Akdeniz´in deniz suyu sıcaklığı ve yüksekliği rekor seviyede

Pazartesi günü yayınlanan bir rapora göre, Akdeniz tahminlerin aksine daha hızlı ısınıyor ve deniz seviyesi rekor seviyede yükseliyor.

Dünya
6 Şubat 2024 Salı

İsrail'in enerji ve çevre koruma bakanlıkları ile Oşinografik ve Limnolojik Araştırma Enstitüsü tarafından pazartesi günü yayınlanan raporda, Akdeniz üst tabakasının yıllık 0,13 santigrat derecede ısındığı belirtildi. Bu oran, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) tarafından yıllık 0,055 ila 0,069 santigrat derece olan tahminlerden çok daha yüksek.

Raporda, 1992 ile 2022 yılları arasında Akdeniz’in seviyesinde yaklaşık 13,8 santimetrelik bir artış yaşandığı açıklandı. Bu da yılda ortalama ortalama 4,6 milimetrelik seviyeye denk geliyor. IPCC tarafından yayınlanan oran ise yılda 3,69 milimetre. Araştırmacılar rekor seviyedeki artışların Akdeniz’in okyanuslara kıyasla küçük bir su kütlesi olmasından ve buzulların erimesinden kaynaklandığını ifade etti.

Raporda ayrıca plastik atıklarla ilgili çarpıcı istatistikler yer aldı. COVID-19 salgınının kalıntılarının devam ettiği, tek kullanımlık eldivenler ve maskelerin Akdeniz’i kirlettiği belirtildi. 

İsrail Çevre Koruma Bakanı İdit Silman, ‘‘Akdeniz'de toplanan bilimsel veriler, İsrail'in bilime dayalı kararlar almasına ve gelecekteki iklim etkilerine hazırlıklı olmasına olanak tanıyor’’ dedi.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün