Yuval Harari yeni kitap hazırlığında

Elda SASUN Dünya
31 Ocak 2024 Çarşamba

Yuval Noah Harari, Eylül 2024'te yeni ve önemli bir çalışmayla tekrar okurlarının karşısında olmaya hazırlanıyor: NEXUS.

Harari bu kitapta “Taş Devri'nden Yapay Zeka'ya Bilgi Ağlarının Kısa Tarihini” anlatacak. Kurgusal olmayan bu kitap, bilgi akışının dünyamızı nasıl yarattığını ve aynı zamanda nasıl bozduğunu düşünmek için insanlık tarihinin uzun merceğinden bakıyor.

“İnsanlık tarihinin en derin bilgi devrimini yaşıyoruz. Bunu anlamak için daha önce olanı anlamamız gerekir. Türümüze bilge insan anlamına gelen Homo Sapiens adını verdik; ancak eğer insanlar bu kadar bilgeyse, neden kendimize bu kadar çok zarar veren şeyler yapıyoruz? Özellikle neden ekolojik ve teknolojik intiharın eşiğindeyiz? İnsanlık büyük iş birliği ağları kurarak güç kazanır, ancak bu ağları kurmanın ve sürdürmenin en kolay yolu kurguları, fantezileri ve kitlesel yanılgıları yaymaktır. 21. yüzyılda yapay zeka, gelecek nesillerin onun yalanlarını ve kurgularını ortaya çıkarma çalışmasını bile engelleyebilecek yeni bir nexus yani bağ ağı meydana getirebilir. Ancak tarih ve teknoloji deterministik değildir: bilinçli seçimler yaparak yine de en kötü sonuçları önleyebiliriz, çünkü geleceği değiştiremeyeceksek neden onu tartışarak zaman kaybedelim ki?”

Kaynak https://www.ynharari.com/book/nexus/

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün