Savaşın 100. gün bilançosu

İsrail-Hamas Savaşının 100. gününde Tel Aviv´de cumartesi akşamı 24 saatlik protesto gerçekleşti. Gösteriye 120 bin kişi katılırken Hamas´ın elindeki rehinelerin serbest bırakılması çağrısında bulunuldu.

Dünya
17 Ocak 2024 Çarşamba

Rehinelerin aileleri protesto gösterisinde hükümeti eleştirirken rehineleri evlerine geri getirebilmek için Netanyahu’nun yeterli girişimde bulunmadığını belirtti. Gösteride

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un önceden kaydedilmiş bir videosu paylaşıldı. Macron, video mesajında Gazze’deki Fransız rehinelerin kaderine atıfta bulunarak, Fransa'nın rehineleri yüzüstü bırakmayacağını belirtti.

100 günde neler oldu?

Hamas'ın 7 Ekim'de İsrail'e yönelik gerçekleştirdiği saldırıda bin 200'den fazla insan öldürülmüş, yaklaşık 250 kadar kişi de rehin alınmıştı. Kasım ayında varılan yedi günlük ateşkes sırasında Hamas rehin tuttuğu 105 kişiyi serbest bırakırken, İsrail de buna karşılık İsrail hapishanelerindeki 240 Filistinli tutukluyu serbest bırakmıştı. İsrail hükümetine göre, Hamas'ın elinde hala 136 rehine bulunuyor. Bunlardan 25'inin ise hayatta olmadığı varsayılıyor.

Savaşın yüzüncü gününde Gazze'de, Hamas yönetimindeki Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre, İsrail'in hava saldırıları ve kara operasyonları sonucu en az 23 bin 800 kişi hayatını kaybetti.

İnsani durum

Gazze 36 hastaneden 13'ü kısmi olarak hizmet verirken, Birleşmiş Milletler'e göre Gazze'de kıtlık tehlikesi mevcut. BM, 360 bin evin tahrip edilmiş veya zarar görmüş olduğunu belirtti. Bu da Gazze Şeridi'nde yaşayan 2 milyon 200 bin kişiden yarım milyondan fazlasının savaştan sonra geri dönebilecekleri bir evi olmadığı anlamına geliyor. BM, Gazze'de 1 milyon 900 bin kişinin çatışmaların başlamasından bu yana en az bir kere yerinden edildiğini belirtti.

İsrail'de ise hükümet 200 binden fazla kişinin ülkenin güneyinde Hamas'ın, kuzeyinde ise Lübnan'daki Hizbullah örgütünün saldırılarından korunmak için evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün