Selim Hubeş UÖMO´da anıldı

Rozet Hubeş´in UÖMO´ya bağışladığı, Sefarad Müziğinin ünlü ismi Selim Hubeş´in müzik aletleri vesilesiyle 22 Şubat´ta bir anma töreni düzenlendi. Törene okul öğrencileri ve Hubeş´in DYD´den dostları katıldılar.

Toplum
28 Şubat 2024 Çarşamba

UÖMO Eğitim Koordinatörü Röne Kaspi, Ortaokul Müdürü Zeynep Adıgüzel ve Sosyal Öğretmeni Esra Ohri tarafından hazırlanan etkinlik ortaokul öğrencisi Ronit Hikim’in açılış konuşmasıyla başladı: “1953 yılında İstanbul’da doğan müzisyen ve besteci, müzik araştırmacısı Selim Hubeş, Los Paşaros Sefaradis Grubunda İzzet Bana, Karen Gerson Şarhon ve kardeşi Yavuz Hubeş ile gitarist olarak yer aldı. Aynı zamanda 1970’ten beri Yahudi Cemaatinde amatör tiyatro faaliyetlerinde bulunan, bu faaliyetlerin gelişmesinde katkısı olan bir tiyatrocuydu.

Selim Hubeş 1976’daYuda Siliki, Jojo Eskenazi Gözcü ve İzzet Bana ile birlikte KULA '930 adlı bir müzikal oyun yazdı. Yıllar içinde yüzlerce kez oynanan oyun en son 2017-2018’de 40. yılını kutladı.

Selim Hubeş 2002’de bu oyun için ‘Pujados i no amenguados’ adlı giriş şarkısını yazdı. 1976 yılından beri müzikle uğraşıyordu, Los Paşaros Sefaradis Grubu ile yurt içi ve dışında pek çok konser verdi. Los Paşaros Sefaradis’in 1978’den 2013’e kadar birlikte yol alan dört üyesinden biriydi. Bu tarihte gruptan ayrılmıştı. Grubun Sefarad kültürünün yeniden canlandırılmasındaki önemli rolü yadsınmaz. Kuruluşlarından itibaren dil ve halk şarkıları alanında araştırmalar yapmışlardı. Beş yüz yıl boyunca kaybolmaya yüz tutmuş Ladino dilindeki binlerce eseri icra edip hayata döndürmüşlerdi.

Eserleriyle ve çalışmalarıyla hep aramızda olan Selim Hubeş’i, saygıyla anıyoruz. Ayrıca Sayın Selim Hubeş adına okulumuza bağışladıkları müzik aletleri için de Sayın Rozet Hubeş’e çok teşekkür ediyoruz.”

Ardından İzzet Bana’nın hazırladığı ve slaytlar eşliğinde sunduğu törene geçildi.

İlk olarak Hubeş’in ailesini tanıtmayla başlayan Bana, sırasıyla eşi Rozet, kardeşi Yavuz, kardeşten öte dostu Karen Gerson Şarhon ve kendisi hakkında bir bilgilendirme yaptı. Daha sonra sözü Yavuz Hubeş’e vererek kendisinden ağabeyinin çocukluğunu, okul yıllarını paylaşmasını rica etti. Barkovizyonda Selim Hubeş ile ilgili birçok anının paylaşılması, katıldığı programlardan bölümlere yer verilmesinin yanı sıra koleksiyonları, Los Pasharos Sefaradis Grubunun kurulma hikayesi, yazdığı, kimi zaman oynadığı veya danışmanlığını yaptığı tiyatro oyunları, Festiladino’da elde ettiği başarıları da sevenleri tarafından sevgi ve hüzünle izlendi.

Törende Rozet Hubeş, Karen Gerson Şarhon ve Jojo Eskenazi de duygusal birer konuşma gerçekleştirdiler. Estreyikas d'Estambol Çocuk Korosunun Hubeş’in bir bestesini seslendirmesi de anma törenine ayrı bir renk kattı.

İzzet Bana sunumu şu sözlerle sona erdirdi: “Selim Hubeş’i anlatmak için bir gün yetmez. Yaşadığı sürece yaptıkları, yazdıkları bize güzel bir anı olarak kalacak. Onu da ölümsüz kılacak.”

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün