Holokost kurbanları birçok etkinlikle anıldı

27 Ocak Uluslararası Holokost Anma Günü, Auschwitz Ölüm Kampının kurtuluşunun 79. yılında dünya çapında birçok etkinlikle anıldı.

Dünya
29 Ocak 2024 Pazartesi

Holokost Kurtulanı 20 kişi 27 Ocak Uluslararası Holokost Anma Günü’nde Polonya’daki Auschwitz Ölüm Kampına giderek çelenk bıraktı ve mum yaktı. Kafile daha sonra devlet yetkilileri ve diğer katılımcılarla birlikte yakın zamanda koruma altına alınmış bir kadın kışlasının törenine katıldı. Ardından, krematoryum kalıntılarının yakınındaki Birkenau'daki anıtta dua etti.

New York’ta binalar, Uluslararası Holokost Anma Günü onuruna sarı renge büründü.

Belediye binasına ek olarak, Empire State Binası, Holokost eğitimini destekleyen kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan Hakikat ve İnsanlık Sesleri de gün anısına binasını sarıya çevirdi.

New York Belediye Başkanı Eric Adams, ‘‘İsrail dışındaki dünyanın en büyük Yahudi cemaatinin belediye başkanı olarak konuşuyorum. Holokost olmasaydı inanılmaz Yahudi ailemizin ne kadar büyük olacağını tahmin bile edemiyorum’’ dedi.

Bosna Hersek’te ise Bosna'dan ve yurtdışından gelen Yahudiler ve Müslümanlar, Srebrenitsa'da Uluslararası Holokost Anma Günü için bir aradaydı.

Etkinlikte, Yahudiler ve Bosnalılar yaşadıkları zulmü birbirleriyle paylaştı ve barış için bir arada kalmaları gerektiği mesajını verdiler.

1995'te başlayan ve 8 bin 372 Boşnak sivilin Ratko Mladic emrindeki Sırp askerler tarafından hunharca öldürüldüğü Srebrenitsa Katliamı, 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendiriliyor.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün