İsrailli rehineler için toplu dua

Dünyanın dört bir yanındaki on binlerce Yahudi, Hamas´ın elinde bulunan 130´dan fazla İsrailli rehineyi desteklemek amacıyla perşembe günü Kudüs Ağlama Duvarı´ndan yayınlanan toplu Şema duasına katıldı.

Zafir REYTAN Dünya
27 Mart 2024 Çarşamba

Etkinlik, Rehine ve Kayıp Aileler Forumu tarafından, bir Ortodoks yeşivası ve sosyal yardım kuruluşu olan Aish HaTorah ile birlikte düzenlendi. Etkinlik, Purim hikayesinde Yahudilerinin kendilerine zulmeden Pers Veziri Haman tarafından karşı karşıya kaldıkları tehdidi anmak üzere Ester Orucu tutulan güne denk getirildi.

Duaya katılım çağrısı dünya çapındaki Yahudi topluluklarıyla paylaşıldı. Dünya çapındaki birçok sinagog, yahidlerini duaya katılmaya teşvik etti; Yahudi okulları öğrencilerinin Şema duasına katılması için derslerine ara verdi. Sosyal medyadaki Yahudi influencerlar da takipçilerini toplu duaya katılmaya çağırdı.

Ağlama Duvarı'ndan canlı yapılan YouTube yayınına 150 binden fazla izleyici kaydoldu, ancak duaya çok daha fazla kişinin katıldığına dair göstergeler var. Google arama motoru, planlanan dua saatinden hemen önce sabah 11'de ‘Şema’ sorgularında büyük bir artış olduğunu kaydetti.

Ağlama Duvarı'nda, rehinelerin esir tutulduğu gün sayısını belirten "167" etiketlerini taşıyan konuşmacılar, rehinelerin durumunu Purim hikayesindeki Yahudilerine benzetti.

Dua öncesinde cepheden izinli gelen askerler ile 7 Ekim'de Nova müzik festivalinden kaçırılan Hersh Goldberg-Polin'in ebeveynlerinin de aralarında bulunduğu rehinelerin aileleri sahneye çıktı.

Rachel Goldberg, Hersh'ün neden rehinelerin içinde bulunduğu kötü durumun sembolü haline geldiği hakkında konuştu:

"Birçok insana çok tanıdık geliyor, herkese çok benziyor, herhangi birinin oğlu olabilir. Herhangi birinin oğlu, herhangi birinin kardeşi, herhangi birinin torunu, herhangi birinin arkadaşı olabileceğini hissettiren bir tanıdık olma hissi var onda."

Ağlama Duvarı Hahamı Shmuel Rabinovitch, 130’dan fazlası hala esir olan rehineler ve Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'i işgal ettiği, yaklaşık 1.200 kişiyi öldürdüğü ve 250'den fazlasını kaçırdığı savaşta savaşan askerler için dua etti.

Yahudilerin Tanrı'nın tek olduğu inancını vurgulayan duası olan Şema’yı okuyarak duasını bitirdi.

Etkinlikte Yahudi olmayanlar da katılımcılar da vardı. Sanal bir kilise olan Our Harbor'dan Patrick Mead, "Damarlarında bir damla bile Yahudi kanı olmayan bu Hıristiyan papaz, bilim adamı, koca ve baba, dünyanın her yerindeki insanlarla birlikte saat 10.15’te Şema duasını edecek. Bana katıl" dedi.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün