Papa, Yahudi karşıtlığını ve antisemitizmi kınadı

Yahudilere yönelik saldırılarda dünya çapında artış olduğunu belirten Papa Francis, Yahudi karşıtlığının ve antisemitizmin her türünü kınadı ve bunları "Tanrı´ya karşı işlenmiş bir günah" olarak nitelendirdi.

Zafir REYTAN Dünya
7 Şubat 2024 Çarşamba

Papa 2 Şubat Cumartesi günü İsrail'e ve Yahudi halkına yönelik yazdığı, kamuoyuna açıklanan mektupta, "(Kilise) Yahudi karşıtlığının ve antisemitizmin her biçimini reddediyor, Yahudilere ve Yahudiliğe yönelik nefretin tezahürlerini Tanrı'ya karşı işlenmiş bir günah olarak tartışmasız bir şekilde kınıyor" ifadesini kullandı.

"Sizinle birlikte biz Katolikler de dünya çapında Yahudilere yönelik saldırılardaki korkunç artıştan büyük endişe duyuyoruz. 'Bir daha asla'nın yeni nesiller tarafından duyulacak bir nakarat olmasını umuyorduk" diye ekledi.

Papa, savaşların ve bölünmelerin dünyanın her yerinde "parçalara ayrılmış bir tür dünya savaşı" şeklinde arttığını ve birçok nüfusun hayatını etkilediğini vurguladı.

87 yaşındaki Francis, Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik sınır ötesi saldırısını kınamıştı. Ayrıca, İsrail-Filistin çatışmasına son vermek için iki devletli çözüme ihtiyaç duyulduğunu da defalarca dile getirdi.

Papa mektubunda, Hamas'ın elinde bulunan rehinelerin serbest bırakılması için bir kez daha çağrıda bulundu.

Papa, Kutsal Topraklarda yaşanan çatışmayı, bundan kaynaklanan bölünmeyi ve nefreti görünce kalbinin parçalandığını dile getirdi. Dünyanın bölgede gelişen olaylara "endişeyle ve acı çekerek" baktığını ekledi.

Savaşın sona ermesi çağrısını tekrarlayarak, Yahudi cemaatine, özellikle de "ıstırap, acı, korku ve hatta öfkeyle tüketilenlere" yakınlığı ve sevgisi konusunda güvence verdi.

Barış için dua ettiğini söyleyen Francis, "Kalbim size, Kutsal Topraklara, orada yaşayan tüm halklara, İsraillilere ve Filistinlilere yakındır. Barış arzusunun herkeste hakim olması için dua ediyorum" dedi. 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün