Amsterdam, Nazilerden gelen geliri Yahudilere bağışlıyor

Amsterdam´ın halka açık tramvay şirketi GVB, Nazilerle iş birliği yaparak kazandığı geliri Hollandalı Yahudilere bağış yapacak.

Dünya
1 Nisan 2024 Pazartesi

Amsterdam Nazilerle iş birliği yapmaktan elde ettiği geliri yerel Yahudi gruplara bağışlayacak ve ilk etapta 100 bin euro verecek.

Amsterdam Belediye Başkanı Femke Halsema'nın ofisinden cuma günü yapılan açıklamada, ‘‘GVB şimdi 2. Dünya Savaşı'nda oynadığı rol için pişmanlığını ifade etmek istiyor. GVB, Yahudi Amsterdamlıların kamplara ulaşımını sağlarken kazandığı geliri korkunç ve acımasız olarak nitelendiriyor. Bu nedenle kazanılan parayı Yahudilere vermek istiyor’’ ifadeleri kullanıldı.

Halsema, bu paranın tazminat olarak düşünülmediğini, yalnızca belediyenin asla almaması gereken bir paranın iadesi olduğunu belirtti.

GVB, Holokost sırasında Hollandalı Yahudileri Nazi Ölüm Kamplarına taşıyan 3 merkezi yere anıt yerleştirileceğini de belirtti.

Holokost sırasında kaybedilen Yahudi varlıklarının geri kazanılmasını isteyen Dünya Yahudi İade Örgütü Amsterdam Belediyesinin açıklamasının anlamlı bir adımı temsil ettiğini dile getirdi.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün