Zubin Mehta yeniden İsrail Filarmoni Orkestrası ile birlikte

Uzun bir ayrılıktan sonra, yaşına ve geçirdiği rahatsızlıklara rağmen Maestro Zubin Mehta, İsrail´i ziyaret etmek ve İsrail Filarmoni Orkestrasıyla dokuz konser vermek için ülkeye geldi. Daha önce, 6 Gün Savaşı (1967) ve Yom Kipur Savaşı (1973) süreçlerinde IPO´yu (Israel Philarmononic Orchestra) hem yönetmeye hem de askerlere konserler vermeye devam eden Mehta´yı savaş, bu kez de caydırmadı.

Elda SASUN Sanat
6 Mart 2024 Çarşamba

Zubin Mehta'nın İsrail ve 1936 yılında Bronislaw Huberman tarafından kurulan İsrail Filarmoni Orkestrası ile uzun ve yoğun bir dostluk geçmişi var. Elli yıldır yürüttüğü orkestranın müzik direktörlüğü görevinden 2019 yılında emekli olmasına rağmen, orkestra ve halkla güçlü bağını sürdürmeye devam ediyor. Mehta, ziyareti esnasında iki dizi program yönetti. Konserler, 21 Şubat ile 5 Mart tarihleri arasında Tel Aviv Charles Bronfman Kültür ve Konser Salonu, Haifa Rappaport Oditoryumu ve Kudüs'teki Kudüs Tiyatrosu'nda gerçekleşti.

21 Şubat akşamı gerçekleşen ilk konserde ayakta alkışlanarak sahneye çıkan Mehta, büyük sevgi ve sevinç gözyaşlarıyla karşılandı. İlk bölümde Verdi’nin (1813-1901) operalarından ünlü parçaları, günümüzün en ünlü sopranolarından Zarina Abaeva ile gerçekleştirdi. IPO ile İsrail'deki ilk çıkışını yapan Abaeva, Rusya'daki Perm Opera ve Bale Tiyatrosunda solistti. 2023 baharında, Maestro Mehta yönetimindeki ‘Othello’ operasında Desdemona rolüyle sahneye çıkarak büyük beğeni topladı. Dünyanın dört bir yanındaki büyük opera salonlarında başrol oynadığı uzun bir listeye sahip olan ve eleştirmenler tarafından kuşağının en iyi sanatçılarından biri olarak övülen yetenekli soprano o gece, muhteşem bir performans ile Verdi'nin çok sevilen üç aryasını seslendirdi: La Forzza del Destino'dan ‘Pace, Pace’, Aida'dan ‘Ritorna Vincitor’ ve Don Carlos'tan ‘Tu che Vanita’. Konserin ikinci yarısında Mehta, IPO ile birlikte Dvorak'ın ‘7. Senfoni’sini seslendirdi. Provalar esnasında, bu senfoninin 1969’da IPO ile gerçekleştirdiği ilk dinletide çaldığı eser ve o yüzden yerinin çok özel olduğunu anlatan Maestro’nun o geceki konseri, dopdolu bir salonda, ayakta dakikalarca süren alkışlarla son buldu.

21, 24 ve 26 Şubat günlerinde Tel Aviv, 22’sinde Hayfa’da gerçekleşen bu ilk seri konserlerin ikinci program grubu, 1- 5 Mart tarihleri arasında, farklı bir karakter ve atmosfer içinde gerçekleşti. Bu konserler, Mehta’nın yönetiminde Mozart'ın ‘Figaro'nun Düğünü'nün uvertürüyle açıldı, ardından ünlü İsrailli kemancı Pinchas Zukerman'ın solistliğinde Mozart'ın ‘5 Numaralı Keman Konçertosu’ (Türk konçertosu olarak da bilinir) seslendirildi.

Bu konserlerin dışında Ruthie Gottesman'ın anısına düzenlenen müzik eğitimi programı için ulusal kemancılar toplantısına, ülkenin dört bir yanından yaklaşık 400 kemancı ve 1.600 genç yaylı çalgılar sanatçısı geldi. Maestro Zubin Mehta da bu etkinliği ve genç yetenekleri, salondaki seyircilerle birlikte izlemeye gelenler arasındaydı.


Uluslararası üne sahip Maestro Mehta’yı tanıyalım

Zubin Mehta, 1936 yılında doğduğu Hindistan'ın Bombay şehrinde müzikle iç içe büyüdü. Babası Mehli Mehta, Bombay Senfoni Orkestrasını kurmuş ve Los Angeles'taki Amerikan Gençlik Orkestrasının müzik direktörlüğünü yapmıştı. Ailesinden gelen müzikal etkiye rağmen Zubin Mehta'nın ilk eğitim alanı tıp oldu, ancak on sekiz yaşında burayı bıraktı ve Viyana Müzik Akademisinde okumaya başladı. Yedi yıl sonra Viyana Filarmoni ve Berlin Filarmoni Orkestralarını yönetti ve kısa bir zamanda dünyanın en çok aranan şeflerinden biri oldu.

1969 yılında, İsrail Filarmoni Orkestrası’na müzik danışmanı olarak atanan Mehta, 1977’de aynı orkestranın müzik direktörü olarak çalışmaya başladı. 1981 senesinde İsrail Filarmoni Orkestrası tarafından Yaşam Boyu Müzik Direktörü unvanı ile ödüllendirilen sanatçı, bu olağanüstü orkestra ile birlikte beş kıtayı kapsayan turneler dâhil olmak üzere, üç binin üzerinde konserde orkestra şefi olarak görev aldı.

Mehta, elli yılın sonunda, Ekim 2019'da orkestradan ayrılarak fahri müzik direktörü oldu. Kendisine Kudüs İbrani Üniversitesi, Tel Aviv Üniversitesi ve Weizmann Bilim Enstitüsü tarafından fahri doktora unvanı verildi, hatta İbrani Üniversitesi Müzikoloji Bölümündeki bir bölüme kendisinin ve rahmetli babası Şef Mehli Mehta'nın adı verildi. Maestro ayrıca, İsrail Ödül Töreni kapsamında 1991 yılı Özel Ödülüne,1995-1996 yılı Wolff Vakfı Sanat Ödülüne layık görüldü. 2012 yılında, Devlet Başkanı Şimon Peres kendisine Başkanlık Nişanı madalyasını takdim etti.

2006’da, Zubin Mehta'nın ‘Hayatımın Skoru – Anılar’ adlı otobiyografisi Almanya ve İsrail'de yayınlandı. Mehta halen, dünya çapında müzikal yeteneklerin keşfedilmesini ve tanıtılmasını yorulmadan desteklemekte olup, kardeşi Zarin ile birlikte Bombay'da iki yüzden fazla çocuğun Batı Müziği eğitimi aldığı Mehli Mehta Müzik Vakfının başkanlığını yapmaktadır.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün