ABD´li gazeteci Rusya´da bir yıldır tutuklu

Evan Gershkovich´in tutukluluğunun birinci yılında Biden, Rusya´nın bunun bedelini ödeyeceğini belirtti

Rakela PALOMBO Dünya
3 Nisan 2024 Çarşamba

ABD Başkanı Joe Biden, Wall Street Journal için çalışan gazeteci Evan Gershkovich’in halen tutuklu olmasının bedelinin Rusya’ya ödetilmesine devam edileceğini açıkladı.

Gazetecinin tutuklanmasının yıldönümü olan 29 Mart tarihinde Journal, ilk sayfasının büyük bölümünü boş bıraktı ve sadece, “hikayesi burada olmalıydı,” ibaresine yer verdi. Baş sayfada yer alan diğer her haber de Gershkovich ile ilgili oldu.

Biden konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Bugün acı dolu bir yıldönümündeyiz. Gazeteci Evan Gershkovich, tam bir yıldır haksız yere Rusya’da hapiste yatmaktadır. Evan’ın ebeveynlerine de dediğim gibi, umudumu asla kaybetmeyeceğim. Bizler, onun özgür kalması için her gün çalışmaya devam edeceğiz. Rusya’nın Amerikan vatandaşlarını birer pazarlık öğesi olarak kullanma girişiminin bedelini onlara ödeteceğiz,” dedi.

Sovyetler Birliği göçmeni Yahudi bir ailenin oğlu olan 32 yaşındaki Gershkovich, 29 Mart 2023 tarihinde Yekaterinburg şehrinde Rus ajanlar tarafından tutuklanmıştı.

Gershkovich, ABD hükümeti ve Wall Street Journal tüm suçlamaları reddetmiş, Rus hükümetinin elinde hiç bir delil olmadığına dikkat çekmişlerdi. Gazetecinin tutuklanması, Rusya’nın Ukrayna savaşı ile ilgili Rus gazetelerine uyguladığı baskı dalgası ile birlikte gerçekleşmişti.

30 Ocak’ta ise bir Moskova mahkemesi, gazetecinin göz altı süresini geçtiğimiz cumartesi gününe dek uzatmıştı. Halen davasının görülmesini bekleyen Gershkovich suçlu bulunduğu takdirde yirmi yıla kadar hapis cezası alabilir.

Biden, gazetecinin göz altına alınmasını takip eden birinci aydan beri, başta Rusya’nın iç güvenlik servisi FSB’ye ve sonrasında da Ukrayna-Rusya savaşı konusu başta olmak üzere Putin rejimine yönelik çeşitli yaptırımlar uygulanmasını sağlamaya devam ediyor. Rusya ve ABD arasında mahkum takası ihtimali konusu gündemde olsa da, henüz bu konuda atılmış somut bir adım bulunmuyor.

Diğer yandan, çeşitli Yahudi kuruluşları ve aktivistleri de Gershkovich’in mahkumiyeti konusunu, geçmişte Sovyet Yahudi Cemaati’nin ele aldığı şekilde gündeme getirerek mücadele ediyorlar. Geçtiğimiz Pesah bayramında, gazetecinin esaretini temsilen bir iskemlesi boş bırakılan seder masaları kurulmuş, Yahudi vakıfları global bir kampanya başlatarak herkesten Gershkovich’e mektuplar yazmalarını istemişlerdi.

Journal gazetesinde dört tam sayfa Gershkovich’in tutsaklığına ayrıldığı gibi, reklamlar da bu konuya adandı. Gazetenin yedinci sayfasının dörtte birini kaplayan bir reklamda, ‘Bu hikaye yazılamadı,’ ibaresine yer verildi.

Gershkovich’in serbest bırakılması çağrısı, Temsilciler Meclisi ve Senato’da görevli Demokrat ve Cumhuriyetçilerin ortak yayınladıkları nadir bildirilerden biri olarak kayda geçti.

Temsilciler Meclisi Sözcüsü ve Louisiana’dan Cumhuriyetçi temsilci Mike Johnson, Azınlıklar Lideri New York’tan Demokrat Hakeem Jeffries, Senato Çoğunluk Lideri ve Yahudi olan New Yorklu Demokrat Chuck Schumer ile Kentuckyli Cumhuriyetçi Azınlık Lideri Mitch McConnell’in imzaları bulunan yazılı açıklamada, “Bundan kırk beş yıl önce Evan’ın ebeveynleri Ella ve Mikhail Gershkovich, Sovyetler Birliği’nden kaçarak ABD’ye geldiler. Günümüzde Putin, ülkesinde Sovyet tarzı baskıyla kontrol ve uluslararası arenada da yıldırma tekniğini uygulamaya çalışmaktadır. Evan Gershkovich’in esaretinin yıl dönümünde, onun görevinin önemini daha da iyi kavrıyoruz. Gazetecilik bir suç değildir, gazeteciler pazarlık aracı olamazlar. Kremlin’in Evan’ı susturarak diğer Batılı gazetecileri de sindirme girişimi, gerçeklerin ortaya çıkmasına engel olamayacaktır,” diye yazdı. Bildiride basın özgürlüğü konusuna değinilmedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün