Hanri Benazus´un ardından

Silvyo OVADYA Toplum
17 Ocak 2024 Çarşamba

Yıllardır yakından tanıma olanağı bulduğum değerli abim Hanri Benazus’un vefatını üzülerek öğrendim. Başarılı bir iş yaşamının ardından, iş yaşamında terslikler yaşayan Hanri Abimiz sonraki yaşamında bir süre İzmir Belediyesi’nin misafirhanesinde yaşamıştı. 

Kendisini tanıdığım yıllarda yazları Büyükada’ya gelir ve kitaplarının satışı için Saat Kulesi’ne yakın bir yerde yayınevinin kurmuş olduğu tezgahta kitaplarının satışını gerçekleştirmek ve bazılarını imzalamak için bitmek bilmeyen bir enerjiyle çalışırdı. Her gelişinde de kendisiyle birkaç kez sohbet etme olanağını bulurdum. Birkaç yıl önce Anadolu Kulübü’nde koleksyonundaki Atatürk fotoğraflarından oluşan geniş çaplı bir serginin düzenlemesi için emek harcamış ve serginin başarılı olmasından gurur duymuştum. Oldukça da beğenilmişti Benazus’un Atatürk fotoğrafları sergisi. Ne zaman Atatürk’ün belirli bir konudaki fotoğraflarına ihtiyacım oldu ise müracaat ettiğim ilk kişi mutlaka Hanri Benazus idi. Yanıt verme süresi de 24 saati geçmezdi. Anadolu Kulübü ile ilgili; Büyükada ile ilgili Atatürk fotoğraflarını hep ondan tedarik etmiştim. 

Hanri Abi, satmaya kalksa ciddi bir değer eden koleksyonunu asla dağıtmak istemedi. Gazetelerden okuduğum kadar önemli bir bölümünü geçtiğimiz yaz İzmir Belediyesine bağışlamıştı. Üç bini aşkın fotoğraftan oluşan bir koleksiyonunu da 2022 yılında Atatürk Müzesi’ne bağışlamıştı.

1985 - 87 yılları arasında Altay Kulübü başkanlığı görevini de sürdüren Benazus’un adını uzun yıllar yaşatmak için İzmir Belediyesi tarafından bir sokağa adı verildi. 

Amerika Atatürk Derneği tarafından “Atatürk Ödülü”ne layık görüldü.

Çok küçük yaşlarda Atatürk’ün bir Ege ziyaretinde tanışma imkanı bulan, yanında oturarak ona sığınan, leblebilerini yiyen Hanri Benazus hayran olduğu Atatürk’ün fotoğraflarını biriktirerek hem onu ölümsüzleştirmiş, hem de leblebilerinin karşılığını vermiştir. 

Hanri Abi senin gibi bir koleksyoner çok kolay oluşmaz. Tanrı’dan sana rahmet diliyorum. Yolun aydınlansın. Ke tu alma reposa en Gan Eden.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün