Netanyahu: “Seçimler birkaç sene sonra”

İsrail meclisi Knesset´te erken seçim sesleri yükselirken İsrail Başbakanı Neyanyahu hafta sonu bir açıklama yaparak bir sonraki seçimin ancak savaşın sona ermesinin ardından, birkaç sene sonra gerçekleşebileceğini açıkladı.

Rakela PALOMBO Dünya
21 Şubat 2024 Çarşamba

Basın toplantısında konuşan Netanyahu, erken seçim sorularını, “Seçimlerin tarihi belli ve bu tarih birkaç sene sonra. Savaş sırasında bu tip sorularla meşgul olmamamızı tavsiye ederim,” diye cevapladı. İsrail’de seçimlerin olağan belirlenmiş tarihi 2026’nın ekim ayı olarak görülüyor.

Netanyahu, “Şu an son ihtiyacımız olan şey seçim. Yeni bir Knesset kurulması ancak İsraillileri bölecektir. Hamas’ın en çok hoşuna gidecek olan, ülkemizde yaşanacak politik bir karmaşadır. İhtiyacımız olan birlik. Hamas’ın savaş organizasyonunda halen yok edemediğimiz bir bölüm var. Onu yok edeceğiz. Şu an siyaset zamanı değil. Herkese sabırla beklemelerini tavsiye ediyorum,” dedi.

Başbakan’ın sözlerinin aksine adının açıklanmasını istemeyen üst düzey bir Likud yöneticisi ise, haber sitesi Ynet’e konuşarak Netanyahu’nun İsrail - Hamas savaşı sona erdikten sonra artık ülkenin başbakanı olmayacağını, 7 Ekim’de başbakan olan kişinin görev süresi içinde bu savaşı sonlandırdıktan sonra görevini devredeceğini söyledi.

Bir başka Likud yetkilisi de, her ne kadar Netanyahu seçimlere sıcak bakmasa da, savaşın sonunda mutlaka erken seçimlerin olacağını, bunu Likud sağlayamasa bile Likud’un koalisyon ortaklarının mutlaka başaracaklarını, bunun herkes tarafından anlaşılan ve kabul edilen bir yol olduğunu iddia etti.

7 Ekim katliamından sonra yapılan her türlü ankette, seçimler bugün yapıldığı takdirde Netanyahu’nun onaylanma derecesinin rekor derecede düşüşe uğradığı ve Likud’un bugünküoylarıyla bir koalisyon kurmasının asla mümkün olmayacağı sonucu çıktı.

Emsalsiz bu saldırı sonrasında İsrail halkının hükümete güveni son yirmi yılın en düşük seviyesinde görünürken, ülkenin en saygıdeğer araştırma firmasının aralık ayında açıkladığı anket sonuçlarına göre, İsrail halkının üçte ikisinden fazlası savaş sonrasında hemen erken seçim yapılmasını istiyor.

Netanyahu’nun erken seçimle ilgili yaptığı açıklamaların ardından bir televizyon programına katılarak görüşlerini paylaşan muhalefet Yeş Atid Partisi lideri Yair Lapid, Netanyahu’nun basın toplantısını başbakan olmaya uygun olmayan ve uzun zamandır halkın güvenini kaybetmiş bir siyasinin performansı olarak nitelendirerek, Netanyahu’yu soykırım günlerinden beri Yahudi halkına yapılmış en büyük saldırının sorumluluğunu almaktan kaçmak için her şeyi yapmakla suçladı. Lapid, “Güvenliği, ekonomiyi, dış politikamızı mahvettikten sonra, erken seçimin gerekliliğinin farkına varılması ve bu yönde çağrılarda bulunulması İsrail halkının çoğunun arzusudur. Netanyahu kendi hükümetinden ve parti çalışanlarından dahi bu baskıyı görmektedir. İsrail’in değişime ihtiyacı var. Seçimler bu günün gerekliliğidir,” dedi.

Channel 12’ye konuşan Lapid, Netanyahu’nun İsrail’e uygun bir lider olmadığını ve Gazze’de tünellerde rehin tutulan İsrail vatandaşlarının tamamen terk edilmiş olmalarının kabul edilemez olduğunu söyledi. Lapid, “Eğer 7 Ekim’de yaşananlar sırasında ben başbakan olsaydım, Netanyahu benim evimi yakmaya adamlarını yollardı,” diye sözlerine devam etti.

Gazze’deki halen tutulan rehinelerin serbest bırakılmaları için İsrail’in daha önce ödediklerinden daha büyük bedeller ödemeye hazır olması gerektiğini söyleyen Lapid, 2011 yılında Er Gilad Şalit’in serbest bırakılması karşılığında yapılan anlaşmaya karşı çıkmış olduğunun bilincinde olduğunu fakat durumun aynı şekilde değerlendirilemeyeceğini de ekledi. Rehinelerin geri alınabilmesi için her ne olursa olsun yapılması gerektiğini düşünmediğini ve İsrail’in ödeyemeyeceği bedeller için sözler vermesini yanlış bulduğunu söyleyen lider, rehineler sonunda geri gelmediklerinde bunu bir zafer olarak nitelendirilemeyeceğini de belirtti.

7 Ekim’deki saldırıların ardından, Gazze’de Hamas’ın elinde halen yaklaşık 130 rehinenin bulunduğuna inanılıyor. Hamas 105 rehinenin serbest bırakıldığı kasım ayındaki ateşkes öncesi dört rehineyi bırakmış, İsrailli askerler de bu süreçte üç rehineyi canlı, üçünü kazayla vurduğu 11 İsrailliyi de ölü olarak evlerine döndürmüştü.

İsrail Savunma Gücü, halen Gazze’de bulunan asker ve istihbarat ekiplerinin verdikleri bilgiler ışığında, en az otuz rehinenin daha öldüğünü düşündüklerini açıkladı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün