DÖRT ÖZEL ŞABAT-DÖRT ÖZEL PERAŞA-2 Arba Peraşiyot-2: Şabat Zahor

Nazlı DOENYAS Kavram
20 Mart 2024 Çarşamba

Pesah yolunda Dört Özel Peraşa’nın ikincisi, Hatırlama Şabat’ı-Şabat Zahor olarak anılır. İsrailoğulları’nın Mısır çıkışında en zayıf oldukları anda ve hiçbir sebep yokken Amalek’in onlara arkadan saldırdığının hatırlandığı Tora bölümü, haftalık peraşaya ek olarak okunur

Bu Şabat’ta, Amalek’in Mısır çıkışında Yahudi halkına yaptığının hatırlanması (zahor), hiçbir zaman unutulmaması mitsvasının verildiği peraşa okunur. “Amalek’in Mısır’dan çıkışınız sırasında yolda sana yaptığını hatırla” (Devarim 25:17). “Amalek’in zikrini göklerin altından sil! Unutma!” (Devarim 25:19).

Amalek, sadece Tora’da bahsedilen zamanda değil, her nesilde herhangi bir sebebe bağlı olmadan, zayıfa sırf zayıf olduğu için saldıran, arkada kalanları düşürüp yok eden, Tanrı’dan ve Tanrı Yolu’ndan uzaklaşma korkusu taşımayan bir kimliği temsil eder.

‘Zahor/Hatırla’ peraşasının okunması, Tora’nın “Taase/yap” mitsvalarından; “Unutma” da “Lo Taase/yapma” şeklindeki mitsvalarındandır. Bu nedenle Şabat sinagoga gelip Zahor peraşasını dinlemek çok önemlidir.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün