UAD: ´´İsrail Gazze´de soykırıma yol açabilecek eylemlerden kaçınmalı ´´

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), İsrail´in soykırıma yol açabilecek eylemlerden kaçınması gerektiğine dair geçici bir emir yayınladı ancak savaşı durdurmasını talep etmedi.

Dünya
26 Ocak 2024 Cuma

Yalnızca geçici bir emrin verilmesi dahi İsrail için sert bir diplomatik darbe olarak görülüyor. Ayrıca bu karar, Güney Afrika'nın 29 Aralık'ta İsrail’e ile olan yasal sürecin ilk aşamasını temsil ediyor.

UAD, Güney Afrika'nın geçici önlemler talebine karar verdikten sonra artık soykırım şikâyeti üzerinde görüşmeye başlayacak. Mahkeme ayrıca, Hamas'ın elindeki İsralli rehinelerin derhal ve şartsız şekilde serbest bırakılmasına karar verdi. Müzakerelerin birkaç ay, hatta belki iki veya üç yıl sürmesi bekleniyor.

Karar verilirken yüzlerce İsrail karşıtı eylemci UAD binasının önündeki küçük plazaya geldi. Aralarında İsraillilerin, Hollandalı Yahudilerin ve Hollanda vatandaşlarının da bulunduğu 100 ila 150 kişi İsrail'i desteklemek için oradaydı.

11 ve 12 Ocak'taki duruşmalara benzer şekilde, İsrail ve Güney Afrika’yı destekleyen aktivistler cuma sabahından beri Lahey'deki mahkeme binası dışında gösteri yapıyorlar. Geçtiğimiz günlerde Gazze'de savaşan İsrail Savunma Kuvvetleri yedek askerlerinden oluşan bir heyet de Güney Afrika şikayetine yanlış, önyargılı ve asılsız diyerek bölgeye gelmişti.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün