ABD Dışişleri Bakanı Blinken Ortadoğu turunda

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Türkiye´den başladığı ve 5 gün sürecek olan Ortadoğu turu kapsamında Pazar günü Ürdün ve Katar´ı ziyaret etti.

Dünya
10 Ocak 2024 Çarşamba

Bir araya geldiği Arap liderlere, Filistinlilerin Gazze'den zorla göç ettirilmesine karşı olduklarına dair güvence veren Blinken, "Filistinliler Gazze'den ayrılmaya zorlanamaz ve koşullar el verdiğinde evlerine geri dönmeleri sağlanmalı" dedi.

Katar Başbakanı Muhammed bin Abdulrahman el-Sani, Blinken'a, Aruri'nin öldürülmesinin karmaşık süreci etkilediğini söyledi.

"Bölgede gerginliğin çok yüksek olduğu bir andayız" diyen Blinken, bunun kolaylıkla "metastaz" yapabilecek, güvenlik sorununu ve "acıları" artırabilecek bir çatışma olduğunu ekledi.

ABD Dışişleri Bakanı, bazı İsrailli bakanların, Filistinlilerin Gazze dışına yerleştirilmesine yönelik açıklamalarını da kınadı.

Aşırı sağcı İsrail Maliye Bakanı Bezalel Smotrich Filistinlilerin Gazze'yi terk etmesi çağrısı yapmış ve İsrail'in "çöle çiçek açtıracağını" iddia etmişti. Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir de krize çözüm olarak Gazzelilerin göçe teşvik edilmesi gerektiğini savunmuştu.

Blinken Arap liderlerle görüşmelerinde, savaşta ölen masum kadın, erkek, çocuk Filistinli sayısının çok fazla olduğunu ve İsrailli yetkililere Gazzeli sivil ölümlerinin engellenmesinin zaruri olduğunu söyleyeceğini de belirtti.

Ürdün Kralı Abdullah da Blinken'dan, Washington'ın İsrail üzerindeki gücünü "acil ateşkes" için kullanmasını istedi.

Kaynak: bbc.com

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün