İran saldırısına dünya liderlerinden tepkileri

Dünya liderleri Tahran´ın eylemlerini hızla ve şiddetle kınarken durumun daha da kötüleşmesini önlemek için itidal çağrısında bulundular.

Janet MİTRANİ Dünya
17 Nisan 2024 Çarşamba

Dünyanın dört bir yanından birçok lider, İran'ın İsrail'e gerçekleştirdiği İHA saldırısının ardından güçlü kınama mesajları yayınladı. 

Avrupa Birliği'nin Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Avrupa Birliği'nin İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarını şiddetle kınadığını belirtti. Borrell X platformu hesabından yayınladığı mesajında, "Bu, eşi benzeri görülmemiş bir gerilim artışı ve bölgesel güvenliğe yönelik ciddi bir tehdittir" ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray'dan Ortadoğu'daki durumu değerlendirmek üzere hafta sonu gezisini yarıda kesen ABD Başkanı Biden, İsrail'e olan desteğini yineledi. Biden son gelişmeleri tartışmak üzere ulusal güvenlik ekibi ile bir toplantı düzenlediğini belirtti.

X platformunda yaptığı paylaşımında Biden, "İran'ın İsrail'e yönelik saldırıları ile ilgili bilgi almak için az önce ulusal güvenlik ekibimle görüştüm. İran ve destekçilerinden gelen tehditlere karşılık İsrail'in güvenliğine olan bağlılığımız sarsılmaz derecede kuvvetlidir," dedi.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri António Guterres bu saldırıların derhal durdurulması için çağrı yaptı. Guterres ifadesinde, "Ne bölge ne de dünya bir savaşı daha kaldıramaz" uyarısında bulundu.

Guterres yayınladığı açıklamada, "Bölge çapında yıkıcı bir gerginliğin apaçık gerçek tehlikesi konusunda derin bir endişe duymaktayım. Tüm tarafları Ortadoğu'da birçok cephede büyük askeri çatışmalara yol açabilecek herhangi bir eylemden kaçınmak için azami derecede ılımlı davranmaya çağırıyorum" ifadelerini kullandı.

İngiltere Başbakanı Rishi Sunak, İran saldırısı haberlerinden birkaç dakika sonra yayınladığı açıklamasında, "İran rejiminin İsrail'e yönelik pervasız saldırısını en şiddetli şekilde kınıyorum. İran bir kez daha kendi arka bahçesinde kargaşa yaratmaya niyetli olduğunu göstermiştir" dedi.

Fransız Dışişleri Bakanı Stéphane Séjourné X platformundaki paylaşımında, "Fransa İran'ın İsrail'e yönelik saldırısını en güçlü şekilde kınıyor. İran, eşi benzeri görülmemiş bu tür bir eyleme karar vererek, istikrarı bozucu eylemlerinde bir adım ileriye gidiyor ve askeri gerilimi tırmandırma riskini göze alıyor" dedi.

İtalya Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Antonio Tajani, Tahran ve Tel Aviv büyükelçileriyle yakın temas halinde olduğunu belirterek "Başbakan ve Savunma Bakanı ile görüştük. Hükümet her tür senaryonun üstesinden gelmeye hazır" dedi.

Hollanda'da yeni hükümet göreve gelinceye kadar Başbakanlık görevini sürdüren Mark Rutte, Ortadoğu'daki durumun çok endişe verici olduğunu ifade ederek, "Bugün, bir süre önce, Hollanda ve diğer ülkeler İran'a İsrail'e saldırmayı bırakması yönünde açık bir mesaj gönderdi" dedi. Rutte açıklamasında aynı zamanda, "Hollanda İran'ın İsrail'e olan saldırısını şiddetle kınıyor. Gerilimin daha fazla artmasından kaçınılmalıdır. Durumu yakından takip etmeye devam etmekteyiz" ifadelerini kullandı.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock açıklamasında, "Devam etmekte olan ve bütün bir bölgeyi kaosa sürükleme potansiyeline sahip saldırıyı şiddetle kınıyoruz. İran ve destekçileri bunu derhal durdurmalıdır. İsrail şu anda tam desteğimize sahiptir" dedi.

Aynı şekilde Kanada Başbakanı Justin Trudeau, milletinin "İran'ın İsrail'e düzenlediği hava saldırılarını kesin bir şekilde kınadığını" ifade etti. Açıklamasında Trudeau, "İsrail'in yanındayız. Hamas'ın [gerçekleştirdiği] vahşi 7 Ekim saldırısını desteklemesinin üzerine, İran rejiminin son eylemleri bölgeyi daha da istikrarsızlaştıracak ve kalıcı barışın sağlanmasını zorlaştıracak" diyerek ekledi: "İsrail'in kendisini ve halkını bu saldırılara karşı savunma hakkını destekliyoruz."

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün