Türkiye´den İsrail´le ticareti durdurma kararı

Dünya
8 Mayıs 2024 Çarşamba

Türkiye’nin İsrail ile ticareti durdurma kararına, İsrail Dışişleri Bakanı sert eleştirilerle yanıt verdi.

Ticaret Bakanlığı geçen hafta yaptığı açıklamada "İsrail ile ilgili ihracat ve ithalat işlemleri tüm ürünleri kapsayacak şekilde durdurulmuştur. İsrail hükümeti Gazze'ye kesintisiz ve yeterli insani yardım akışına izin verene kadar Türkiye bu yeni tedbirleri kesin ve kararlı bir şekilde uygulayacaktır" ifadelerini kullanmıştı. Bakanlık açıklamasında, "İsrail hükümeti, Gazze'ye kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar Türkiye söz konusu yeni tedbirleri kesin ve kararlı bir şekilde uygulayacaktır" denilmişti.

Türkiye İstatistik Kurumu'na göre, iki ülke arasındaki ticaret 2023’te 6,8 milyar dolar değerindeydi. Bu ticaret tutarının yüzde 76'sını Türkiye'nin İsrail’e ihracatı oluşturdu. İsrail Merkezi İstatistik Bürosu'na göre, İsrail'in Türkiye'den ithalatı 2023 yılında 4,6 milyar dolar olarak gerçekleşerek İsrail'in en büyük altıncı ithalat kaynağı oldu. Türkiye'den ithal edilen başlıca ürünler çelik, makine, mineraller ve yakıtların yanı sıra taze ürünler ve gıda ürünleri olarak kaydedildi.

"İsrail ithalat ve ihracat limanlarını bloke ederek anlaşmaları ihlal ettiğini" söyleyen İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, "Türk halkının ve iş insanlarının çıkarlarını hiçe sayan ve uluslararası ticaret anlaşmalarını görmezden gelen bir diktatör işte böyle davranır" ifadelerini kullandı. Katz, İsrail'in kaybettiği ürünleri yerel üretim ve diğer ülkelerden ithalat yoluyla yerine koymaya çalışacağını belirtti.

Ticaret yasağı kararıyla, İsrail’e temel hammadde girişinde sıkıntı yaşanacağı belirtildi. İsrail’in başka ithalat kaynakları bulmak zaman ve anlaşmalar yapması gerektiği, anlaşmalar sağlansa bile, malların fiyatlarının ticareti durdurma kararı öncesinde talep edilen fiyatlardan daha yüksek olması bekleniyor. İsrail’de özellikle inşaat sektörünün ticaret yasağından etkileneceği tahmin ediliyor. Uzmanlar, iki ülke arasındaki ticaretin büyük bölümünün deniz yoluyla yapıldığını, söz konusu yasak nedeniyle deniz ticaretinin de etkileneceğini belirtiyor.

Hükümet, 9 Nisan’da 54 ürün grubunun İsrail’e ihracatını kısıtlamıştı.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün