Filistin Başbakanı´ndan ateşkes çağrısı

Filistin Yönetiminin yeni Başbakanı yeni kabineyi kurarak Gazze´de ateşkes çağrısında bulundu.

Dünya
3 Nisan 2024 Çarşamba

Filistin Yönetimi Başbakanı Mustafa, Gazze'de ateşkes ve yeniden inşa konularına öncelik verecek olan yeni kabineyi kurdu; Hamas'la gergin ilişkiler sürerken Filistin Yönetimi reform hedefliyor.

Reuters, Filistin haber ajansı WAFA'ya dayandırdığı haberinde, Filistin Yönetimi Başbakanı Muhammed Mustafa'nın aynı zamanda dışişleri bakanı olarak da görev alacağı, derhal ateşkesin sağlanmasına ve İsrail'in Gazze'den çekilmesine öncelik verecek olan yeni bir kabine kurduğunu belirtti. 

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın müttefiki ve önde gelen bir iş insanı olan Mustafa, Batı Şeria'da Filistin Yönetiminde reform yapılmasına yardımcı olma yetkisiyle bu ay başbakan olarak atandı. 

Mustafa aynı zamanda beş aydan uzun bir süredir devam eden savaş nedeniyle yıkılan Gazze'ye yardım ve bölgenin yeniden inşa edilmesi konularını da yönetmekle görevlendirildi. Kendisi 2009'dan bu yana dışişleri bakanlığı görevini yürüten Riyad el-Maliki'nin yerine de geçerek iki görevi birden üstlenecek. 

Filistin Yönetiminde en etkili kişi olmaya devam eden Başkan Abbas'ın yeni hükümeti atamasındaki amacı, yönetimde değişiklik yapılması yönündeki uluslararası talepleri karşılamaya niyetli olduğunu göstermek. 

WAFA'nın haberine göre Abbas, Mustafa'nın maliye bakanı olarak finans uzmanı Ömer el-Bitar ve ekonomi bakanı olarak Filistinli İş Adamları Derneği Başkanı Muhammed el-Amur'u görevlendirdiği kabinesini onayladı. Filistin Yönetimi'nin dahili istihbarat teşkilatının eski Şefi Ziyad Hab el-Rih ise içişleri bakanlığı görevine devam edecek. 

Sekiz Gazzeli bakanın bulunduğu kabinede yardım işlerinden sorumlu bir devlet bakanı da yer alacak. 

WAFA'nın bildirdiğine göre Mustafa, Abbas'a hitaben yaptığı açıklamasında, ilk ulusal önceliğinin Gazze'de derhal ateşkes sağlanması, bölgeden İsrail'in tamamen çekilmesi ve bunların yanında da büyük miktarlarda insani yardımın tüm bölgelere ulaşımına izin verilmesi olduğunu ifade etti. 

Mustafa açıklamasına, hedefleri arasında "Batı Şeria'da toparlanma sürecinin ve yeniden yapılanma hazırlıklarının başlatılmasını sağlamak amacıyla saldırı ve yerleşim faaliyetlerini durdurmak ve yerleşimci terörünü engellemek" olduğunu söyleyerek devam etti. 

7 Ekim'de İsrail'in güneyine düzenlediği saldırı öncesine kadar Gazze’yi kontrolü altında tutan Hamas, Mustafa'nın başbakan olarak atanmasını eleştirmesine rağmen yeni kabinedeki isimlere henüz bir tepki vermedi. 

Gergin ilişki: Filistin Yönetimi ve Hamas 

Abbas'ın el-Fetih siyasi grubu tarafından yönetilen Filistin Yönetimi'nin uzun bir süredir Hamas'la gergin bir ilişkisi bulunmakta. Hatta el-Fetih'in 2007'de bölgeden kovulması öncesinde iki grup arasında kısa bir savaş olmuştu. 

Buna rağmen Filistin Yönetimi defalarca İsrail'in Gazze’ye operasyonlarını kınamıştı. 

Filistin Yönetimi savaştan sonra Gazze'nin yönetiminde rol alması gerektiği konusunda ısrar ediyor; bu düşünce ABD tarafından da desteklenmekte. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu şimdilik Filistin Yönetimi'nin Gazze'ye müdahalesine karşı çıkıyor. Netanyahu'nun aşırı sağcı Maliye Bakanı Bezalel Smotrich aylardır halen bölgedeki sağlık ve diğer hizmetleri finanse eden vergi gelirlerini Filistin Yönetimi'ne devretmeyi reddediyor. 

Bu sebeple aylardır binlerce Filistinli kamu çalışanı ya maaş alamıyor ya da maaşlarının sadece bir kısmını alabiliyor. Mustafa açıklamasında hükümetin 'benzeri görülmemiş mali kriz' sırasında göreve geliyor olduğunu belirtti. 

Mustafa ifadesinde ayrıca, kamu sektörü çalışanlarına borçlu olunan gecikmiş maaşlar toplamının 745 milyon dolar, özel sektör tedarikçilerine olan borcun 1,3 milyar dolar ve gecikmiş emekli maaşları toplamının da 3 milyar dolar olduğunu belirtti ve ocak ayında gelirlerin savaş öncesine göre yüzde 30 düştüğünü ekledi. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün