İsrail´den Türkiye ve Arap ülkelerine seyahat uyarısı

İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) yayınladığı güncellenmiş seyahat uyarılarında, İsraillilerin Türkiye, Fas, Ürdün ve Mısır´a (Pesah Bayramı´nda İsrailliler için popüler bir tatil yeri olan Sina Yarımadası dahil) seyahat etmekten kaçınmaları gerektiğini belirtti.

Zafir REYTAN Dünya
3 Nisan 2024 Çarşamba

Konsey, dünya çapındaki seyahatlere yönelik genel bir uyarıda, "savaşın başlamasından beş ay sonra İsraillilere ve Yahudilere yönelik terörist tehdit potansiyelin çok yüksek" şeklinde açıklamada bulundu.

İsrail’in diplomatik ilişkilerini sürdürdüğü dört ülkeye seyahat edilmesinden "şu anda kaçınılması gerektiğinin" altını çizen kuruluş, İranlı ajanların İsraillileri yurt dışında kaçırmak veya onlara zarar vermek amacıyla onlarla temas kurmak için başka kimlikleri taklit ettiğini söyledi.

Konseyin uyarılarına göre Hamas, yurt dışındaki İsraillileri ve Yahudileri de hedef almaya çalışıyor. Kuzey Avrupa'daki Hamas terör ağı Aralık 2023'te ortaya çıkarılmıştı.

İsrailli yetkili, yayınlananların buzdağının sadece görünen kısmı olduğunu ifade etti.

Konseyin web sitesinde ayrıntılı olarak orta ve yüksek tehdit seviyelerini gösteren, seviye 3 veya 4 seyahat uyarısı olan ülkelere seyahat edenlere, Batılılar ve İsraillilerin uğrak yeri olduğu bilinen kalabalık yerlerden kaçınmaları, kamusal alanlarda dikkatli olmaları ve uyruklarını belli etmemeleri tavsiye edildi. 

İsrailli bir yetkili ayrıca, İskandinav ülkesi için resmi bir uyarı yayınlanmamış olunmasına rağmen, mayıs ayında yapılması planlanan 2024 Eurovision Şarkı Yarışması için İsveç'in Malmö kentine seyahat edenlerin uyruklarını gizlemelerini tavsiye etti. Malmö halihazırda büyük bir Müslüman nüfusuna sahip.

"Malmö’ye seyahat etmeyin demiyoruz ancak seyahat edenlerin Yahudiliklerini sergilememeleri gerekiyor. Küçük İsrail bayraklarıyla ortalıkta dolaşmamalılar" diyen İsrailli yetkili ve şu anda belirgin bir tehdit olmadığını da sözlerine ekledi. "Birbirinizle İbranice konuşabilirsiniz ama sokağın diğer ucunda ailenize veya arkadaşlarınıza bağırmanıza gerek yok."

Yetkili, Eurovision mahallinin güvenli olacağını ancak Malmö'nün “İsrailliler için dostane olmayan bir bölge” olduğunu belirtti.

7 ile 11 Mayıs tarihleri arasında gerçekleşecek Eurovision Müzik Yarışmasında, protestolar ve siyasallaşma suçlamaları nedeniyle İsrail'in katılımı konusunda aylardır süren belirsizliğin ardından, İsrailli şarkıcı Eden Golan ülkesini temsil etmek üzere yer alacak.

Konsey ayrıca binlerce İsraillinin seyahat edeceği etkinlikler arasında Almanya'daki Avrupa Futbol Şampiyonası ile yaz boyunca gerçekleşecek 2024 Paris Olimpiyatlarını da dile getirdi. Yetkili, el-Kaide ve IŞİD gibi Cihat örgütlerinin bu olayları hedef alabileceğini, özellikle Yahudilere ve İsraillilere saldırabileceğini söyledi.

Konsey duyurusunda Avrupa ve Kuzey Amerika'daki Yahudi topluluklarının da aşırı sağın "önemli bir hedefi" olduğunu, "din ve cemaat kurumlarının tatil ve festivallerde tercih edilen hedef olduğunu" dile getirdi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün