İsrailli matematikçiye 1 milyon dolarlık Turing Ödülü

İsrailli matematikçi ve bilgisayar bilimcisi Avi Wigderson, bilgi işlem alanının Nobel´i sayılan prestijli Turing Ödülünü kazandı.

Selin KANDİYOTİ Kültür
17 Nisan 2024 Çarşamba

Dünyanın en büyük bilgisayar uzmanları topluluğu Association of Computing Machinery, bilgisayar algoritmalarında rastlantısallığın rolünü ortaya koyması ve on yıllardır teorik bilgisayar biliminde gösterdiği öncülük üzerine Avi Wigderson’a Turing Ödülünü layık gördü. Bilgisayar biliminin Nobel’i olarak kabul edilen Turing Ödülü, Google tarafından fonlanıyor.  

1956’da Hayfa’da doğan Wigderson, Technion Üniversitesinde lisans programını bitirdikten sonra ABD’de Princeton Üniversitesinde master ve doktora yaptı. Hala aynı üniversitede araştırmacı olarak çalışıyor. Sayısız bilimsel makaleye imza atan Wigderson geçtiğimiz yaz Technion Üniversitesinden fahri doktora unvanı almıştı.

Bu yıl rastgeleliğe verilen tek ödül 12 Nisan’da verilen Turing Ödülü değil. Mart ayında verilen ve matematik alanının en prestijli ödülü olan Abel Ödülü’nü de evrendeki rastlantısallığı anlamlandırmaya çalışan Fransız Michel Talagrand almıştı.

Abel Ödülünü de 2021’de kazanmasıyla Prof. Wigderson tarihte ilk kez iki ödülü birden kazanan bilim insanı oldu. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün