Ralfy Kenaz, Paul Drude Madalyasına layık görüldü

İbrani Üniversitesinde fizik doktorası yapan Türkiye Yahudi Toplumu üyesi Ralfy Kenaz geliştirdiği mikroskobik ölçekte küçük yapıları rekor hızlı şekilde ölçebilen yeni tekniği ile Paul Drude Madalyası kazandı.

Selin KANDİYOTİ Kültür
28 Şubat 2024 Çarşamba

Çok küçük yapıları rekor hızlı şekilde ölçebilen yeni bir elipsometre tekniği geliştiren Ralfy Kenaz, geliştirdiği tekniğin patentini aldıktan sonra, araştırmalarının Amerikan Fizik Enstitüsü ve Amerikan Kimya Topluluğu’nun iki saygıdeğer bilim dergisinde yayınlanmasını sağladı.

Buluşunu ticarileştirme çalışmalarıma destek için İsrail Bilim ve Teknoloji Bakanlığı'ndan bir senelik burs kazanan bilim insanı, bir süre önce elipsometre alanında yaptığı çalışmalar için Prag’da gerçekleşen uluslararası bir bilim konferansında Paul Drude Madalyası'na layık görüldü. Paul Drude Madalyası, Alman Elipsometre Derneği tarafından iki yılda bir elipsometre alanına en çok katkıyı yapan genç bilim insanlarına verilen bir ödül.

Elipsometre, ışık kullanarak maddelerin özelliklerini (kalınlık, yüzey pürüzlülüğü, elektrik iletkenliği gibi) atomik hassasiyetle ölçebilen bir teknik. Hem teknoloji endüstrisinde hem de araştırma dünyasında çok yaygın kullanılmasına rağmen, günümüz elipsometre cihazları bir saç teli kalınlığından (50 mikron) daha küçük yapıları hızlı bir şekilde ölçememekte. Kenaz, buluşuyla bu ölçümü rekor bir hıza ve 2 mikrona kadar indirmeyi başardı.

Bu haber, İbrani Üniversitesi’nin sosyal medya kanallarında geçtiğimiz günlerde şu sözlerle paylaşıldı: “Gurur verici bir an. Uygulamalı Fizik master programını İbrani Üniversitesinden tamamlayan ve doktora çalışmalarına burada devam eden PhD. öğrencimiz Ralfy Kenaz, Profesör Ronan Rapaport danışmanlığında Prag’da 12. Spektroskopik Elipsometre Çalıştayında, Paul Drude Madalyasına hak kazanmıştır. Ralfy’i kutluyoruz.”

Bu başarı ile bilim alanındaki bu saygıdeğer ödül ilk kez İsrail’e Ralfy Kenaz tarafından götürülmüş oldu.

Ralfy Kenaz kimdir?
1986 İstanbul doğumlu Ralfy Kenaz, Üsküdar Amerikan Lisesi’nden mezun olduktan sonra, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde Fizik Mühendisliği ve Elektrik Mühendisliği lisans bölümlerini (çift anadal) bitirdi. Kenaz İbrani Üniversitesi Uygulamalı Fizik bölümünde yüksek lisans yaptı. Şu anda İbrani Üniversitesi Fizik bölümünde doktora araştırmalarımı tamamlamak üzere çalışmaya devam ediyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün