Havuç!

"Alpler´de kayakta iyiyseniz, tüm dünyada iyisinizdir fakat tenis böyle değil. Ülkende iyi olsan bile, dünyada hala bir hiçsin.”

Mete YAYLALI Spor
21 Şubat 2024 Çarşamba

Bu sözlerin sahibi 2024 AO şampiyonu 22 yaşında bir İtalyan tenisçi, Jannik Sinner!

Kendisi İtalyan vatandaşı ama doğup büyüdüğü bölge İtalya’nın kuzeyinde Avusturya sınırında bir dağ kasabası ve tabii kayak merkezi olan Innichen. Kasabanın yüzde 85’i Bavyera kökenli ve Almanca konuşuyor. 

Babası küçük bir kayak tesisinde şef, annesi de garson olan çocuk karların arasında tenis oynamaya başlayacak değil elbette ve kayakçı oluyor haliyle. Anne-babanın ne iş yaptığı çok da önemli değil çünkü aslında ikisi de o bölge insanları gibi çocukluğundan beri kayak sporuyla iç içe. Hatta anne Siglinde aynı zamanda kayak eğitmeni. Dağ kasabalarında karlar kalkarken yapılacak sporlardan biri de tenis. Yazın tenis kışın kayak olmayacağına göre mutlaka kapalı kortlar da var. Bu ülkelerin spor kültürüne sahip olduğunu unutmayalım. Kayak merkezlerinden tenisçi mi çıkarmış diyenler olabilir. Sinner’in rol modellerinden en önemlisi kendisi gibi Güney Tirol bölgesinden yetişmiş Andreas Seppi. 1984 doğumlu Seppi 2002-2022 yıllarında aktif tenis kariyerinde 18 numaraya kadar yükselmiş, Grand Slam teklerde 4.tur ve çiftlerde çeyrek finaller oynamış olimpik bir sporcu. Yani Jannik Sinner kayak şampiyonu olurken televizyonda 2015 AO 4.turda vatandaşı bir kayakçı Seppi’yi izliyor.

Biz genelde olaylar arasında bağlantı kurup analiz yapma pratiğine sahip değiliz ama 13-14 yaşındaki şampiyona kayakçı Jannik ekranda Andreas abisini görüp yazının başındaki cümleyi aklından geçirmiş olmalıdır.

Alplerde kayakçı olarak geçecek ve belki de ailesi gibi bir kayak restoranı işletmeciliği ya da kayak antrenörlüğü ile sonlanacak bir kariyer yerine, Andreas abisi gibi Avustralya senin Amerika benim dolaşabileceği bir hayalin peşinden gitmiş olmalıdır.

Kayak ve tenis

Kayak ile tenisin alakası nedir diye sorarsanız, ikisi de denge sporlarıdır.

Fakat kayakçıların başka bir özelliği daha var.

Yüksek rakımlarda oksijen azlığı nedeniyle vücutta alyuvar üretimi artar ve bu da dokulara daha fazla oksijen taşınmasını sağlayarak performansı artırır. Sinner gibi çocuklar bu performansa doğuştan sahip oluyor; az oksijen-yüksek alyuvar seviyesi onlar için büyük avantaj.

Bu durumda haydi bütün tenisçilerimizi dağ kasabalarına taşıyalım orada antreman yapsınlar diyebiliriz belki !

Jannik Sinner için kayakçı diyoruz ama tenisle birlikte bir kariyer planlaması düşünüldüğünün işareti 2013 yılı Aralık ayında 12 yaş Nike Junior Masters Turnuvası için Florida’ya gitmesidir. Florida’da 2.tur oynayıp dönüyor mu yoksa orada bir tenis akademisinde çalışıyor mu bilinmez ama ertesi yıl da İtalya’da tek bir turnuva oynuyor ve yine başarılı değil. 2015 yılında kayak kapanıyor ve tenis kariyeri başlıyor, bu sırada 14 yaşında. Kayaktan tenise geçişinde yukarıda anlattığım bir düşünce biçimi olabilir fakat bir taraftan da sporcunun karakterine bakmak lazım. Kayak yapanlar bilir, kendinle yarışıyorsun ve hata kaldırmaz bir spor dalıdır. İşin ekonomi tarafına bakılınca da kazancı tenisle mukayese bile edilmez. Elbette çok kazanan kayakçılar da vardır her sporda olduğu gibi fakat bugüne bakınca 22 yaşında 20 milyon dolar kazanan bir kayakçı pek yoktur. Sinner için bir hatayla yarışı kaybettiğin bir spor yerine hata kaldıran ve telafi edebileceğin, sadece kendinle değil rakiple de mücadele edeceğin bir spora geçiş anlaşılabilir.

Riccardo Piatti

Tamam spor dalını değiştiriyorsun anladık da, bizim buralarda tenis akademisi yok kardeşim ne yapacağız? Herhalde anne-babası böyle bir soru sormuş olmalı. Yoksa sormamışlar ve çocuğun kariyerine devam etmesi için ne yapabiliriz diye araştırmaya başlamışlar mıdır? Sporcu altyapısından gelen bir Bavyera kökenli İtalyan aile ikinci yola gitmişlerdir şüphesiz.

Sormuşlar soruşturmuşlar, en iyi İtalyan tenis koçu kimdir demişler ve Riccardo Piatti’yi bulmuşlar. Kimdir bu Piatti? 1958 doğumlu Piatti aslında tenis oyuncusu olmak isterken bakmış ki fazla ilerleyemeyecek, antrenör olmaya karar vermiş 20 yaşında. Yani demiş ki “bir şey olacaksam en iyisini olmalıyım.” Gitmiş Bollettieri’de çalışmış işi öğrenmiş ve elbette bir çevre yapmış. İtalyan tenisçiler Renzo Furlan (ATP 19), Cristiano Caratti (ATP 26) ve Omar Camporese (ATP 18) ile çalışmış, onları yetiştirmiş. Ivan Ljubicic ile 15 sene çalışmış, 954 numara ile başlayan kariyerini 3 numaraya kadar getirmiş. Djokovic ile ancak bir yıl çalışabilmiş ve ayrılmış çünkü Piatti tam zamanlı çalışmak istememiş. Gasquet, Raonic, Coric ve hatta Maria Sharapova öğrencileri arasında.

Neyse uzatmayalım İtalya’da bu kariyerde ve tecrübede bir tenis antrenörü ile akademisi var. Nerede? İtalyan Rivierası denilen Akdeniz kıyısında bir şehirde yani aileden 800 kilometre uzakta bir yer. Sinner ailesi çocuklarının kararını desteklemiş ve 13 yaşındaki Jannik’i arabaya atlasa 8-9 saatten önce ulaşamayacakları bir bilinmeze göndermiş. Çocuk otelde kalamayacağı için antrenörlerden birinin yanında misafir olmuş. Haftada bir-iki tenis antremanı yaparken kendini bir anda Riccardo Piatti akademisinde tam gün yoğun program içinde bulmuş. Aile bu akademiye ve çocuğun masraflarına nasıl bir bütçe ayırmış bilmiyoruz ama Riccardo Hoca “bu çocukta iş var” kararını verene kadar epeyce ödemiş olduklarını anlamak zor olmasa gerek. 2015-2017 arasında üç yıl sadece ITF JR tur oynatılarak ve çeşitli turnuvalarda dolaştırılan Jannik ilginç bir biçimde beklene başarıyı elde edemeyince (ITF JR 133) Riccardo Hoca diyor ki “sen bu junior işinde zaman kaybetme, gel seni profesyonel yapalım, oldu oldu olmadı bizim akademide antrenör kadrosunda boşluk var, seni oraya alırız!”

2018’in başındaki bu rota değişikliği 17 yaşındaki Jannik için önemli. İtalya turnuva açısından çok avantajlı bir ülke. Ülkede çok turnuva var ve yakınlarındaki ülkeler de lojistik açıdan uygun. Performansına baktım, 2018 yılında başlayan ilk pro sezonunda 22 hafta turnuva oynamış, çoğu İtalya. Bu sezonu ısınma kabul etmiş olmalılar çünkü en iyi haftasında 2.tur oynuyor. Yine de 1500’lerde başladığı sezonu 550 olarak kapatması çok önemli bir işaret.

Çıkış zamanı

2019 sezonunda 18 yaşında ve çıkış yaptığı, emeklerin karşılığını gördüğü yıl. 550 ile sezona girip ekim ayında ilk 100 kulübüne adım atıyor. Kariyerinin ilk Grand Slam elemelerine de 2019 Wimbledon ile katılacak fakat ilk turu geçemeyecektir. 2019 US Open ile yeni bir eleme serisinden üç tur geçip ana tablo ilk turda Stan Wawrinka’ya 3-1 mağlup olacaktır.

2020 Roland Garros çeyrek finalde Nadal’a mağlup olmasına rağmen ilk ATP 250 şampiyonluğunu da Sofya’da alacaktır.

Jannik Sinner’i izleyenler mutlaka kariyerindeki yükselişi ve nereye doğru gideceğini mutlaka görmüştür.

İlk GS ana tablo maçında dört yıl önce yolunu kesen Stan Wawrinka’dan rövanşı 2023 US Open 3.turda alırken, aynı yıl hem Wimbledon yarı final ve hem de ATP sezon sonu (ATP Nippo Finals) turnuvası finalinde kaybettiği Novak Djokovic’ten 2024 AO yarı finalinde rövanşı alıyor, finalde Medvedev’i de geçip şampiyonluk kupasına uzanıyordu.

Genç sporcu, vatandaşı Adriano Panatta’dan 48 yıl sonra (1976 yılında 4 numara) en yüksek sıralamaya ulaşan İtalyan tenisçi oluyor ve bu ünvana ortak çıkıyordu. Fakat tarih yazmaya devam ediyor genç İtalyan.

2024 yılına ilk GS ünvanı alarak giren Sinner hemen ardından ara vermeden ABN Rotterdam turnuvasını da kazanıyordu. 1991’de başka bir İtalyan tenisçi Omar Camporese ardından turnuvayı kazanan ilk İtalyan oluyordu.

Eh bir kez tarih yazmaya başladığınızda durmak zordur!

Avustralya’dan şampiyona çıkıp da ayağının tozuyla girdiği ilk ATP serisi turnuvayı da kazanan son tenisçi 2001 yılında Hewitt olurken Jannik Sinner bu ünvana da ATP 500 Rotterdam ile ortak oluyordu.

Rotterdam finaliyle 200.maçını kazanan sporcu 2000’lerde doğan ve bu skoru yakalayan ilk ve tek sporcu oluyor.

Yani bugünün yükselen yıldızı 22 yaşındaki dünya 3 numarası (Rotterdam sonrası güncel sıralama) Jannik Sinner.

Yeni bir dünya 1 numara olacak mı, Djokovic’in tahtı sallanıyor mu, bu süreci nasıl yönetecek gibi birçok soru soruluyor ve cevabını kimse bilemez.

Sadece eleştirmenlerin dikkat çektiği bir konu var. Jannik’in annesi Siglinde oğlunun kariyerinde çok etkili bir yerde duruyor, antrenörlerine ve antreman programına hatta sosyal medyasına kadar karışıp söz sahibi pozisyonunda. 13 yaşında antrenörlüğünü üstlenip bugüne gelmesini sağlayan Riccardo Piatti ile 2022’de yollarını ayırdı. Bunlar aslında doğal karşılanması gereken olaylar fakat baskın anne figürünün Sinner’e zarar verebileceği düşünülüyor.

Havuç Çocuklar

Sonuçta 1976 yılında RG kazanan Adriano Panatta’dan sonra Grand Slam kazanan ilk İtalyan tenisçiden bahsediyoruz ve henüz 22 yaşında. Henüz beş yıldır dikkatleri üstüne çekiyor ve tenisin zirvesine koşar adım çıktı.

Bakalım bu süreci ve baskıyı nasıl yönetecekler.

Son olarak yazının başlığı neden ‘havuç’?

Jannik Sinner’in maçlarında bir taraftar grubu var: Carot Boys!

Carot malum İtalyanca havuç demek (İngilizce carrot). Sinner’in dört yıl önce Viyana turnuvasında aralarda havuç yemesi ve saç renginden dolayı bu grup ilham almış ve kendilerine Havuç Çocuklar demişler.

20 kişilik bir grup ve her turnuvasında 4-5 kişi havuç kıyafetleri giyerek tribüne renk katıyorlar.

Havuç Jannik maceraya, biz de izlemeye devam!

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün