500. Yıl Vakfı Türk Musevileri Müzesinden Seçkiler: Millet Mektebi Okur Yazar Belgesi

Nisya İŞMAN ALLOVİ Toplum
21 Şubat 2024 Çarşamba

Millet Mektepleri, 3 Kasım 1928’de hayata geçirilen Harf Devriminden sonra, yeni alfabenin devlet dairelerinde görevli memurlar ve bütün halka öğretilmesi için kurulan kısa dönemli okullardı.

Harf Devrimi olarak bilinen Türk Harflerinin Kabul ve Tatbiki Hakkında olan Kanun, yayımlandığı 3 Kasım 1928 tarihinden itibaren, resmî ve özel bütün müesseselerde her türlü yazışmayı yeni kabul edilen alfabe ile yazmayı mecbur tutuyordu. Devlet dairelerinde görevli memurlar için de kurslar düzenleniyordu. Bu belgeyi alabilmek için 12 Kasım 1928'den itibaren sınava alınmaya başladılar. Başarılı olanlar diploma alıyordu.

Kadıköy Gazi Okulunda kurs alan Eli Perahya, Latin harfleri ile okuma yazma yapabileceğine dair belgeyi 20 Şubat 1929 tarihinde almaya hak kazanmıştı. 133440 numaralı belgenin sağ üst köşesinde vesikalık fotoğrafı, babasının adı olan Yako Perahya ve kendi doğum yılı yazmakta olup yeni harflerle Türkçe yazabildiğine dair olan belge kendisine verilmiştir. Belge İstanbul Vilayet matbaasında basılmış.

Söz konusu belge Naim Güleryüz tarafından müzeye bağışlandı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün