100 yıllık Bulgur Palas, ´Magnum İstanbul´da´ sergisiyle açıldı!

Tuna SAYLAĞ Sanat
6 Mart 2024 Çarşamba

100 yılı aşkın süredir İstanbul’un yedinci tepesinden şehri izleyen Bulgur Palas, İBB Miras tarafından restore edilerek İstanbullulara kazandırıldı. Fatih’te bulunan Bulgur Palas’ın açılış daveti, 28 Şubat’ta İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Magnum Photos yetkililerinden Marine Mérindol ve Clara Berbessou’nun da aralarında bulunduğu sanat, siyaset, iş ve medya dünyasından çok sayıda ismin katılımıyla gerçekleşti. Bulgur Palas, 135 kişilik kütüphanesi, sergi salonu, öğrenci kulüplerinin kullanımına tahsis edilen alanlar, restoran, çok amaçlı etkinlik alanları ve benzersiz İstanbul manzarasıyla şehrin yeni çekim merkezi olmaya aday.

Bulgur Palas, dünyanın en saygın fotoğraf ajanslarından biri olan Magnum Photos’un 77. yıl sergisi olan ‘Magnum İstanbul’da’ sergisini 31 Ağustos tarihine kadar ağırlıyor. Sergi, 70 sanatçının iki yüzden fazla fotoğrafından oluşuyor. 2017 yılında ajansa katılan, savaş muhabirliği alanında ‘The Bayeux Calvados Halk Ödülü’ ve iki defa ‘World Press Photo (Dünya Basın Fotoğrafları) Ödülü’ sahibi Türk fotoğrafçı Emin Özmen’in otuz fotoğrafına da sergide özel bir bölüm olarak yer veriliyor.

Sergide ayrıca Jonas Bendiksen, Henri Cartier-Bresson, Cornell ve Robert Capa, Ara Güler, David Seymour, Olivia Arthur, Raymond Depardon, BiekeDepoorter, Elliott Erwitt, Stuart Franklin, Leonard Freed, Eve Arnold, Paul Fusco, Cristina Garcia Rodero, Burt Glinn, Jim Goldberg, Marilyn Silverstone, Sergio Larrain, Susan Meiselas, Wayne Miller, Marc Riboud, Alessandra Sanguinetti, Chris Steele-Perkins, Dennis Stock ve Alex Webb gibi önemli fotoğrafçıların da aralarında bulunduğu çok sayıda sanatçının çalışmaları yer alıyor.

Sergi, pazartesi hariç her gün 10.00 – 19.00 saatleri arasında ücretsiz olarak ziyaret edilebilir.

***

Bu Son Şansımız mı?

İklim değişikliğinin etkilerine dikkat çekmeyi amaçlayan ‘Bu Son Şansımız mı?’ gösterim programının 2024 seçkisi, Türkiye, Filistin, İspanya, Kenya, Danimarka, İsveç ve Almanya’dan yedi belgesel filmi bir araya getiriyor. Program, iklim değişikliğinin bioçeşitlilik, ekosistem kaynakları, insan ve olmayan varlıklar üzerindeki etkilerini irdelerken yas, kayıp ve onarım kavramlarını merkeze alıyor. 24 Mart’a kadar Salt Beyoğlu’ndaki Açık Sinema’da gerçekleştirilecek ücretsiz gösterimlerin ardından tüm filmler saltonline.org üzerinden çevrimiçi ve Türkçe alt yazılı olarak izlenebilecek.

***

AKM’de İDSO’dan Kadınlar Günü Konseri

İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası, Dünya Kadınlar Günü konserinde anneannesinden öğrenerek başladığı akordeonu dünya çapında bir kariyere taşıyan Letonyalı akordeon sanatçısı Ksenija Sidorova’yı ağırlayacak. Sanatçı, Litvanyalı besteci Arturs Maskats’ın ‘Akordeon Konçertosu’nu yorumlayacak. Konserin ikinci bölümünde ise şef İbrahim Yazıcı yönetimindeki orkestra, P.I. Çaykovski’nin eserlerine yer verilecek.

 ***

8 Mart’a özel sergi: ‘K.Ö.K. II’ Galeri Diani’de

Galeri Diani, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü sekiz kadın sanatçının yapıtlarının yer aldığı; Karşı, Öteki, Kahraman kelimelerinin güçlü vurgusu ile alt yapısını oluşturduğu ‘K.Ö.K. II’ sergisi ile kutluyor. 9-30 Mart tarihleri arasında gerçekleşecek ve küratörlüğünü Telga Südor Mendi’nin yaptığı sergide, Su Yücel, Şebnem Toker Bahar, Elif Saltık, Sevinç Ciftçi, Ruken Aslan, Pınar Yeşilnacar, Zeynep Özdemir ve Tünay Tunç gibi değerli kadın sanatçıların yapıtları yer alıyor.

***

Çağdaş Macar cam sanatı sergisinde son günler…

Günümüzün Macar cam sanatının kültürel değerine vurgu yapmak ve yeni nesillere aktarmak adına, Macaristan’ın önde gelen cam sanatçılarının eserlerinden oluşan, ‘Glassification.hu’ isimli sergiyi, 18 Mart’a kadar İstanbul Liszt Enstitüsü Macar Kültür Merkezinde izleyebilirsiniz. Sergi, hem estetik değer hem de teknolojik kalite açısından dünya standartlarında eserler üreten dört kuşaktan on sanatçıyı bir araya getiriyor. Bunların bazıları ulusal ve uluslararası çapta birçok önemli ödüle sahip olurken, eserleri Macaristan başta olmak üzere, Avrupa ve ABD’deki en prestijli kamu koleksiyonlarında sergilendi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün