Sefarad Sofrası ´gatherin.life´ portalında

Karen GERSON ŞARHON Toplum
28 Şubat 2024 Çarşamba

Gün geçmiyor ki teknolojide yenilikler hayatımıza renk katmasın ya da bilgi dağarcığımızı genişletmesin. Geçtiğimiz hafta beni Şef İvet Acu aradı. İvet Acu'yu birçok internet portalından tanırsınız. Özellikle son birkaç senedir büyükannesinin yemek geleneklerini öğrenmeye ve öğretmeye odaklanmış süper bir şef. Sadece pişirmekle kalmıyor, pişirdiği yemeklerin tarihçesini, nereden ve nasıl geldiklerini, insanların hayatındaki yerlerini de anlatıyor, bu yüzden yaptıkları daha bir anlam kazanıyor. İvet Sefarad mutfağı, Sefarad yemek geleneklerini ve tatlarını yeni kuşaklara anlatırken unutulmamalarını sağlıyor.

İvet bana internette yeni bir portal açıldığını söyledi: gatherin.life

Bu portalda kişiler dükkan açabiliyor, seminer verebiliyor, karşılıklı bilgi alış-verişi yapabiliyor. Geçtiğimiz hafta tema ‘yemek festivali’ymiş, dolayısıyla İvet’ten Sefarad yemekleri ile bir etkinlik düzenlemesi istenmiş. İvet de beni konuğu olmam için davet etti. Tabii ki kabul ettim; merak da ediyordum doğrusu nasıl bir etkinlik olabileceğini. Etkinliğe katılmak isteyenler bir giriş ücreti ödüyor ve belirlenen gün ve saatte hazır bulunuyorlar.

Sefarad Sofrası İvet'in sanal evinde ve katılımcılar da misafirler. Bu İvet'le yaptığımız ilk etkinlik olduğundan önce tarihçemiz hakkında çok kısa bilgiler verdik. Sonra Ladino dilinin ne olduğunu ve nasıl doğduğunu anlattık. Sonra Akdeniz'in en batısından en doğusuna getirdiğimiz tatları anlattık, yemeklerde kullandığımız soslardan bahsettik. Bu arada soru sormak isteyenler portalın ‘chat’ kısmına sorularını yazdılar. Misafirler arasında çok tanıdık simalar vardı, Cumhuriyet gazetesi yazarı Aylin Öney Tan gibi... Onunla kaşar peyniri –queso manchego paralelini konuştuk. Aylin yemekler konusundaki derin bilgisini paylaştı. İzmir Heritage Project’in sorumlusu Nesim Bencuya da bize İzmir'e has (boyos gibi) Sefarad tatlarını, badem ezmesinden yapılan ve düğünlerde gelinle damadın başlarında parçalanan Kezada'yı anlattı.

Bu tip toplantılarda bilgi alışverişi inanılmaz zenginleştirici oluyor ve herkes yeni bir şeyler öğreniyor. 1,5 saatin sonunda vaktimiz bitmişti ama anlatacaklarımız bitmemişti. Dolayısıyla bu programın devamının geleceğine söz vererek etkinliği bitirdik.

İlgilenebilecekler için www.istanbulsephardiccenter.com sitemizden satın alabileceğiniz yemek kitapları listesini buraya ekliyorum: Sefarad Yemekleri -Ovadya / Koronyo (Türkçe ve İngilizce), İzmir Sefarad Mutfağı (Türkçe ve İngilizce), Edirne Yahudi Yemekleri (Türkçe, Ladino ve İngilizce).

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün