Fransa´nın yeni başbakanı, Yahudi köklerinin kendisini şekillendirdiğini söylüyor

Zafir REYTAN Dünya
17 Ocak 2024 Çarşamba

Fransa'nın yeni başbakanı, 34 yaşındaki Gabriel Attal, ülkenin şimdiye kadarki en genç ve aynı zamanda eşcinsel olduğunu açıkça ilan eden ilk başbakanı oldu. Attal, rahmetli babasının Yahudi olmasının kimliğini şekillendirdiğini ifade etti. Attal'ın annesi, onu ve kardeşlerini Rus Ortodoks Hıristiyan inancına göre yetiştirdi. Ancak film yapımcısı olan babası Yves Attal, Tunuslu ve Avrupalı Yahudi bir ailenin çocuğu olarak Paris'te Yahudi olarak dünyaya geldi.

Attal, 2019 yılında Fransız gazetesi Liberation'a verdiği bir demeçte, "Babam bana 'Belki sen Ortodoks’sun ama esas olarak ismin yüzünden antisemitizme maruz kalacağın için hayatın boyunca Yahudi hissedeceksin' dedi" sözleri yer aldı.

Kuzey Afrika Yahudilerinde yaygın bir ad olan Attal; Tunuslu ve Cezayirli Yahudilerin yoğun olduğu Fransa'da bilinen bir isim.

Attal geçen yıl Le Monde'a "Tanrı’nın maddi evrenin ötesinde ve evrenden bağımsız olmasına yabancı olmadığını" ve hâlâ Ortodoks Paskalyası'nı kutladığını, ancak Holokost sırasında akrabaları sınır dışı edilen babasının ona “Tanrı Auschwitz'de öldü” demesi nedeniyle kendisini artık dindar biri olarak görmediğini söyledi.

Attal'ın adı, pandemi sırasında Paris'teki bir protestoda sergilenen Yahudi karşıtı posterde yer alıyordu. O dönemde bir hükümet sözcüsü olarak, aşı karşıtı protestoların bir teması olan, Nazi zulmü ile halk sağlığı önlemleri arasında yapılan ‘kesinlikle iğrenç karşılaştırmaları’ kınamıştı.

Başkan Emmanuel Macron'un merkez sağ Rönesans Partisinde yükselen bir yıldız olan Attal, Macron'un kendisini Elisabeth Borne'un yerine başbakan olarak atamasına kadar eğitim bakanı olarak görev yapıyordu. Borne, Macron'un Fransa'daki yabancıların sınır dışı edilmesini kolaylaştıran yasayı desteklemesinin ardından, göçmenlik konusunda Macron'la yaşadığı anlaşmazlıklar nedeniyle istifa etti. Borne da Yahudi kimliğini, Holokost'tan sağ kurtulan ve intihar ederek ölen rahmetli babasından alıyor.

Daha önceki en genç başbakan, 1984'te iki yıllık görevine başladığında 37 yaşında olan Sosyalist Laurent Fabius'tu. Fabius, Roma Katolikliğine geçen Yahudi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi ve Katolik inançlarına göre yetiştirildi.

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün