliyor. 

İran'da ve Arap dünyasında, Siyonist denilerek etnik olarak temizlendik. Rusya’da kapitalist olduğumuz için katledildik. Avrupa'da soykırımın kurbanlarıydık çünkü komünisttik ve yeterince Avrupalı değildik. 

Bugün ise, vatanımız olan İsrail'in var olma hakkını savunduğumuz için hedef alınıyoruz. Siyonist kelimesini ırkçı, baskıcı veya soykırımla eşanlamlı bir hakaret olarak kötüye kullananlar bizi hedef alıyor. Antisemitizmin şekil değiştirdiğini çok iyi biliyoruz.

İsrail'le gurur duyuyoruz. Ortadoğu'daki tek demokrasi olan İsrail, milyonlarca Mizrahi Yahudisine (Orta Doğu kökenli Yahudiler), Aşkenaz Yahudilerine (Orta ve Doğu Avrupa kökenli Yahudiler) ve Etiyopyalı Yahudilerin yanı sıra milyonlarca Arap İsrailliye, bir milyondan fazla Müslümana ve yüz binlerce Hıristiyan ve Dürzi’ye ev sahipliği yapıyor. İsrail, Yahudi Halkı ve daha geniş anlamda Ortadoğu için bir mucizeden başka bir şey değildir.

İsrail'e olan sevgimiz körü körüne siyasi uyumu gerektirmiyor. Tam tersidir. İsrail hükümetinin sorunlu olduğunu düşündüğümüz politikalarını eleştirmemiz bizim İsrail’e olan sevgimizdendir. Hayal ettiğimiz İsrail adına savaşmanın ne anlama geldiğini anlamak için New York'tan Tel Aviv'e kadar Netanyahu'nun yargı reformlarına karşı yapılan protestolara bakmanıza gerek yok. İsrail'e yönelik vizyonlarımızın önemli ölçüde farklı olduğunu anlamak için bizimle birkaç kahve sohbeti yapmanız yeterlidir. Hepimiz İsrailliler ve Filistinliler için daha iyi bir gelecek istiyoruz.

Kampüsteki son altı ay bize bir şey öğrettiyse, Columbia topluluğunun büyük ve sesli bir nüfusunun Siyonizmin anlamını anlamadığı ve dolayısıyla Yahudi Halkının özünü anlamadığıdır. Aylardır yaşadığımız antisemitizmi haykırmamıza rağmen endişelerimiz geçersiz kılındı.

Öğrencilerin ve öğretim üyelerinin kampüsümüzün bazı bölümlerine girmemize fiziksel olarak engellediğini, hatta sessizce yüzlerini çevirdiklerini izlediğimizde kendimizi çaresiz hissettik. Bu sessizlik tanıdık geliyor. Asla unutmayacağız.

Kesin olan bir şey var. Yahudi olmaktan gurur duyuyoruz ve Siyonist olmaktan gurur duyuyoruz.

Columbia'ya geldik çünkü zihnimizi genişletmek ve karmaşık sohbetlere katılmak istedik. Kampüs şu anda nefret dolu söylemlerle dolu olsa da, kırıkları onarmaya başlamak ve siyasi ve dini bölünmeler arasında anlamlı ilişkiler geliştirmeye başlamak için asla geç değildir. Geleneğimiz bize şöyle der, ‘Sevin ve barışın peşinden gidin.’ Barış, hakikat ve empati peşinde ciddiyetle bize katılacağınızı umuyoruz. Birlikte kampüsümüzü onarabiliriz.’’

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün