Karanlık ve karamsar yemek fotoğrafçılığı

“Caravaggio ve Vermeer´in tabloları gibi fotoğraflar çekmek ister misiniz? Karanlık ve ışığın kontrastından yola çıkarak gölgeler yaratarak çektiğiniz dramatik fotoğraflar günümüzde yükselen bir trend.”

Neşe BİNARK Perspektif
24 Nisan 2024 Çarşamba

Yahudi yemek kültüründe özel bir derinlik var

Bir Yahudi evinin kalbindeki masa, oturup akşam yemeği yenebilecek bir ortamdan çok daha fazlasını temsil ediyor. Yahudi kültürüne aşina olmayan biri, yemek masasının ne kadar önemli olduğunun farkında olmayabilir ancak Yahudi tarihi ve değerlerinin bir karışımını içeren bu masada, yüksek duygularla hazırlanan leziz yemeklerde ruhlar ustalıkla birleşiyor.

Sadece masanın etrafındaki eşyalar değil, masanın üzerindeki tabaklar, kullanılan tekstil ürünleri, mutfak eşyaları da bu özel bağları temsil ediyor. Yahudi yemek kültüründe özel bir derinlik var. Yemek masası aynı zamanda çevresinde oturanların geçmişlerini hatırlamalarının ve o bağı yeniden kazanmalarının bir yolu olarak değerlendiriliyor. Şekiller, tatlar ve kokularla anlatılan çok sayıda tarihi hikâyenin eşlik ettiği, özel olarak reçete edilen pek çok yemek, her biri Yahudi cemaatinin anma ve saygı tutkusunu yeniden canlandırmak için işini yapıyor. Bu eşsiz sofraların ruhunun özel ve sanatsal bir teknikle fotoğraflanması gerektiğine inanıyorum.

 

Fotoğrafta dramatik görseller yakalama

Görsel sanatlardaki fikirlerden yola çıkarak, bu yemek masalarını görselleştirirken karanlık ve karamsar yemek fotoğrafçılığı trendini kullanmanın, fotoğrafta dramatik bir görsel yakalamak için ideal olabileceğini düşünüyorum. Karanlık ve karamsar yemek fotoğrafçılığının ressamlık niteliği var. İnsanlarda oluşması beklenen duyguları uyandırıyor. Barok üslubun babası, usta İtalyan ressam Michelangelo Merisi Caravaggio’nun resimlerini hatırlayalım. Caravaggio, güçlü ışık ve gölge kullanımı ve resimsel düzenlemeye dramatik yaklaşımıyla barok sanatın en özgün gerçekçi-natüralist uygulayıcılarından biri olarak kabul ediliyor. Evlerin içindeki günlük yaşamı tasvir eden tablolarıyla tanınan Hollandalı Barok ressam Johannes Vermeer'in tabloları da dramatik olarak değerlendiriliyor. Chiaroscuro; gölge ve ışık arasındaki karşıtlığı ifade eden İtalyanca bir terimdir. Bunu Vermeer ve Caravaggio'nun tabloları da dahil olmak üzere bir köşesinden ışık sızan birçok dramatik tabloda görüyoruz. Sanatta karanlık ve aydınlığın oluşturduğu zıtlık ve gölge oluşması dramatik bir görüntü oluşturuyor. Olayları ve hikâyeyi yansıtabilmek için fotoğrafta dramanın peşinde koşmak gerekiyor.

 

Chiaroscuro Tekniği ile güçlü ve yaratıcı fotoğraflar

En iyi ışıklandırma tekniklerinden biri olan Chiaroscuro yaklaşık bir asır önce sinemada popülerdi ve günümüzde de sıklıkla kullanılıyor. Bu teknik temel olarak ışık ve karanlığın birbirine göre konumlandırılmasını içeriyor. Chiaroscuro aslında iki şeydir: Bir aydınlatma tekniği ve bir sanat hareketi. Chiaroscuro; aydınlığın ve karanlığın sanat eserlerinde kullanılmasına verilen isim diyebiliriz. Rönesans sanat akımıyla ortaya çıkan bu İtalyanca kelimedeki ‘chiaro’, açık, aydınlık anlamına; ‘oscuro’ ise karanlık anlamına geliyor. Kelime bir bütün olarak görsel bir çalışmada aydınlık ve karanlık alanların kontrastlarının kullanılmasıyla yaratılan dramatik etkiyi anlatıyor. Chiaroscuro aydınlatmada kontrastın oldukça belirgin olduğunu görüyoruz. Konunun belirli kısımları aydınlatılırken diğer kısımları tamamen karanlık olmayacak şekilde nispeten karanlıktır. Karanlık ve karamsar yemek fotoğrafçılığı, dramatik gölgeler oluşturmak için genellikle doğal ışığı kullanan, yemeğin zenginliğini ve dokusunu artıran büyüleyici bir stildir. Günümüzde karamsar, karanlık yemek estetiği fotoğraf dünyasını kasıp kavuruyor. Son derece etkili, dinamik, sanatsal, ışığı ölçülü kullanarak ve onu güzel gölgelerle çevreleyerek, çerçeveye derinlik katan, duygu uyandıran, canlı, uzun ömürlü bir izlenim bırakan neredeyse tablo benzeri bir sonuç elde edebiliriz.

 

Karanlık ve karamsar yemek fotoğrafı nasıl çekilir?

  1. Hazırlık aşamasında küçük bir resim koleksiyonu toplayın ve çekici bulduğunuz unsurları bulmak için bunları inceleyin. Fotoğrafınızda hangi dramatik unsurları görmek istediğinize karar verin
  2. Çekim yapacağınız yer dış mekân mı yoksa iç mekân mı? Tasarım için destekleyici unsurları hazırlayın: tabaklar, çatal bıçak takımı, örtüler, mutfak eşyaları ve çekeceğiniz yiyecekler.
  3. Karanlık ve karamsar fotoğrafçılıkta ışık kaynağı olarak doğal ışık kullanılıyor. Doğal ışık, fotoğraflarınıza yumuşak, nefes alan bir kalite kazandırıyor. Özellikle karamsar görüntülerde işe yarayan bu durum, gıda renklerinin tonunu da etkileyerek daha doğal ve lezzetli görünmelerini sağlıyor.
  4. Nesnenizin arkasındaki ince aydınlatma, derinlik yaratıyor ve nesneyi arka plandan ayırarak daha da geliştiriyor. ‘Derinlik veya ayrılık’ olarak tanımlanan bu teknik, yemeğe drama katmak ve yemeğin hassas ayrıntılarını vurgulamak için mükemmeldir.
  5. Işığı engellemek, yönlendirmek veya gölge oluşturmak için koyu, mat yüzeyler ve aksesuarlar kullanın. Koyu tonları, ahşap yüzeyleri, paslı metali, granit fonları, rustik, salaş şık aksesuarları ve vintage tabakları, çatal bıçak takımları, sepetler, kaplar ve kumaşlar gibi koyu renklerde dekorları tercih edin ve her zaman ışığı yansıtmayan mat seçeneği tercih edin. Parlak, yansıtıcı arka planlar veya pişirme kapları kullanmayın.
  6. Parlak, yoğun renk ve tonlardan kaçının. Renk katmak istiyorsanız ışığın bir kısmını emen pastel, yumuşak tonları tercih edin. Daha az parlak bir fotoğraf çekebilmeniz için ışığın bir yüzeyden diğerine sıçramasını engellemelisiniz.
  7. Negatif alan kullanın. Yeterli alanı boş bırakın. Bu, dikkatinizi ana odak noktanızdan çalma riski olmadan, gölgelerle daha fazla oynamanıza olanak tanır. Negatif alan aynı zamanda yiyecek kompozisyonunu öne çıkarırken sakin ve rahatlatıcı görüntüler oluşturmaya da yardımcı olur.

Burada son sözü yemeğe, ışığa ve gölgeye bırakın. Orijinal bir yemek hikayesi, keyifli çekimler yaratın.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün