İklim krizine bakış 1,5 derece

Tuna SAYLAĞ Sanat
20 Mart 2024 Çarşamba

İklim krizine kolektif bir bakış niteliği taşıyan ve Ayşenur Köksal, Işıl Güleçyüz ve Joel Menemşe’nin çalışmalarını bir araya getiren ‘1,5 Derece’ adlı sergi, Serap Atala küratörlüğünde Decollage Art Space’de açıldı. Üç ressam, özgün yapıtları eşliğinde, günümüzün başat sorunlarına karşı ortak bir iddiada bulunuyorlar. İsmini, yaşamın sürdürülebilirliği için konan küresel ısınma hedefi 1,5℃’den alan ortaklaşa ürettikleri çalışmalarında sanatçılar, bu hedefe ancak kolektif bir düşünce yapısını benimseyerek ulaşılabileceğini vurguluyor. Onları birleştiren, sanatın görünenin ardında yatan farklı an ve durumları yakalama gücü ve sanatçının kolektif olana duyduğu sorumluluk duygusu oluyor. Sergiyi 14 Nisan’a kadar izleyebilirsiniz.

***

Zaman Ötesi Zaman ‘Sır Kapısı’

Heykeltıraş Neslihan Demircioğlu’nun 2022 ila 2024 arasında ürettiği, altmışa yakın eserinden oluşan ‘Zaman Ötesi Zaman - Sır Kapısı’ başlıklı üçüncü kişisel sergisi, 30 Nisan’a kadar tarihi Metrohan’da sanatseverlerle buluşuyor. İBB Miras ve İBB Kültür ev sahipliğinde gerçekleştirilen sergisinin küratörlüğünü Derin Demircioğlu üstleniyor. Pazartesi hariç her gün 12.00 – 18.00 saatleri arasında Metrohan 2. katta ziyaret edilebilir.

 

***

Zorlu’da Fazıl Say & Nicolas Altstaedt konseri

Dünyaca ünlü piyanist ve besteci Fazıl Say ve sayısız ödüle layık görülen çellist Nicolas Altstaedt, 29 Mart'ta, Zorlu Performans Sanatları Merkezi, Turkcell Sahnesi'nde müzikseverlerle buluşacak. İlk olarak 2012 yılında, Say’ın bestelediği ‘Dört Şehir Çello ve Piyano Sonatı’ için bir araya gelen ikili; muhteşem sahne enerjileri ve güçlü yorumlarıyla dinleyicilere unutulmaz bir gece yaşatacak.

***

Borusan Filarmoni’den baharın ilk ezgileri 

BİFO’nun 4 Nisan Zorlu’daki konserinin konuk şefi, Liège Kraliyet Filarmoni Orkestrasının müzik direktörü Gergely Madaras olacak. 2019’dan beri bu görevi yürüten Madaras, Avrupa’nın en sevilen şeflerinden biri olarak beğeni toplamakta. Konserde Max Bruch’un ‘1. Keman Konçertosu’nu seslendirecek solist kemancı Bomsori Kim ise, Deutsche Grammophon etiketinin yeni yıldızlarından…

***

Shirin Neshat’ın ‘Öfke’si Dirimart Pera’da

İranlı sanatçı Shirin Neshat’ın ‘Öfke’ adlı sergisi, 7 Nisan’a kadar Dirimart Pera’da sanatseverlerle buluşuyor. Sergi, çift kanallı bir video yerleştirmesi ile siyah-beyaz bir fotoğraf serisinden oluşuyor. Video yerleştirmesi oldukça kurgulanmış ve stilize edilmiş bir yolla siyasi tutuklu kadınların maruz kaldığı cinsel sömürü konusunu ele alıyor. Serbest bırakıldıktan sonraki kalıcı duygusal yaraların farkına vardıran sergi, şimdi Amerika’da yaşayan ve esaret anılarının peşini bırakmadığı genç bir İranlı kadının psikolojik ve duygusal yolculuğunun izini sürüyor. Fotoğraf serisi ise, kadın bedenini hem arzu hem de şiddet nesnesi olarak ele alıyor: bedenleri istismarın, sakatlanmanın ve toplumsal yabancılaşmanın fiziksel izlerini taşıyan kadınları…

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün