Omer (11-12-13. günler) - 3 Mayıs Cuma- 4 Mayıs Cumartesi- 5 Mayıs Pazar Akşamları

OMER sayarken 49 Günlük Kişisel Gelişim Rehberi

Nazlı DOENYAS Kavram
21 Nisan 2024 Pazar

SEFIROS

R.Yaacov Haber & R. David Sedley

49 Günlük Kişisel Gelişim

II. HAFTA: GEVURA: Adalet, yargı, disiplin, sınır, katı yargı, azim, gayret, sebat,düzen- (İtshak)

Omer’in 11.Günü- 3 Mayıs Cuma akşamı ve Cumartesi günü: Gevura’nın içinde Netsah-Disiplinin içindeki Azim

Hareket Noktaları: 

Tanrı ile-Bilgeler, sessizliğin ne kadar önemli olduğundan bahseder. Rabi Şimon ben Gamliel şöyle der: “Bütün hayatım boyunca Rabi’lerin yanında büyüdüm, sessiz durmak kadar iyi bir şey bulamadım.” (Pirke Avot 1:17)

Hofets Hayim, ‘Eğer bir kişi, isteğe bağlı bir oruç tutacaksa, konuşmaktan “oruçlu” olması tercih edilir ’der.

Bu gün içinde beş dakikalık bir taanit dibbur-konuşma orucu tutalım. (Tora harici dışında bir şey konuşmayalım).

Başkaları ile-Eğer bir ilişkide bir problem yaşıyorsak, bunu yapmak bize zor gelse de, yapılması gerekeni yapalım.

Olaya uzun vadede bakalım.

Kendimiz ile- Sağlığımıza zararlı bir şeyden vazgeçelim. Sigara, kahve, kırmızı et, un, şeker veya uzun vadede bize zararlı olabilecek bir şeyi azaltalım.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Omer’in 12.Günü-   4 Mayıs Cumartesi akşamı ve Pazar günü: Gevura’nın içinde Hod- Disiplinin içindeki Tevazu ve Kabul

Hareket Noktaları:

Tanrı ile-Talmud (Kiddushin 30b) der ki, insanın içindeki kötü dürtüler her gün daha çok güçlenir. Tanrı’nın yardımı olmadan bizi cezbeden şeylere karşı direnmek mümkün olamazdı.

Yapmamızı önlediği her günah için ve kötü dürtülerimizi dizginleyecek kuvveti bize sağladığı için Tanrı’ye şükranlarımızı ifade edelim.

Başkaları ile-Bir “kahraman” olalım ve başkalarını da kahraman olmaları için teşvik edelim. Başkaları için bir örnek, bir rol modeli oluşturduğumuzun bilincinde olalım.

 İnsanları iyiliğe doğru yönelten bir etki bırakalım.  Tanrı’nın Varlığı’nın dünyada şevkle ve candan hissedilmesini sağlamaları için, başkalarını da cesaretlendirelim.

Kendimiz ile-Tanrı bizimle konuşurken O’nu “duymaya” çalışalım.Talmud (Berahot 5a) der ki, kişi, başına kötü şeyler geldiğinde kendi davranışlarını dikkatlice gözden geçirmelidir. Bunun esas nedenini bulamasak da, yaşanan her kötü olayı kişisel gelişim, büyümek ve ilerlemek için bir fırsat olarak değerlendirebiliriz. Tanrı’nın bize yolladığı mesajı anlamaya çalışalım.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Omer’in 13. Günü- 5 Mayıs Pazar akşamı ve Pazartesi günü: Gevura’nın içinde Yesod-Disiplinin içinde Bağ Kurma ve Temel Kurma

Hareket Noktaları:           

Tanrı ile- Flörtöz olmayalım. Bize ait olmayan bir şeye gözlerimizi dikip bakmayalım.

Başkaları ile- Gevura, yapım ve düzeni ifade eder, Yesod, aileyi simgeler. Ailenin en az haftada bir öğünü birlikte yiyeceği şekilde bir düzen kuralım.

İkiyüzlülükten kaçınmaya çalışalım. Bize ait “olmayan” (bizi yansıtmayan) bir şey söylediğimizi fark ettiğimizde, duralım ve kendimizi düzeltelim.

Kendimiz ile-Çocuğumuzu disipline sokmaya çalışırken veya başka birini azarlarken, bundan kişisel bir keyif almadığımızdan emin olalım.

Omer’in 10.Günü--   2 Mayıs Perşembe akşamı ve Cuma günü: Gevura’nın içinde Tiferet-Disiplinin içindeki Güzellik ve Denge

Hareket Noktaları:

Tanrı ile- Tanrı’nın hayatımızı şekillendirirken istikrarsız davrandığını düşündüğümüzde, daha derin bir bakış açısıyla bir tutarlılık, uyum bulmaya çalışalım.

Şema’yı söyleyelim. Şema’nın ilk cümlesi, Tanrı’nın iki ismini bir araya getirir. Bu isimler, Hesed ve Gevura yı temsil eder. Bu ikisinin de “bir” olduğunu anlamaya çalışalım.

Başkaları ile-Bir sorun hakkında çok şiddetli hisler duyuyorsak bile, tepkimizi

frenlemeye çalışalım.

Pirke Avot (1:6)’da Rabbi Yeoşua ben Perahya: “İnsanları iyi bir şeklide yargıla” der.

Bugün, insanların davranışlarına farklı bir açıdan bakmaya çalışalım. Belki hakkındaki düşüncelerimizde yanılıyoruz. Hatta kesinlikle haksız oldukları bir durumda bile, onların bu davranışlarını doğrulayabilecek bir yol olması mümkün mü? Olayları, onların bakış açısıyla görmeye çalışalım.

“Kendini başkasının yerine koymadan, onu yargılama”(Pirke Avot 2:5)

Kendimiz ile-Hayatımızda birbiriyle çakışan iki şey bulalım ve onların arasında bir uyum sağlamaya çalışalım. Bugün, hayatımızdaki bazı çatışma ve çelişkileri anlamaya çalışalım.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Omer’in 9.Günü- 1 Mayıs Çarşamba akşamı ve Perşembe günüGevura’nın içinde GevuraDisiplinin içindeki Disiplin ve Sınırlılık

Hareket Noktaları:

Tanrı ile--Güçlü kimdir? Güçlü, kişisel arzularını bastırabilendir.”(Pirke Avot 4:1).Arzu ve isteklere yenik düşmemek için daha çok çaba göstermeye çalışalım. Bakması yasak olan şeylere bakmamaya ve/veya söylenmesi yasak olan şeyleri söylememeye dikkat edelim.

Yaşadığımız her şeyi hak ettiğimizi kabul edelim. Tanrı dünyayı kontrollü bir adaletle yönetir.

Başkaları ile--Talmud’a göre (Yevamos 65b) ,nasıl ki kabul edilecek bir şeyi söylemek mitsva ise, kabul edilmeyecek bir şeyi söylememek de aynı şekilde mitsvadır. Birinin yanlış yaptığını görünce onu uyarmak nasıl ki bir mitsva ise, karşındakinin dinlemeyeceğini veya sinirleneceğini bildiğimiz bir şeyi söylemekten kaçınmak da bir mitsvadır.

Bugün konuştuğumuz kelimelere dikkat edelim. Kabul ediliyorlar mı? Yerinde ve uygun kelimeler mi? Bir fark yaratacaklar mı, yoksa sadece husumet ve nefret mi yaratacaklar?

Kendimiz ile-Gerçek gevura; azim, gayret ve sebattır. Kendimize bir şans daha verelim, daha önce birçok kez başlayıp da başaramadıysak bile, yine yeniden başlayalım. Kendimize nefes alacak bir ara verelim.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Omer’in 8.Günü -30 Nisan Salı akşamı ve Çarşamba günü: Gevura’nın içinde Hesed-Disiplin ve sınırlılığın içindeki iyilik, sevecenlik

Hareket Noktaları:

Tanrı ile-Talmud ‘da anlatılan bir olayda, Rabbi Meir’i üzen bir komşusu vardır. Rabbi Meir bu komşusunun ölmesi için dua etmek ister. Rabbi Meir’in karısı ise, ona anlatır ki; Tanrı’nın asıl isteği, bu kişinin kötü ve ahlaksız hareketlerinden kurtulup, Tanrı hizmetine dönmesidir. Karısının tavsiyesine uyan Rabbi Meir, bu kişinin teşuva yapması için dua eder ve komşusu Tanrı Yolu’na döner.

Anlamamız gereken, herhangi bir kişi bir günah işlediği zaman sadece etrafındaki herkese ve dünyaya değil, Tanrı’nın İlahi Plan’ına da zarar verir.

Duamız, günah işleyen herkesin bu yoldaki hatalarını fark etmeleri ve onların Tanrı Hizmetine geri dönmeleri şeklinde olmalıdır.

Başkaları ile--  Merhametli olalım. Eğer birinin yanlış bir spiritüel yolda olduğunu fark edersek, ona hata yaptığını anlatmak, bir mitsvadır. Eğer birini azarlayacağımız veya uyaracağımız bir durum varsa, bunu samimi bir iltifat ve övgü ile yumuşatmamız gerekir.

Bet Amikdaş zamanında, ölüm cezasını gerektiren bazı suçlar vardı. Talmud; “Komşunu, kendin gibi sev” cümlesinden; ölümün bile olabildiğince acısız olması gerektiği sonucunu çıkarır.

İnsanlara karşı hareketlerimizdeözellikle bugün, onlara acı verecek bir şey bile söylememiz gerekiyorsa, bunu mümkün olduğunca nazik ve acı vermeden yapmaya çalışalım.

Raşi, Tora yorumlarının başında, anlatır ki, Tanrı, dünyayı yaratmak istediği zaman, ilk olarak Tanrı’nın “Yargı Niteliği” ile yaratmak ister. Ancak, dünyanın salt yargı niteliği ile varlığını sürdüremeyeceğini görür ve “Merhamet Niteliği”ni de ekler.

Bu, her an aklımızda tutmamız gereken ve özellikle birisi bize haksızlık yaptığı zaman hatırlamamız gereken bir niteliktir. Biz haklı olsak ve kurallara  göre karşımızdaki haksız olsa bile, dünya katı kanunlarla varolmaya devam edemez.

Tanrı’ya benzemeye çalışıp, bize haksızlık edene de merhamet göstermeye çalışalım.

Kendimiz ile--Başkalarına iyi bir örnek teşkil ettiğimizden emin olalım, onlara Tanrı’ya hizmet yolunda nasıl davranılması gerektiğini gösterelim. Her yaptığımızın, başkaları ve tüm dünya üzerinde bir etkisi olduğunun farkında olalım ve buna göre hareket edelim.

Rabbi Nechunia’ya, nasıl bu kadar uzun bir yaşamı hak etmiş olabileceği sorulur. Rabbi de, her akşam uyumadan, gün içinde onu kırmış olan bütün kişileri affettiğini açıklar.

Bu akşam uyumadan, gün içinde bizi üzen veya bize karşı tatsız bir davranışta bulunan herkesi affetmeye çalışalım.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

I.HAFTA: HESED: Merhamet, şefkat, bağışlama, iyilik, sevecenlik, sevgi –(Avraam)

Omer’in 7.Günü - 29 Nisan Pazartesi akşamı ve Salı günü : Hesed’in içinde Malkut-Sevecenliğin,iyiliğin içindeki asalet

Hareket Noktaları:

Tanrı ile--Bu, bizim için, Tanrı’ya, bizden beklenenin veya gerekli olanın üzerinde bir şey verme fırsatıdır.

Tanrı ile ilişkimizde yenilikçi ve yaratıcı olalım.

Rabbi’lerin koyduğu (Derabanan) mitsvaları yerine getirmeye özen gösterelim.

Başkaları ile-  Rabi Moshe Cordovero,Tomer Devorah adlı eserinde, iyilik dolu davranışı, mantık sınırlarının ötesine taşır.İhtiyaçlı birine yemek verdiğimiz zaman kendimizi iyi hissederiz.Eğer yemek verdiğimiz kişi  şikayetçi bir tavırla daha iyi yemek veya daha çok para istediğini söylerse,bunu nasıl karşılarız?  Bunun cevabı, vermeyi onların iyiliği mi, yoksa kendi iyiliğimiz için mi yaptığımızın gerçek göstergesidir. Gerçek iyilik, karşılığında hiçbir beklenti olmadan yapılan iyiliktir.

Kendimiz ile-- Tanrı’ya inancı tam olan Nahşon ben Aminadav, henüz daha yarılmadan Kızıldeniz’in içine doğru yürümüş, sular ancak boyun hizasına kadar geldiğinde deniz ikiye ayrılmıştı. Bu, bir Malkut hareketidir, çünkü Tora bize,  sınırları,  bir kralın yıkabileceğini söyler. Nahşon, halkının iyiliği için spontan ve bencil olmayan bir şekilde hareket eder.

Nahşon ben Aminadav gibi olalım, harekete geçelim.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Omer’in 6.Günü-  28 Nisan Pazar akşamı ve Pazartesi günü : Hesed’in içinde Yesod-Sevecenliğin,iyiliğin içinde bağ kurmak,temel kurmak

Hareket Noktaları:

Tanrı ile--Hesed’in içinde Yesod, önceden planlamadan, anında yapılan sevecenlikleri temsil eder. Bugün dua ederken, duanın içine, o anda kim olduğumuzu yansıtan özgün ve benzersiz bir dua dahil edelim.

Kelimelerin sınırlamalarından kaçıp, Tanrı’ya şükranlarımızı müzik, şarkı ve şiirlerle ifade edelim.

Başkaları ile--  Talmud (Succah 49b) der ki, iyilik dolu davranışlar, hayır için yapılan davranışlardan bile daha üst seviyede sayılır. Çünkü iyilik dolu davranışlar, ihtiyacı olmayana, hatta bir ölüye bile yapılabilir.

Birine hiç beklenmedik, ani ve içten gelen bir iltifat yapalım.

Kendimiz ile--Yaptığımız iyilikleri, güzellikleri nasıl ifade ettiğimiz üzerine düşünmek. Basmakalıp bir şekilde mi, yoksa yürekten mi? Bize yapılan bir iyiliğin karşılığı olarak mı, yoksa hiçbir şeye bağlı olmadan kendi inisyatifimizle mi? Verme şeklimizi, belli kişilere olan gerçek bağlılığımızı gösterecek şekilde nasıl değiştirebiliriz?

Kendimiz ile dış dünya arasına koyduğumuz maskeleri dikkatlice gözden geçirmek. Kişiliğimizin hangi yönlerini başkalarından saklıyoruz? Neden başkalarıyla olan ilişkimizi, bağlantımızı bu şekilde sınırlamayı seçiyoruz?

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Omer’in 5.Günü-  27 Nisan Cumartesi akşamı ve Pazar günü: Hesed’in içinde Hod- İyiliğin içindeki Kabul

Hareket Noktaları:

Tanrı ile--Hepimiz eksik olarak yaratıldık, dua ve zorlu bir çalışma süreciyle tamamlanmaya çalışıyoruz. Yemekten (et, tavuk, balık, sıvı, İsrael’de olmayan-yani nar,incir,üzüm,zeytin,hurma harici- meyveler yedikten )sonra söylenen duadaki “bore nefaşot-canlıları yaratansın”kısmının anlamını dikkatlice düşünelim.

Tanrı’ya, bizi eksiklerimizle yarattığı için teşekkür edelim.

Başkaları ile--Birisi için, onun takdir edeceği bir iyilik yapalım.

Bizim için herhangi bir iyilik yapan herkese teşekkür edelim ve onlarsız tam olamayacağımızı takdir edelim.

Kendimiz ile--Başkalarının yaptığı iyilik ve güzelliklerle hayatımızın daha iyi bir hale geldiğini kendi kendimize itiraf edelim. Ruhlarımız “tek başlarına” durmak için yaratılmamıştır. Kendilerini tamamlayacak diğer ruhlara gereksinim duyarlar.

Doğamızdan gelen kendi kendine yeterlilik (ve ego) hallerimizin üstesinden gelerek birisinden yardım isteyelim.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Omer’in 4.Günü-  26 Nisan Cuma akşamı ve Cumartesi günü: Hesed’in içinde Netsah-İyiliğin içindeki Kalıcılık

Hareket Noktaları:

 Tanrı ile--Dua ederken en az bir cümleyi tamamen yoğunlaşarak söylemeye niyet edelim.

Başkaları ile-- Çocuklarla veya öğrencilerle, onların hafızalarından silinmeyecek bir şey yapalım. Ağabeyi veya ablası olmayan birine ağabeylik veya ablalık yapalım.

Kendimiz ile--Ebeveynlerimizin yapmış olduğu ve bizim üzerimizde kalıcı izler bırakmış olan şeyleri düşünelim. İmkanımız varsa, onlara teşekkür edelim.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Omer’in 3.Günü - 25Nisan Perşembe akşamı ve Cuma günü: Hesed’in içinde Tiferet- İyiliğin içindeki Merhamet

Hareket Noktaları:

Tanrı ile--Tanrı’nın varlığının daha açık olarak tanınabilmesi için bir şeyler yapalım. Bugün üç konuşmanın içinde Tanrı’nın İsmi’ni kullanalım.

Başkaları ile-- Ölümcül hastalığı olan bir hasta için dua edelim. Herkesi bir gülümsemeyle karşılayalım.

Kendimiz ile-- Başkalarının acısına duyarlı hale gelmeye çalışalım. Empati ile başkaları için hayatımızdaki bazı şeylerden feragat edelim.

Durum ne kadar çaresiz görünürse görünsün, ümidimizi kaybetmeyelim. Bugün ne olursa olsun, Tanrı’nın Merhameti için dua edelim.

------------------------------------------------------------------------------------------

Omer’in 2. Günü- 24 Nisan Çarşamba akşamı ve Perşembe günü : Hesed’in içinde Gevura- İyiliğin içindeki Disiplin

Hareket Noktaları:

Tanrı ile--  Kendimize “Kimim” ve “Tanrı’yı memnun etmek için ne yapabilirim” sorularını soralım.

Başkaları ile-- Hoşlanmadığımız biri için bir şey yapalım. Talmud (Bava Metzia 32b) der ki, düşmanlarına yardım etmek, kişinin doğasındaki kötü tarafları yenebilmek için çok iyi bir yoldur.

Kendimiz ile--Beceri ve yeteneklerimize bakıp bunların getirdiği sorumluluğu kabul edelim.

Omer Sayım Kuralları ve Omer Sayım Çizelgesi

https://www.sevivon.com/images/stories/dokumanlar/omer_zaman_cizelgesi_2024.pdf

------------------------------------------------------------------------------------------

Omer’in 1.Günü- 23 Nisan Salı akşamı ve Çarşamba günü: Hesed’in içinde Hesed- Sevecenliğin içindeki Sevecenlik

Hareket Noktaları:

Tanrı ile- Tanrı’yı, yarattıklarına bakarak “görmeye” çalışalım. Mısır’dan çıkış ve çıkmış olduğumuz kendi kişisel esaretlerimiz, kendi  “Mısır”larımız üzerine yoğunlaşalım. Tanrı’nın bizi ne kadar önemsediği ve hak edip etmediğimize bakmadan nasıl bizi kurtarmaya hazır olduğuna odaklanalım.

Başkaları ile-- Hiç ilgimiz olmayan, dünyanın başka bir ucundaki birine empati duymaya çalışalım. Okuduğumuz bir haberdeki kişilerin yaşadığı acı veya sevinci hissetmeye çalışalım. Birisine zaman ayıralım, ona cevap vermeden,  problemlerini çözmeye çalışmadan, sadece onun söylediklerini ve söylemediklerini  “duymaya”  çalışalım. Ayırım yapmadan “vermek”,isteyen kişinin bunu hak edip etmediğine bakmadan hayır ve iyilik yapalım.

Kendimiz ile--Bugün “ben” dememeye çalışalım. Kendimizi münferit bir birey olarak görmeyelim, Tanrı ve yaratılışı bir bütün olarak düşünmeye çalışalım.

Omer sayarken ruhumuzu geliştirme ve arındırma

Omer saymaya başlarken ruhumuzu da adım adım geliştirmeye başlıyoruz

Pesah ile Şavuot arasındaki yedi haftanın her biri, bir Sefira’yı temsil eder. Sefira nedir? Tanrı’yı tanımlamak, büyüklüğünü ve yüceliğini tam olarak idrak edebilmek mümkün değildir. Sefira’lar; Tanrı’nın, bu dünyada insanı algılarımızla anlayabileceğimiz nitelikleridir. Birbirini etkileyen yedi tane Sefira, ve bunlara ek olarak üç Sefira ile toplam on Sefira’dan söz edilir.

I.HAFTA: HESED: Merhamet, şefkat, bağışlama, iyilik, sevecenlik, sevgi, büyüklük –(Avraam)

II. HAFTA: GEVURA: Adalet, yargı, disiplin, sınır, katı yargı- (İtshak)

III. HAFTA: TİFERET: Güzellik, uyum, merhamet, ahenk, denge –(Yaakov )

IV. HAFTA: NETSAH: Sonsuzluk, zafer, tahammül, azim, kararlılık, bağlılık, dayanıklılık, kalıcılık- (Moşe)

V. HAFTA: HOD: İhtişam, haşmet, titreşim, yankı, anlayış, tevazu, kabul-(Aaron)

VI. HAFTA: YESOD: Asıl, temel, temel kurma, bağ kurma- (Yosef )

VII. HAFTA: MALKUT: Hakimiyet, krallık, egemenlik, önderlik, yücelik-görkem, onur, saygınlık- (David)

Bunlara, 50.günde; Keter-İrade, Hohma-Bilgelik, Bina-Anlayış özellikleri eklenir

Her akşam Omer sayarken, o güne ait sefiranın içindeki lekenin düzeltilmesi, arınma ve ilahi kutsanma ile kutsanmak için dua edilir.  

Not: Omer akşam zamanı sayılır, çünkü Yahudilikte bir gün, yıldızların çıkışıyla başlayıp, bir sonraki gece yıldızlar çıkana kadar olan süredir.

Omer Sayarken Ruhumuzu Arındırma- “SEFIROS”- by Rabbi Yaacov Haber & Rabbi David Sedley

Her gün yapmamız gereken çalışmalar üç noktada ele alınabilir:

a) Tanrı ile İnsan arasında -Ben Adam Lamakom-

b)İnsan ile insan arasında-Başkaları ile-Bin Adam LeHavero

c) İnsanın kendi kendisi ile-Bin Adam LeAtsmo

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün