İtalya Başbakanı: “Hamas katliamının nedeni Rusya´nın Ukrayna´ya açtığı savaştır”

İtalya Başbakanı Meloni, Milano merkezli Il Giornale gazetesiyle geçtiğimiz cumartesi günü yaptığı röportajda, Hamas´ın 7 Ekim´de İsraillilere karşı düzenlediği katliamın Rusya Devlet Başkanı Putin´in devam etmekte olan Ukrayna istilasının bir sonucu olduğunu belirtti.

Dünya
28 Şubat 2024 Çarşamba

İtalya Başbakanı Giorgia Meloni kendisine, tüm dünyada süren gerilimlerin Üçüncü Dünya Savaşı'na yol açacaklarından korkup korkmadığı sorulduğunda, "Bence Rusya Ukrayna'yı işgal etmeseydi büyük ihtimalle Hamas İsrail'e böyle bir saldırı düzenlemeyecekti" dedi.

İtalya Başbakanı'na göre, "Hukuka dayalı uluslararası bir sistemin, hem de BM Güvenlik Konseyi'nin daimi bir üyesi tarafından bu kadar ciddi bir şekilde ihlal edilmesinin dünyanın diğer alanları ve bölgelerinde, örneğin Ortadoğu'da dalga dalga sonuçları olması kaçınılmazdı."

Meloni ifadesine "Ukrayna'da uluslararası hukuk yeniden tesis edilmezse savaşın yansımaları artarak devam edecek," diyerek devam etti.

Meloni görüşmede ayrıca ateşkes konusunda bir anlaşmaya varılma ve 7 Ekim'de Hamas militanları tarafından yakalanarak Gazze Şeridi'ne götürülen rehinelerden hâlâ Hamas'ın elinde tutulan 134'ünün serbest bırakılma olasılıklarını da ele aldı.

Meloni aynı zamanda, "Uzatılmış bir ateşkes ve rehineler için bir çözüm olmadan, iki ulusun ve iki devletin arasındaki siyasi perspektifleri yeniden kurmak imkânsız" ifadelerinde bulundu. 

Bildirildiğine göre geçtiğimiz cumartesi Paris'te ABD, İsrail, Mısır ve Katar arasında yapılan bir toplantıda, Gazze'deki geri kalan 134 rehinenin serbest bırakılmasına ilişkin yeni ve güncellenmiş bir anlaşmaya varıldı.

Meloni: İsrail'in Hamas katliamına verdiği sert karşılık onu yalnızlığa itti

İtalya Başbakanı ayrıca İsrail'in ‘Batılı ülkeler kamuoyunda artan izolasyonunun’ İsrail'in 7 Ekim katliamına verdiği sert tepkinin sonucu olduğunu savundu.

Meloni, "Hamas tarafından düzenlenen vahşi saldırı, aralarında çocukların ve yaşlıların da bulunduğu sivillere yönelik katliam ve bu katliamın düzenlenme şeklinin vahşeti, İsrail'i öyle sert bir karşılığa itti ki hem Ortadoğu'da hem de Batı kamuoyunda yalnızlaşmasına yol açtı," dedi. Açıklamasına "Bu sebeple bizim gibi, gerilimi düşürmeye çalışanlar, bunu her şeyden önce İsrail'in çıkarları doğrultusunda ve krizin bir an önce sona ermesi için yapıyorlar. Bu konuya kalıcı bir çözüm bulmak herkesin çıkarınadır; hem İsrail'in hem de Filistin'in" ifadeleriyle devam etti.

Meloni ayrıca İtalya'nın İsrail'in Lübnan ile olan kuzey sınırındaki gerilimi azaltmak için "özellikle Hizbullah'ın pozisyonları ile ilgili olarak harekete geçtiğini" belirtti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün