Türk Edebiyatının Büyük Kaybı

Edebiyatımıza önemli eserler kazandırmış olan büyük yazar Mario Levi, hayata veda etti. Ünlü yazar, 1 Şubat Perşembe günü Acıbadem Musevi Mezarlığı´nda düzenlenen törenle sevenleri eşliğinde son yolculuğuna uğurlandı.

Toplum
7 Şubat 2024 Çarşamba

Yazarın acı haberi Buart Sanat Atölyesi tarafından "Canım hocamız, edebiyatımızın duygulu ve güçlü kalemi, eşsiz insan, bir tanemiz Mario Levi'yi kaybetmenin derin üzüntüsü içerisindeyiz" ifadeleriyle duyuruldu.

1980’li yıllarda Şalom’da yazarlık yapan, kaleme aldığı öykü ve romanlarla sayısız ödüller kazanan, İstanbul aşığı Mario Levi, 66 yaşındaydı. Levi, kendi yazarlığının yanı sıra, düzenlediği atölyelerle, birçok genç yazara da edebiyat dünyasının kapılarını açmıştı.

1957 yılında İstanbul'da doğan yazar Saint Michel Fransız Lisesinin ardından İstanbul Üniversitesi Fransız ve Roman Filolojisi Bölümünde eğitim gördü.

Şalom Gazetesinin tamamen Türkçe olarak yayına başladığı 1984 yılından itibaren gazetede yazmaya başlayan Levi ayrıca Cumhuriyet, Gösteri, Milliyet Sanat, Oksijen Gazetesi gibi birçok yayın organında yazarlık yaptı.

İlk kitabı ‘Jacques Brel: Bir Yalnız Adam’ı 1986 yılında yayınlayan Mario Levi, 1990 yılında da ilk öykü kitabı ‘Bir Şehre Gidememek’i okurlara sundu. 1991 yılında ikinci kitabı ‘Madam Floridis Dönmeyebilir’de İstanbul’un azınlık çevrelerine ve topluma uyum sağlamakta zorlananlara yer verdi.

‘İstanbul Bir Masaldı’, ‘En Güzel Aşk Hikayemiz’, ‘Lunapark Kapandı’ ve ‘Size Pandispanya Yaptım’ dahil birçok esere imza atan Levi, bir söyleşisinde Türkçe sevgisini şöyle açıklamıştı:

"Fransızca yazabilirdim. Yazsaydım da işim çok kolaylaşırdı bir dünya yazarı olmak açısından. Bunu tercih etmedim. Zor yolu seçtim belki ama kendi doğallığı içinde gelişti bu. Çünkü çocukken sokakta hangi dilde top oynamışsan, gençken hangi dilde ilk aşkını yaşamışsan, çok kızdığında hangi dilde sövmek geliyorsa içinden, o dil senin dilindir ve o dil Türkçeydi. O sebepledir ki, kendime hep şunu söylüyorum, benim en derin vatanım Türkçedir."

Mario Levi 2019’da yeni bir projesini hayata geçirmişti. Projesinde yedi ciltlik bir İstanbul romanları dizisi vardı. Bu dizideki eserler birbirlerinin devamı değil; her biri kendi içinde bağımsız. Her kitap haftanın bir gününde belirli bir semtte geçer. Yazar, bu serinin dört kitabını yayınlayabildi:

Bir Cuma Rüzgarı/Kadıköy (2019)

Bu Salı ve Her Salı/Şişli (2020)

O Pazartesi/Eminönü (2021)

Pazarın Yalnızları/Beyoğlu (2022)

"Hayali olmayanın hikayesi de olmaz"

Geçtiğimiz yıllarda Ulus Özel Musevi Lisesi’ne de konuk olan Yazar Mario Levi, "Gerçek yaratıcılık hayallere dayalıdır ve ancak büyük riskler ve yenilgileri göze alanlar gerçek başarıya ulaşırlar" demişti. "Hayali olmayanın hikayesi de olmaz" diyerek öğrencilere seslenen Levi, kişinin hayal etmesi ve bu yolda ilerlerken yaptığı işe inanması, sabır ve disiplinlinle çalışması gerektiğini vurgulamıştı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün