Protestoculardan Netanyahu´nun evinin önünde seçim çağrısı

7 Ekim kurbanlarının yakınlarıyla birlikte binlerce kişi hükümetin devrilmesi talebinde bulunurken evlerini kaybeden sınır bölgesi sakinleri hükümeti kendilerini terk etmekle suçluyor.

Janet MİTRANİ Dünya
10 Ocak 2024 Çarşamba

Geçtiğimiz cumartesi akşamı Tel Aviv'de ve Netanyahu'nun Sezariye'deki özel konutunun önünde gösteri yapan binlerce protestocu, Gazze'de İsrail-Hamas savaşı devam ederken derhal yeni bir ulusal seçim çağrısında bulundu. 

Ana protesto Tel Aviv'deki Habima Meydanında yer alırken Hayfa'da ve Netanyahu'nun Sezariye'deki evinin önünde de daha küçük gösteriler düzenlendi. 

Tel Aviv'deki protestoyu düzenleyenler gösteriye yaklaşık 20 bin kişinin katıldığını belirtti. Katılımcılar arasında Gazze Şeridi yakınlarındaki ve İsrail'in kuzeydeki Lübnan sınırı yakınlarındaki bölgelerde yaşayıp terörist roket saldırıları sebebiyle evlerinden ayrılmak zorunda kalanlar ve 7 Ekim'deki Hamas saldırısında yakınlarını kaybedenler de bulunuyordu. 

7 Ekim'de Supernova Müzik Festivalinde Kibutz Re'im'in dışında öldürülen Shira Eylon'un kız kardeşi, kardeşinin "korkunç bir ölüme terk edildiğini" ifade etti. 

Adar Eylon konuşmasında, "Herkesin dünyada bir rolü olduğuna inanıyorum ve Shira'nın rolü ışık saçmak ve etrafındakileri birleştirmekti. Benim rolüm de bunun gerçekleşmesini sağlamak. Ona bunun boş yere olmadığı konusunda söz verdim. Sevdiklerimizin ölümü boşuna değildi. Değişim kendi içimizde başlar ve değerli liderlikle başlar. Bu tür liderlik olmadan iyileşme sürecine başlayamayız" dedi. 

Ülke halen, Hamas öncülüğündeki binlerce militanın İsrail'e atılan roket yağmuru altında kara, deniz ve hava yoluyla ülkeyi istila ederek çoğu sivil 1200 kişiyi öldürdüğü ve 240 kişiyi esir alarak Gazze'ye götürdüğü Hamas'ın şok edici 7 Ekim saldırısından kendisine gelmeye çalışırken dahi, yeni seçim çağrıları giderek artmakta. 7 Ekim'den beri Gazzeli örgütlerin ülkenin güneyine ve merkezine aralıklı roket saldırılarına devam ediyorlar. 

İsrail korkunç saldırıya Hamas'ı yok etmek, yönetimden almak ve rehinelerin serbest bırakılması için bir askeri harekatla karşılık verdi. Güneyde savaş başlayınca İran destekli Hizbullah terör örgütü orada yaşayan topluluklara roket fırlatmak da dahil olmak üzere kuzey sınırı boyunca saldırılara başladı. Sınırın her iki tarafında çoğu Hizbullah teröristleri olmak üzere ölümler arttıkça gerginlik de giderek arttı. Cumartesi günü örgüt İsrail'e yine onlarca roket fırlattı. 

İsrail'in güneyi ve kuzeyindeki roket saldırıları yüzünden 100 binden fazla İsrailli evlerini terk etmek zorunda kaldı. 

Hayfa'da, İsrail'in kuzey sınırındaki Kiryat Shmona şehrinde yaşayan ve evini terk etmek zorunda kalan altı çocuk babası Noam Yaron, "Hayatlarımız bize dayatılan savaş sebebiyle bir anda kesintiye uğradı. Bir anda evlerinden atılan, valizlerin içindeki eşyalarla yaşayan, tamamen umutsuz mülteciler haline geldik. Herhangi bir cevap olmadan, ufukta hiçbir şey olmadan, üç aydır..." şeklinde konuştu. 

Sezariye protestosunda kızı Supernova festivalinde öldürülen Hani Ricardo, hükümeti, ülkeye yapılan korkunç saldırıyı mümkün kılan başarısızlıklar için sorumluluk almamakla suçladı. 

Ricardo konuşmasında, "7 Ekim'den beri, bugüne kadar bizlerin gözünün içine bakmaya vakit bulamamış yozlaşmış hükümet üyelerini, diğer birçok kişi gibi, bekliyorum. Her yöne bakıyorlar fakat bizim olduğumuz yöne bakmıyorlar" dedi. 

Protesto bittiğinde Ricardo katılımcılara Netanyahu'nun evine doğru yürüyüş yapma çağrısında bulundu. Haaretz gazetesinin haberine göre polis protestoyu engelledi fakat aralarından birkaçının konuta yaklaşmasına izin verdi. 

Geçtiğimiz hafta sonu Tel Aviv'de düzenlenen protesto 7 Ekim'de savaş başladığından beri gerçekleşen ve göstericilerin Habima Meydanı'na doğru yürürken "seçimler derhal" çağrılarında bulundukları açıkça hükümet karşıtı olan en büyük protestolardan biriydi. Birçok göstericinin elinde Netanyahu, onun katı görüşlü koalisyonu ve Gazze'deki savaş hakkında oldukça düşmanca ifadeler taşıyan pankartlar bulunuyordu. 

Göstericilerin pek çoğu yanlarında 7 Ekim'den önce yargı revizyonu karşıtı protestolar sırasında kullanılan İsrail bayraklarını getirmişlerdi. Bu da gösteriye üç ay önce Hamas'ın gerçekleştirdiği vahşetten bu yana düzenlenen büyük gösterilerde bulunmayan belirgin bir hükümet karşıtı his kazandırıyordu. 

İsrail'in güneyindeki Sderot şehri sakini olan ve bölge Gazze'de devam eden savaş sırasında boşaltıldığı için geçici olarak Tel Aviv'de yaşayan Gali Besodo, güney İsrail'de hayatın yıllardır zor olduğunu ifade ederken 7 Ekim'deki benzeri görülmemiş başarısızlıkların sorumluluğunu doğrudan hükümete yükledi. 

Ordu ve güvenlik teşkilatındaki birçok üst düzey görevli 7 Ekim saldırısını önleme konusundaki başarısızlıklarını açıkça kabul ettilerse de, Netanyahu da dahil olmak üzere hükümette görevli bakanlar saldırının gerçekleşmesini mümkün kılan başarısızlıklarla ilgili gerçekten suçlu olduklarını kabul etmeyi reddettiler. 

 

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün