Tu Bişvat ve ağaçlar

Yeni yılın hepimize sağlık, mutluluk ve huzur getirmesini diliyorum. Çok yakında başka bir yılbaşı olan Tu Bişvat, Ağaçların Yılbaşı´nı kutlayacağız.

Vivet Pitelon SPARKES Çocuk-Aile
10 Ocak 2024 Çarşamba

Tu Bişvat’a özel hazırlanan seder, ağaçta ve toprakta yetişen ürünlerden oluşur. Söylenen duaların ardından aileyle birlikte akşam yemeğinden sonra sofrada bulunan ürünler yenir ve üzüm suyu içilir. Bu yıl 24 Ocak akşamı başlayacak olan Tu Bişvat’ta özellikle İsrail’de yetişen yedi çeşit mahsulden yiyoruz. Bisküvi, zeytin, hurma, üzüm, elma, incir, nar, bal ve üzüm suyunu sofrada bulunduran bazı aileler ek olarak Sukot Bayramı’nda aldıkları Etrog ile yapılan reçelin de tadına bakarlar.

Bu kadar keyifli ve zengin çeşitlerden bahsettikten sonra, STEAM aktivitemiz için, bize bu güzel ürünleri sağlayan ağaçlarımızı konu alalım.Yapacağımız fen deneyi, bilim aktivitemiz ile, ağaçların nasıl su ile yeşerdiğini anlayabiliriz. 

Bilim / Çim Adam

Gerekli malzemeler:

1 adet naylon çorap – krem rengi çorap deneyi daha iyi gözlemlemenizi sağlayacaktır.

1 yemek kaşığı çim tohumu

Elenmiş bahçe toprağı

Süslemek için düğme, kumaş ya da keçe parçaları, canlı ya da kuru çiçekler, pul, payet, sim gibi evinizde bulunan malzemeler tercih edilir.

Oynayan gözler

Yapıştırıcı

İplik

Çim adamınızın oturacağı minik bir saksı

Boya kalemleri

Makas

Yapılışı:

Naylon çorabınızın burun kısmından itibaren yaklaşık 20 cm uzunluğunda bir parça kesin. Bu parçanın içine önce çim tohumlarınızı koyun, tohumlar en uca gelecektir. Çim tohumlarının üzerine toprağı ekleyin. Çim adamınızın kafasının ne kadar büyük olmasını istiyorsanız o kadar toprak koyabilirsiniz. Sonra bir ip yardımıyla istediğiniz büyüklüğe ulaştığınızda çorabınızın açık ucunu bağlayın. Böylece çim adamınızın kafası ortaya çıkmış olacaktır.

Elinizde bulunan malzemeler ve oynar gözlerle çim adamınızı süsleyebilirsiniz. Bir saksı ya da boş temiz bir yoğurt kabına oturtabilirsiniz. Son olarak çim adamınızın kafasını gövdesi üzerine yerleştirin. İşte çim adamınız hazır ve yapmanız gereken tek şey günde bir kez sulamak!

Not: Düzenli şekilde sulandığında bir hafta içinde çimlerin çıktığını gözlemleyebilirsiniz.

*UOMO Jewish Studies Leader Yazar ve Çocuk Performans Koçu

Siz de yorumunuzu yapın

Tüm Yorumları Görün