Nobel ödüllü davranış ekonomisti Daniel Kahneman hayatını kaybetti

Davranışsal ekonomi üzerine yaptığı çalışmalarla 2002 yılında Nobel Ekonomi Ödülü alan İsrailli Prof. Daniel Kahneman 90 yaşında hayatını kaybetti.

Dünya
28 Mart 2024 Perşembe

1934 yılında Tel Aviv'de doğan Prof. Kahneman, Paris'te büyüdü ve çocukluğunu Nazi işgali altında geçirdi. Naziler Fransız Yahudilerini topluca tutuklamaya başladığında, o ve ailesi Cagnes-sur-Mer'deki bir tavuk kümesine saklanarak kurtuldu.

Kahneman, Kudüs İbrani Üniversitesi'nin psikoloji ve matematik bölümlerinden mezun oldu. Psikoloji alanında doktorasını Berkeley'deki Kaliforniya Üniversitesi'nden aldı. 1961'den 1978'e kadar İbrani Üniversitesi'nde ders verdi ve burada profesör oldu. Princeton Üniversitesi'nde emekli profesördü.

1996 yılında vefat eden Prof. Amos Tversky ile yaptığı çalışmalarla hiçbir zaman ekonomi dersi almamasına rağmen 2002 yılında Nobel Ekonomi Ödülü'ne layık görüldü. Prof. Kahneman, geliştirdiği Beklenti Teorisi ile kayıptan kaçınmanın bizi kazanmaktan daha fazla motive ettiğini göstererek ekonomideki rasyonel modele meydan okudu.

2007'de Money dergisine verdiği röportajda Kahneman, "Ekonomistler insanların rasyonel olduğunu ve ne yapmaları gerektiğini düşünürler. Psikologlar ise, onların gerçekte ne yaptığını inceler" demişti.

ABD eski Başkanı Barack Obama 2013 yılında, Kahneman'a ülkenin en yüksek sivil onuru olan Başkanlık Özgürlük Madalyası'nı vermişti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün