On binlerden Netanyahu hükümetine seçim çağrısı

İsrail´de çeşitli protestolarda halk, sadece koalisyon hükümetini değil, savaş sonrası başa geçmesi beklenen muhalefeti de tanımadığını ifade etti.

Rakela PALOMBO Dünya
20 Mart 2024 Çarşamba

İsrail’de ülke çapında yapılan gösterilerde taklaşık 34 bin kişi sokaklara döküldü. Geçtiğimiz cumartesi akşamı, Netanyahu ve hükümetini protesto etmek üzere toplanan halktan, Kayserya’daki gösterilere katılan 4 kişi gözaltına alınırken, Kudüs’te göstericiler şehir merkezindeki Paris Meydanı’nı kısa süreki trafiğe kapattılar. Ayalon otoyolunu kapayan göstericilere Tel Aviv polisi tazyikli su ile müdahele etti.

Çeşitli protestolarda halk, sadece koalisyon hükümetini değil, savaş sonrası başa geçmesi beklenen muhalefeti de tanımadığını ifade etti.

Geçtiğimiz yıl hükümetin yargı reformuna karşı harekete önderlik eden Moşe Redman, Tel Aviv’deki protesto gösterisinde, “Başbakan Netanyahu ile savaş kabinesinde oturan Gantz ve Eisenkot, muhalefet liderleri, Sendikalar Birliği başkanı, yerel yöneticiler, ekonominin önderleri, üniversite dekanları ve diğerleri, bu faciaya seyirci kalan ve harekete geçmeyenler, artık uyanın!” diye seslendi.

Hayfa’da rehinelerin iadesi ve erken seçim konularını merkez alarak toplanan göstericiler arasında bulunan ve gelecek dönemde sol kanadı toparlayarak liderlik edeceğine kesin gözüyle bakılan emekli general ve Knesset eski üyelerinden Yair Golan, hükümeti utanmaz olmakla suçlayaran konuşmasında, “Utanma hissi kayboldu, elimizde kalansa zor ve acı bir mücadele. Mücadelenin iki safhası var. Birincisi, hepimiz öfkelenmeliyiz. Kutsal, derin ve huzursuz bir öfke hissetmeliyiz. O öfke sayesinde, hükümeti devirecek ve yeniden seçime gidilmesini sağlayacağız,” dedi.

Golan halktan tüm protestoların anası olacak, devasa bir gösteri düzenlemeleri çağrısında da bulundu ve, “Her gün, gün boyu, binlercemiz sokaklara dökülmeli, Knesset’i çevrelemeli, kavşakları kapatmalı, hükümeti felç edecek şekilde tüm yollara dökülmeliyiz. Bu facia hükümetini alt edebilmek için sokaklara çıkmak hepimizin sorumluluğudur. Netanyahu’nun çıkmaza girdiğini görmesini, Knesset’i kendi isteğiyle dağıtmasını ve erken seçime gitmesini sağlamalıyız. İkinci safhada ise, alternatif bi hükümeti ortaya çıkarmalıyız. Dünya görüşü uyumlu, gerçek bir vizyona sahip, uygulanabilir bir ideolojisi olan, birlik içinde bir alternatif,” diye konuştu. Golan kurulacak yeni hükümette muhalefet dahil bu gün halen Knesset’te görevli hiç bir liderin yeri olmadığını da belirtti.

Gösterilere katılan politikacıların ve cemaat liderlerinin gündemlerinde ayrıca, haberleri son zamanlarda yoğun şekilde meşgul eden ve 7 Ekim saldırıları sonrasında Hamas ve yandaşlarına karşı girilen savaşta artan askeri personel ihtiyacının karşılanabilmesi için ultra-Ortodoks Yahudilerin İsrail Ordusu’nda görev almalarının zorunlu hale getirilmesi konusu da bulunuyordu.

Kudüs’te aralıksız on haftadır toplanan göstericiler erken seçim çağrılarını yenilediler. Göstericilerin arasında bulunan Haredi Haham Bezalel Cohen, cemaati içinde fedakarlık yaparak ortak noktada buluşma niyeti olsa da, hükümetin buna yanaşmadığını söyledi. Haham, “Haredi topluluğunda pek çok kişi, içinde bulunduğumuz durumun yakışıksız olduğuna ve en kısa sürede etkili şekilde çözüme gidilmesi gerektiğine inanmaktadır. Topluluk kalplerinin derinliklerinde durumun adaletsizliğini ve mantıksızlığını hissetmekte, bunu düzeltmek ve ülkenin savunmasında paylarına düşeni üstlenmek için sabırsızlanmaktadırlar. Ne yazık ki, çözüme giden yola götürecek ne siyasi ne de dini liderleriniz bulunmamaktadır,” dedi.

Kudüs mitingine katılan yazar, senarist ve emekli yarbay Benny Barbash da Tevrat’tan alıntılar yaptığı bir konuşma yaptı. Tevrat’taki koruyucu duaların yanı sıra, lanetleri de anımsatan Barbash, “Tüm Siyonist hareket tarihinin en önemli ve kritik evresini yaşıyoruz. Netanyahu ve hükümetinin bulunduğu yol, bizleri ahlaksızlık, yolsuzluk, yozlaşmışlık, yıkım ve yok oluş yoludur. Diğer yol ise onarma, yenileme, uzlaşma ve eğer yeterince çok çalışır, elimizden geleni yaparsak belki de barış, refah ve hem bizler hem de komşularımız için güvenli bir hayatın yoludur,” dediği sözlerine Tevrat’tan yaptığı, “Sizlere yaşam ve ölümü verdim, kutsama ve laneti verdim, öyle bir hayatı seçin ki siz ve sizlerden sonrası yaşayabilsin,” alıntısıyla son verdi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün