İran İsrail´e saldırdı

Cumartesi gecesi, İran´ın İsrail´e yönelik insansız hava araçları ve füzelerle saldırısı, bölgede gerginliği arttırırken dünyayı hareket geçirdi.

Dünya
14 Nisan 2024 Pazar

İran’ın SİHA’ların yola çıktığını açıklamasından sonra başta İsrail olmak üzere tüm bölge ülkeleri savunma sistemlerini harekete geçirdi. İsrail, Ürdün, Irak ve Lübnan hava sahaları kapandı.

İsrail önlem olarak tüm okulları kapatmış, kalabalıkların toplanması konusunda kısıtlamalar getirmiş, günlük ve iş yaşamı etkileyen önlemler almıştı

İsrail Savunma Kuvvetleri Sözcüsü Tuğamiral Daniel Hagari, cumartesi gecesi yaptığı açıklamada, İran’ın gönderdiği öldürücü İHA’ları yakından takip ettiklerini belirterek, “İran, kendi topraklarından İsrail Devleti’nin topraklarına doğrudan bir saldırı başlattı. İsrail Devletini ve İsrail halkını savunmak için tam güçle çalışıyoruz. Bu kararlı olduğumuz ve yerine getirmeye hazır olduğumuz bir görev” dedi.

Gece boyunca İran’dan İsrail’e iki yüzden fazla insansız hava aracı ve füze gönderildi. Gönderilen SİHA ve füzelerin büyük çoğunluğu savunma sistemleri tarafından durduruldu. Saldırıda, askeri bir üste hasar meydana geldiği, can kaybı yaşanmadı.

İsrail Savunma Kuvvetleri saldırının ardından şu açıklamayı yaptı:

"İran'dan fırlatılan onlarca karadan karaya füzenin İsrail topraklarına yaklaştığının tespit edilmesini takiben IDF Hava Savunma Sistemleri, İsrail'in stratejik müttefikleriyle birlikte Arrow Hava Savunma Sistemi'ni kullanarak füzelerin çoğunu İsrail topraklarına ulaşmadan önce başarıyla önledi. Aralarında İsrail'in güneyindeki bir İsrail Savunma Kuvvetleri üssü de dahil olmak üzere, az sayıda füzenin İsrail topraklarına isabeti tespit edildi ve bu isabetler sonucunda altyapı küçük çaplı hasar gördü.

Son birkaç saat içinde İran'dan İsrail topraklarına yaklaşan onlarca düşman uçağı ve onlarca seyir füzesi de tespit edilmiş ve engellenmiştir. Onlarca IAF savaş uçağı an itibarıyla İsrail topraklarına yaklaşan tüm hava tehditlerini engellemek için faaliyetine devam etmektedir. IDF, tüm cephelerde konuşlanmış halde, hazırlıklı olarak İsrail topraklarını savunmaya devam etmektedir."

Hagari, İsrail'in savunma sistemlerinin ve bölgedeki müttefiklerinin füzelerin ve insansız hava araçlarının "büyük çoğunluğunu" engellediğini ve bunlardan onlarcasının İsrail toprakları dışında düşürüldüğünü belirtti.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "Bölgedeki gerilimin yıkıcı bir şekilde tırmanma tehlikesine karşı derin endişe duyduğunu" belirtti. İran'ın İsrail'e yönelik "geniş çaplı saldırısının temsil ettiği ciddi tırmanışı şiddetle kınıyorum" diyen Guterres, "Bu düşmanlıkların derhal durdurulması çağrısında bulunuyorum" dedi.

Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB'nin, İran'ın İsrail'e yönelik saldırılarını şiddetle kınadığını bildirdi.

İngiltere Savunma Bakanlığı, İngiltere'nin Ortadoğu'daki mevcut misyonlarının olduğu bölgelerdeki uçakların, menzilleri içindeki herhangi bir hava saldırısını, "gerektiğinde" önleyeceğini açıkladı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün