Arjantin´de Yahudi bir takım 57 sene sonra profesyonel futbol turnuvasında

Yahudi bir futbol takımı neredeyse 60 yıl sonra bir Arjantin ulusal turnuvasında mücadele ediyor.

Janet MİTRANİ Dünya
6 Mart 2024 Çarşamba

Náutico Hacoaj Kulübü, turnuvanın ilk bölümündeki zaferini 7 Ekim'de İsrail'e karşı gerçekleştirilen saldırının kurbanlarını anmaya ithaf etti.

Takım, Buenos Aires eyaletinin kuzeyindeki Tigre şehrindeki Hacoaj (İbranice'de 'kuvvet' anlamına geliyor) Yahudi toplum merkezini ve spor kulübünü temsil ediyor. Arjantinli tenis yıldızı Diego Schwartzman da spora Hacoaj'da başlamış ve kulübün tenis tesisine 2021'de Schwartzman'ın adı verilmişti.

Náutico Hacoaj 1967'de Buenos Aires'in Organización Hebrea Macabi takımının yenilgisiz şampiyonluğundan sonra, 14 takımlık Amatör Tanıtım Turnuvası'na (Torneo Promocional Amateur) katılan ilk takım oldu. Adının tersine profesyonel kategorideki turnuva, Arjantin ulusal futbol federasyonunun en düşük kademesinde yer alıyor.

Hacoaj Kulübü Futbol Bölümü Sekreteri Sebastián Salmun, JTA haber ajansına yaptığı açıklamada, “Hacoaj bu turnuvada Arjantin Yahudi Toplumunu temsil etmekten gurur duyuyor. Bu aynı zamanda duruşumuzu netleştirmek için bir fırsat: İsrail'i her an savunmak, adalet ve teröristler tarafından kaçırılan rehinelerin hepsinin serbest bırakılmasını talep etmek için” ifadelerini kullandı.

Hacoaj ilk turnuva maçını 25 Şubat'ta Atlético Pilar'ı 3-2 yenerek kazandı. Zaferden sonra Hacoaj'ın futbolcuları üzerinde Hamas'ın İsrail'e düzenlediği terör saldırısının tarihi olan 7 Ekim yazan ve üzerinde de İspanyolcada "Unutmuyoruz. Yahudi halkı yaşayacak," anlamına gelen "No olvidamos. Am Israel Jai," mesajı bulunan bir pankartla poz verdi.

Bir ESPN Instagram hesabı da Hacoaj'ın galibiyetini vurgulayarak, zaferi Arjantin futbolunda 'tarihi' bir an olarak adlandırdı. Paylaşımda Yahudi toplumunun takımı olan Hacoaj'nın turnuvaya katılmasının önemine de değinildi.

Maçta hayati öneme sahip üçüncü golü, İsrail haber ajansı JTA'nın "Bu yıl izlenecek 36 Yahudi öğrenci atlet" listesinde yer alan Hacoaj oyuncusu Ariel Brunfman attı. Brunfman JTA'ya yaptığı açıklamada, "Herkes için önemli bir maçtı, oyuncular için olduğu kadar Yahudi toplumu için de... Bir galibiyetle başlamak iyi bir turnuva geçirmenin anahtarı ve motivasyonu. Bence bu harika bir insan topluluğu ve kişisel olarak bu golden çok mutluyum. Diğer golleri evimizde ve halkımızla kutlamak için sabırsızlanıyorum," dedi.

Hacoaj ikinci maçını ise Estrella de Berisso takımı ile evinde, İsrail eski Devlet Başkanı Şimon Peres'in adını taşıyan stadyumunda oynayacak.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün