Ozon Terapi

Ozonun sağlık alanında kullanılmasına Ozon Terapi adı verilir. Ozon uygulama sertifikası almış hekimler tarafından uygulanır.

Sağlık
24 Nisan 2024 Çarşamba

Uz. Dr. Özkan Köse*

Ozon Terapisi birçok patolojik durumu iyileştirir veya tamamen düzeltir. Dolaşımı ve bağışıklığı güçlendirmesi vücut direncine olumlu katkılarda bulunur. Bu doğrultuda ozon gazı diyabetik yara, dolaşım sistemi bozuklukları, göz hastalıkları, virüs, mantar gibi birçok problemin tedavisinde kullanılır. Önemli bir tedavi alanı da kalp hastalıklarıdır. Hastalardan 50 cc-200 cc arasında kan alınarak ortalama 10 dakika boyunca ozon ve oksijen karışımıyla birleştirilir ve bu yeni karışım hastaya damar yoluyla geri verilir.

Kullanılan doz, seans sayısı, tedavinin etkisi gibi parametreler hastalığın ve hastanın durumuna göre belirlenir. İlk seanslardan itibaren etkisi görülmeye başlar. Genellikle haftada iki seans uygulanır. Duruma göre aralıklar artırılabilir. Seans sayısı, hastalığın seyrine göre değişse de çoğunlukla 10-15 arasıdır.

Kan yoluyla yapılan bu tedavinin etki ve faydaları şöyle özetlenebilir:

Kanda oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin ihtiyacı olan dokulara daha fazla oksijen bırakmasına yardımcı olur. Bu sayede zor iyileşen yara, damar tıkanıklığı ve dolaşım bozukluklarından kaynaklanan ‘yeterli kanlanamama’ kaynaklı sorunların çözümünde büyük yardımcıdır.

Kalp damar tıkanıklığı olan hastalara uygulandığında ilaca bağımlılıklarının azaldığı saptanmıştır. Kolesterol düzeylerinde azalma, daha uzun mesafeleri yürüme, merdiven çıkma gibi aktivitelerde performans artışı gözlemlenmiştir. Hücrelerin hem yapısal hem fonksiyonel problemlerini gidermesi de işin içine girdiğinde çevresel damarların işlevleri düzelir ve yeni damarlar oluşabilir. Bu sayede doku beslenmesindeki bozukluklar nedeniyle amputasyon riski ortadan kalkabilir. Hücreleri yenilemesi ve gençleştirmesi nedeniyle damar tıkanıklığı, ritim bozukluğu, uyku apnesi, yüksek tansiyon gibi hastalıkların tedavisinde ek tedavi olarak kullanılır. Hipertansiyon hastalıklarında ozon mevcut ilaç tedavisine destekleyici olarak verilmektedir.

Lipidler ve kanın oksijenlenmesi üzerine olan ozonun etkileriyle tansiyonu normal sınırlarda tutabilmek için gereken ilaç dozu azalmakta ve hastalar kendilerini çok daha iyi hissetmektedir.

İskemik Kalp Hastalıkları, geçirilmiş myokard enfarktüsü ozon terapiyle büyük yarar sağlamaktadır. Aritmi, taşikardi gibi kalp ritim sorunu olan hastalarda ozon, lipid düşürücü etkisi yanında elektrolitlerin dengelenmesini sağlar.

*Kardiyoloji Uzmanı Or-Ahayim Hastanesi

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün