İsrail´de protestocular polisle çatıştı

İsrail´in Gazze´de tutulan rehinelerin serbest bırakılması konusunda anlaşmaya varması ve yeni seçimlerin yapılmasını talep etmek amacıyla on binlerce protestocu cumartesi gecesi Tel Aviv ve Kudüs sokaklarına döküldü. Protestocular ile polis arasında kısa süreli çatışmalar yaşandı.

Zafir REYTAN Dünya
8 Mayıs 2024 Çarşamba

Artık haftalık hale gelen mitingler, üst düzey bir İsrailli yetkilinin basına, İsrail'in rehinelerin serbest bırakılması için Gazze'deki savaşı sonlandıracağını taahhüt ettiği yönündeki haberleri yalanlayan isimsiz açıklamalar yapmasının ardından gerçekleşti.

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun 130'dan fazla rehine ve esirden geriye kalanları kurtarmayı amaçlayan bir anlaşmaya varmayı reddetmesi ve bunun yerine İsrail’in Gazze'nin güneyindeki Refah kentine operasyon düzenleme planlarını sürdürmesi konusunda ısrar eden aşırı sağcı koalisyon ortaklardan gelen siyasi desteği korumayı tercih ettiği iddiaları, protestocuların öfkesini daha da artırdı.

Rehineler ve Kayıp Aileleri Forumu kurucusu Tom Barkai Kudüs'teki kalabalığa, “Sessiz kalmayacağız ve onlar (rehineler) dönene kadar bizi susturmayacaksınız. Ve şimdi harekete geçme zamanı, günleri saymayı bırakıp onları hemen geri getirme zamanı” sözleriyle seslendi.

İki şehirdeki gösteriler sırasında, protestolara birçok kez katılan ve polisi aşırı güç kullanmakla suçlayan İşçi Partisi'nden eski milletvekili danışmanı Naama Lazimi'nin de aralarında bulunduğu üç kişi tutuklandı.

‘Savaşı durdurun’ yazan posterler taşıyan ve rehinelerin serbest bırakılması için Hamas ile derhal anlaşmaya varılması yönünde sloganlar atan Kudüs’teki yürüyüşçüler, Paris Meydanındaki ana protesto merkezinden hep birlikte yola çıktılar. Ancak polisin kalabalığı kontrol altına almaya çalışması nedeniyle, şehir merkezi boyunca farklı yönlere giden birkaç gruba ayrıldılar.

Bir grup, Yafo Caddesi'ndeki şehrin hafif raylı sistemini kapatmayı başarırken, bir diğer grup ise polisin izinsiz yürüyüşün önünde insan bariyeri oluşturmasının ardından YMCA'nın önünde durdu. 

Polis, biri huzuru bozan, diğeri ise birkaç gün önceki protesto sırasında bir polis memurunun kafasına tahta direkle vurduğundan şüphelenilen iki kişinin tutuklandığını bildirdi.

Tel Aviv'de de benzer sahneler yaşandı. Protestocu gruplar rehine aileleriyle birlikte şehirde yürüdü ve Kirya askeri karargâhının dışında adı yeni değiştirilen ‘Demokrasi Meydanı’nda yeni seçim talebiyle düzenlenen mitingin ardından yolları kapatma girişiminde bulundular.

7 Ekim'den bu yana evlerine dönemeyen Nirimli baba-kız Uri ve Bar Hefetz, “Farklı bir hükümete, bütün gün kışkırtma ve bölücülükle meşgul olmayan bir hükümete ihtiyacımız var. Evimize dönmek istiyoruz ve evimize gidebilmek için tüm hükümetin artık gitmesi gerekiyor” dedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün