ABD´nin BMGK´de oylanan ateşkes tasarısına Çin ve Rusya´dan veto

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) cuma günü ABD tarafından sunulan yeni Gazze savaşı karar taslağını oyladı. Çin ve Rusya tasarıyı veto etti.

Dünya
22 Mart 2024 Cuma

Konsey'in 15 üyesinden 11'i ABD'nin 'koşullu ateşkes' tasarısına destek verirken, Rusya ve Çin ile birlikte BMGK'ye daimi üye olmayan Cezayir de karşı oy kullandı, Guyana çekimser kaldı. Bir karar tasarısının Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde kabul edilmesi için 15 üyeden 10'unun desteği ve hiçbir daimi üyenin tasarıyı veto etmemesi gerekiyor.

Kararın veto edilmesinin ardından BMGK'de konuşan ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, "Konseyin büyük bir çoğunluğu karar lehine oy kullandı ancak maalesef Rusya ve Çin veto hakkını kullanmaya karar verdi. Rusya bir kez daha sorunun çözümü yerine kendi siyasi gündemi doğrultusunda hareket etmeyi tercih etti’’ dedi.

ABD taslakta, Gazze'deki insani krizin kötüleşmesi ve kaçırılan İsraillilerin beş aydan fazla süredir Hamas'ın esaretinde kalması nedeniyle rehine anlaşması ve ateşkes çağrısında bulunmuştu.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün