Jerusalem Post: “İsrail, tek umudumuz olan Katar´ı görmezden gelmemeli”

İlk kez bir İsrail gazetesi, Katarlı bir yetkiliyle röportaj yaptığı bir konferans düzenledi. Röportajda Katar´ın Almanya Büyükelçisi Abdulla bin Muhammed bin Saud Al Thani ile gerçekleşti. Söz konusu etkinlik, İsrail´de bir ´ilk´ olarak tarihe geçti.

Zafir REYTAN Dünya
21 Şubat 2024 Çarşamba

The Jerusalem Post'un editörü, Katar hükümetinin kendilerine ulaştığını ve Axel Springer SE yayını WELT’in iş birliğiyle düzenlediği Ortak Perspektifler Konferansına katılmayı istediklerini belirtti.

Katar İsrail-Hamas savaşında, merkezi arabulucu olarak duruşunu büyükelçi aracılığıyla ifade etmek istedi. Ancak dünyanın büyük kısmı, 11 günlük ateşkes sırasında İsrail'e geri dönen 105 rehinenin, kademeli olarak serbest bırakıldığı önceki rehine anlaşmasına aracılık eden olmasına rağmen Katar'ı bir ‘düşman’ olarak görüyor.

İsrailliler de terörü finanse eden, ABD'de İsrail karşıtı akademik kursları finanse eden ve devlet düşmanı bir ülke olması sebebiyle Katar'ı bir ‘şeytan’ olarak görüyor. Ancak perde arkasında Doha ile her sektörden üst düzey İsrailli yetkililer arasında oldukça olumlu ve yararlı ilişkiler gelişiyor.

Büyükelçi Al Thani kendisiyle yapılan röportajda, genelkurmay eski başkanı olan, şu anda da Knesset üyesi ve İsrail'in savaş kabinesinde gözlemci olan Gadi Eisenkot ile birlikte ABD Kara Harp Akademisine gittiğini açıkladı.

Büyükelçi’nin belirttiğine göre hala iletişim halinde olan iki hükümet yetkilisi, yakın bir ilişki sürdürüyor ve düzenli olarak buluşuyor. Eisenkot bu savaş sırasında hem oğlunu hem de yeğenini trajik bir şekilde kaybettiğinde, Katar Büyükelçisi, eski okul arkadaşının kaybından dolayı duyduğu içten üzüntüyü dile getirerek onu teselli etmişti.

Defalarca İsrail'e giden Al Thani, Katarlı bir telekom şirketi olan Ooredoo Group'un yönetim kurulu başkanı olduğu dönemde, İsrail Başbakan Binyamin Netanyahu, İsrail'in güvenlik kurumlarının ve telekom devlerinin başkanlarıyla görüşmüştü.

Büyükelçi, yakınları daha önce veya halen Gazze'de olan 20'den fazla kişiyle görüştü. Bu kişilerin büyük bir kısmı Katar Hükümeti aracılığıyla, kendilerini kaçıran Hamas’la yapılan anlaşma üzerine serbest bırakıldı.

Al Thani ayrıca İsrail'e karşı açık önyargıları olan, Katar merkezli ve Katar tarafından finanse edilen Arap dünyası medya devi El Cezire hakkında görüşlerini dile getirdi. Büyükelçi, El Cezire'de daha fazla denge olması gerektiğine inandığını açıkladı.

Ayrıca konferansta, genç rehine Romi'nin annesi Meirav Leshem Gönen ile de  sahnede görüştü. The Jerusalem Post'un editörü “yanlarında durdum ve birbirleriyle fısıldaştıklarını fark ettim; daha sonra kenarda oturup göz hizasında konuştular” dedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün