“UNRWA´nın yerine barışa adanmış yeni bir kurum gelmeli”

İsrail muhalefet lideri Yair Lapid, “Filistinli çocukları eğitme süsü vererek yeni nesillere nefret aşılayan, Hamas ile iş birliği içinde olmayan yeni ve alternatif bir kurum oluşturma vakti geldi,” dedi.

Rakela PALOMBO Dünya
31 Ocak 2024 Çarşamba

İsrailli yetkililer, Birleşmiş Milletler’in Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East- UNRWA) liderlerinin görevden alınmaları gerektiğini söylerken, cumartesi akşamı bir açıklama yapan İsrail Dışişleri Bakanı İsrail Katz da, UNRWA’nın barışa gerçek anlamda adanmış ve gelişim yönünde çalışmaya istekli yeni bir kurum ile yer değiştirmesi gerektiğini düşündüğünü açıkladı.

Katz, İsrail istihbaratının sağladığı bilgiler ışığında pek çok üyesinin 7 Ekim’de yapılan saldırıda parmaklarının olduğu iddiası üzerine UNWRA’dan mali desteklerini çekme kararı alan ülkelerden övgüyle söz ederek, “Diğer ülkelerin de bu kararı alanları takip etmelerini bekliyoruz. UNRWA’nın Hamas ile bağları, Hamas’ın yönetimine desteği inkar edilemez şekilde ispatlanmıştır. UNRWA görevden alınmalı, tüm terörist aktivitelerle ilgili bilgileri sorgulanmalıdır. Gazze’nin savaş sonrasında tekrar ayağa kalması ve inşa edilmesi süresinde, UNWRA değil, yerine kendini gerçekten barışa ve bölgeyi geliştirmeye adamış kurumlar görev almalıdır,” diye devam etti.

Muhalefet lideri Yair Lapid de, "ABD, İngiltere, İtalya, Kanada, Finlandiya ve Avustralya hükümetlerini, UNRWA’ye fon sağlamaya son verme kararı aldıkları için tebrik ediyorum. Filistinli çocukları eğitme süsü vererek yeni nesillere nefret aşılayan ve Hamas ile iş birliği içinde olmayan yeni ve alternatif bir kurum oluşturma vakti gelmiştir,” dedi.

Dışişleri Bakanı Katz, Cumartesi günü yaptığı diğer bir açıklamada da, UNWRA’ya maddi desteğini durdurma kararı alan ABD’ye teşekkür ederek, “Yıllardır bunu anlatmak için çalışıyoruz. UNWRA mülteci sorununu kalıcı hale getirip, barışı daha da ulaşılmaz şekilde ötelemekte ve Gazze’de Hamas’ın sivil kolu gibi hareket etmektedir. BM, bu kurumun liderleri ile hemen harekete geçmelidir,” dedi.

Katz ayrıca, BM liderlerinden UNRWA yöneticilerini kovmalarını, ardından da bu kurumun tüm çalışanlarının 7 Ekim’de Hamas’ın kıyımında herhangi bir parmakları olup olmadıklarını araştırmalarını talep etti.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün