´Golda´ya Barış İçin Sinema Vakfı´ndan ödül

Yom Kipur Savaşı sırasında başbakan olan İsrailli lider Golda Meir´in yaşadıkları hakkında çekilen biyografik film, vakfın en önemli ödülüne layık görüldü…

Rakela PALOMBO Dünya
28 Şubat 2024 Çarşamba

İsrailli yönetmen Guy Nattiv ve İngiliz aktris Helen Mirren, Mirren’ın İsrail’in dördüncü başbakanı Golda Meir’i canlandırdığı 2023 yapımı biyografik film ‘Golda’ için, yaptıkları işbirliği sebebiyle, Barış İçin Sinema Vakfı (Cinema for Peace Foundation-CfPF) tarafından Barış Güvercini Ödülü’nü kazandılar.

Meir’in 1973 yılında Yom Kipur Savaşı’ndaki rolüne yoğunlaşarak bu dönemi anlatan filmin ilk gösterimi, geçtiğimiz yıl Berlin Uluslarası Film Festivali’nde gerçekleşmişti. Ödül töreni bundan bir sene sonra aynı yerde, festival ile eş zamanlı olacak şekilde yapıldı. Törende, Nattiv ve Mirren’e ödüllerini yaşayan en son Holokost kurtulanlarından 102 yaşındaki Margot Friedlander verdi.

Arada geçen yıl içinde, İsrail bu kez başka bir Yahudi bayramı olan Simha Tora sırasında ve Yom Kipur Savaşı’nın ellinci yılında, bu kez Hamas tarafından bir saldırıya uğramış ve bunun sonrasında bir savaşın içine girmişti. Nattiv ödül töreni sonrasında sosyal medya platformu Instagram’da bir mesaj paylaşarak, sürmekte olan İsrail-Hamas Savaşı’nın İsrail’in Yom Kipur Savaşı sonrası elde ettiği zafere sonucu gelen uzlaşmaya benzer bir sonuçla  biteceğini ümit ettiğini söyledi ve “1973 yılında gerçekleşen korkunç Yom Kipur Savaşı sonrasında liderler sorumluluğu üzerlerine alarak istifa etmişlerdi. Bunun sonrasında göreve gelen Menahem Begin ve Enver Sedat ise milyonlarca hayatı kurtaran tarihi bir barış anlaşması yaptılar. Bugün, bizlerin de İsrail ve Filistin’den çıkacak, empati yapacak vizyona sahip, her iki ülke için de daha iyi bir geleceğe inanan ve cesur yeni liderler görmeye ihtiyacımız var,” dedi.

Tören, Barış İçin Sinema Vakfı’nın düzenlediği ve ABD eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın da katıldığı gala gecesinde yapıldı. Gecede Clinton’ın yaptığı konuşma, Filistin yanlısı protestocuların müdahelesiyle bölündü. İsrailli klarnet sanatçısı Giora Feidman’ın çaldığı İbrani halk türküsü ‘Shalom Chaverim’e izleyenler de eşlik etti.

Berlin merkezli Barış İçin Sinema girişimi, ABD’de gerçekleşen 11 Eylül terör saldırıları sonrasında kurulmuş, 2008 yılı sonrasında ise amaç tanımını genişleterek ‘sinema üzerinden dünyada değişimi tetiklemek’ olarak değiştirmişti.

Geçtiğimiz yıl aynı ödül, ‘Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok’ adlı, 1. Dünya Savaşı üzerine yazılmış klasik romandan uyarlanan filme verilmişti.

Bu yıl vakıf, tüm dünyada yaptıkları iş Yahudi yaşamını korumayı destekleyen, Holokost’u ve 7 Ekim terör saldırısını hatırlatan filmcilere özel bir ödül de vereceğini açıklamıştı.

‘Golda’ filmi verilen ödülü, başrolünde Anthony Hopkins’in Nazi işgali altındaki Çekoslovakya’dan 600’den fazla Yahudi çocuğu kurtaran Sir Nicholas Winton’u canlandırdığı ‘One Life’ adlı film ve Jonathan Glazer’ın yönettiği, Auschwitz kampı komutanlarından Rudolf Hoess ile ailesinin, kampın bitişik duvarının hemen ardında süregelen günlük yaşamlarından konu eden ‘The Zone of Interest’ adlı film ile paylaştı.

Barış İçin Sinema Vakfı kurucusu Jaka Bizilj, Rus muhalif Alexey Navalny’yi 2020 yılında zehirlenmesinden sonra Almanya’ya kaçıran kişiler arasında gösteriliyordu. Navalny geçtiğimiz hafta Rus hapishanesinde vefat etmişti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün